Hoe voedzaam is beenmerg en hoe kan het gegeten worden?

Beenmerg is een van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, een essentiële voedingsstof voor het goed functioneren van botweefsel. We leggen het je uit.
Hoe voedzaam is beenmerg en hoe kan het gegeten worden?

Laatste update: 15 mei, 2023

Beenmerg is een substantie die binnenin dierlijke botten wordt gevonden. Het is soms eetbaar, en heeft een hoge voedingswaarde die kan bijdragen aan je dagelijkse voedingsbehoefte. Het is een voedsel met een intense smaak, daarom wordt het in de haute cuisine gebruikt om bouillons en fond te bereiden.

Hoewel het in traditionele huishoudens soms wordt gegeten, samen met ander orgaanvlees, is het in steden veel minder gebruikelijk. Het is echter wel te vinden in supermarkten. Leren hoe het goed te gebruiken kan nuttig zijn om je dieet aan te vullen.

Voedingswaarde van beenmerg

De voedingswaarde van beenmerg varieert afhankelijk van het dier waarvan het afkomstig is. Het bevat echter vrij veel calorieën door het vetgehalte. Gemiddeld heeft het meestal ongeveer 780 kilocalorieën per 100 gram, met 84 gram vet.

Het valt ook op door zijn gehalte aan eiwitten van hoge biologische waarde, want daarvan bevat het 7 gram. Het mist echter koolhydraten.

Anderzijds valt beenmerg op door zijn concentratie aan micronutriënten. Deze omvatten ijzer, fosfor, calcium, magnesium en zink. Vanuit het oogpunt van vitaminen heeft het de vitaminen van de B-groep en vitamine A. Er is zelfs een aanzienlijke aanwezigheid van vitamine D.

Het lipidenprofiel van beenmerg is opmerkelijk, omdat het essentiële vetzuren levert zoals DHA en EPA, die nodig zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Deze zorgen voor de ontwikkeling van de hersenen, vooral in de eerste levensfasen. Ze helpen ook de ontstekingsniveaus te moduleren.

Calcium in voedingsmiddelen
Verschillende voedingsmiddelen zijn een bron van calcium en merg kan de bijdrage ervan in een dieet aanvullen.

Voordelen van het consumeren van merg

We gaan de belangrijkste voordelen noemen van het consumeren van merg en wat de wetenschap hierover zegt.

1. Betere botgezondheid

Calciuminname is essentieel gebleken (Engelse link) om botproblemen op middellange termijn te voorkomen. Het is een basispijler om de incidentie van osteoporose te verminderen, een pathologie die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, en die de kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden.

Bovendien bevat merg ook vitamine D, die de opname van calcium zelf verbetert. Dit duo wordt ten zeerste aanbevolen om de botdichtheid te verbeteren.

2. Minder ontstekingen

De essentiële vetzuren in beenmerg zijn in staat het ontstekingsniveau van het lichaam te moduleren, volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Microbiology Spectrum. Ze helpen hart- en vaatziekten voorkomen, omdat bij veel daarvan ontstekingen een rol spelen als onderliggend mechanisme.

Er is zelfs gespeculeerd dat onverzadigde vetzuren het lipidenprofiel positief kunnen wijzigen. Een dergelijk effect is echter vrij beperkt.

3. Spiergroei

Eiwitten met een hoge biologische waarde zijn essentieel voor het herstel van mager weefsel en de groei van weefsel. Er zijn aanwijzingen dat een adequate inname van deze eiwitten spierhypertrofie kan stimuleren, waardoor gunstige effecten op de gezondheid ontstaan.

Verder zijn aanbevelingen over het matigen van de eiwitinname verworpen, omdat bewezen is dat ze op lange termijn geen nadelige effecten hebben. Zelfs niet bij consumptie in grote hoeveelheden.

Contra-indicaties van beenmerg

Ondanks de hoge voedingsdichtheid heeft de consumptie van beenmerg bepaalde contra-indicaties. Het is een calorierijk product, dus overconsumptie kan leiden tot een verstoring van de caloriebalans. Dit leidt tot een toename van het vetgewicht, wat als schadelijk wordt beschouwd.

Tegelijkertijd wordt gespeculeerd dat een te vetrijk dieet het profiel van de darmmicrobiota kan veranderen. De gevolgen van dit verschijnsel zijn nog niet met zekerheid bekend, maar voorzichtigheid is geboden.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
5 Oefeningen om je botten te verzorgen

Bone marrow.
Beenmerg kan de calorie-inname verhogen, dus moet het met voorzichtigheid worden geconsumeerd als gewichtsverlies wordt beoogd.

Beenmerg is een voedzaam voedsel

In veel landen is beenmerg een ongebruikelijk voedsel, maar het heeft een hoge nutriëntenopname. De consumptie ervan kan tekorten aan voedingsstoffen helpen voorkomen, zoals een tekort aan vitamine D, een probleem voor de volksgezondheid. Tegelijkertijd kan het helpen voorzien in de behoefte aan vetten en eiwitten van hoge biologische waarde.

De basis van onze voeding moet variatie zijn. Daarom geldt: hoe breder het spectrum van voedingsmiddelen in het dieet, hoe beter. Je kunt beenmerg bijvoorbeeld consumeren in bouillons. Op die manier wordt een groot deel van de voedingsstoffen gebruikt, hoewel een deel van de in vet oplosbare voedingsstoffen verloren gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.