Hoe pijn tijdens de seks te voorkomen

Als je pijn voelt tijdens de seks, dan zullen we in dit artikel enkele aanbevelingen geven, zodat je van veel aangenamere seks kunt genieten.
Hoe pijn tijdens de seks te voorkomen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel vrouwen zijn wanhopig op zoek naar manieren om pijn tijdens de seks te voorkomen. Dit komt, omdat ze om verschillende redenen niet weten hoe ze het ongemak dat tijdens geslachtsgemeenschap kan optreden, moeten oplossen. Dat is de reden dat we in dit artikel vertellen wat je eraan kunt doen.

Volgens een aantal artikelen kan pijn tijdens seks te wijten zijn aan onder andere:

  • bekkenontsteking
  • verzakking van bekkenorganen
  • vaginisme
  • dyspareunie

Ontdek hieronder wat je kunt doen om pijn tijdens seks te voorkomen om van een vol seksleven te genieten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Drie vrouwelijke seksuele problemen: wat kun je doen?

Stappen om pijn tijdens de seks te voorkomen

Identificeer de oorsprong van de pijn

Dit is niet gemakkelijk om te doen. Je moet daarom, voordat je conclusies trekt, een vertrouwde arts raadplegen. Op deze manier kunnen ze alle relevante tests opvragen waarmee ze kunnen ontdekken of je fysieke problemen hebt. In een aantal gevallen kan de diagnose onder andere zijn:

  • Aangeboren afwijking. Een membraan (dat geen verband houdt met het maagdenvlies) blokkeert misschien de vaginale opening, wat tijdens penetratie een intense pijn veroorzaakt. Het kan ook zijn dat de vagina zich niet goed heeft ontwikkeld.
  • Infecties of irritatie in het gebied. Een urineweginfectie of irritatie kan tijdens de seks pijn veroorzaken. Dit is gemakkelijk op te lossen en te behandelen. Je moet bovendien bepaalde gewoonten aannemen om deze aandoeningen te voorkomen.
  • Droogheid. Om verschillende redenen zijn een aantal vrouwen niet vochtig genoeg, wat pijn tijdens de seks veroorzaakt. In deze gevallen bevelen experts het gebruik van een glijmiddel aan, naast het verlengen van het voorspel dat voor meer vocht zorgt.

Wanneer je arts je diagnosticeert, dan zal hij je enkele richtlijnen geven, zoals degene die we al hebben aangegeven om pijn tijdens de seks te voorkomen. Wat gebeurt er dan als ze je vertellen dat er niets mis met je is? Wat als ze niet weten (Spaanse link) waarom je pijn voelt tijdens de seks? Als dit bij jou het geval is, dan moet je misschien een ander soort hulp zoeken.

Misschien ook interessant om te lezen:
7 vragen om aan je gynaecoloog te stellen

Ga naar een psycholoog

Een stel in therapie

Relatietherapie kan beide partners helpen om het probleem te begrijpen en samen te worden behandeld. De eerste stap om pijn tijdens de seks te voorkomen en een oorzaak hiervoor te vinden, zou moeten zijn om naar je arts te gaan.

Als ze echter de reden voor dit probleem niet kunnen vinden, dan moet je jezelf in de handen van een professionele psycholoog plaatsen. Dit is, omdat angst, angsten of trauma die zich fysiek manifesteren, seksuele stoornissen kunnen veroorzaken.

  • Stress of angst. De stress en angst die je door je werk kunt voelen, te veel verantwoordelijkheden of andere zorgen hebben, kunnen ervoor zorgen dat de spieren van de vagina zich tijdens de seksuele handeling aanspannen en pijn veroorzaken.
  • Verleden met misbruik. Dit is een delicate situatie die door middel van therapie moet worden aangepakt. Seksueel misbruik veroorzaakt een diep trauma en, zelfs als de episode vele jaren geleden heeft plaatsgevonden, kan het de persoon blijven beïnvloeden en zich tijdens geslachtsgemeenschap manifesteren.
  • Vaginisme. Hoewel het aan een lichamelijk probleem te wijten kan zijn, manifesteert deze aandoening zich meestal door psychische problemen. Als er bijvoorbeeld relatieproblemen zijn, de angst om zwanger te worden, eerdere traumatische seksuele relaties of schuldgevoelens.

In sommige gevallen kan het positief zijn om met z’n tweeën naar een psycholoog te gaan. De reden is dat de niet-aangedane partner soms de reden achter de pijn tijdens de seks niet begrijpt.

Therapie voor koppels kan nuttig zijn, het begrip van het probleem verbeteren en beide partners dus in staat stellen om samen te werken om pijn tijdens de seks te voorkomen.

Conclusie

Heb je tijdens de seks pijn gehad of heb je er regelmatig last van? Als dat het geval is, dan hopen we dat je door dit artikel de stappen kunt begrijpen die je moet nemen om een oplossing voor dit probleem te vinden. Seks moet altijd plezierig zijn. Ontzeg jezelf daarom geen plezier en zoek zo snel mogelijk hulp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blümel M, Juan Enrique, Araya M, Hernán, Riquelme O, Ruth, Castro D, Gabriel, Sánchez E, Fabio, & Gramegna S, Gloria. (2002). Prevalencia de los trastornos de la sexualidad en mujeres climatéricas: Influencia de la menopausia y de la terapia de reemplazo hormonal. Revista médica de Chile130(10), 1131-1138. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872002001000007
  • Gallach, E., Juan, A. de, García-Blanco, A.M., Izquierdo, R.M., Robledo, R., Fenollosa, P., Desé, J., & Canos-Verdecho, M.A.. (2018). Sexo y dolor: la satisfacción sexual y la función sexual en una muestra de pacientes con dolor crónico benigno no pélvico. Revista de la Sociedad Española del Dolor25(3), 145-154. https://dx.doi.org/10.20986/resed.2018.3600/2017
  • Moltedo-Perfetti, Andrés, Nardi, Bernardo, & Arimatea, Emidio. (2014). Coherencia sistémica e identitaria en mujeres con vaginismo primario. Revista chilena de obstetricia y ginecología79(1), 56-63. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262014000100010
  • Muñoz D, Andrea Del Pilar, & Camacho L, Paul Anthony. (2016). Prevalencia y factores de riesgo de la disfunción sexual femenina: revisión sistemática. Revista chilena de obstetricia y ginecología81(3), 168-180. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262016000300002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.