Hoe kun je je angst voor water overwinnen?

Heb je nog steeds moeite om je angst voor water te overwinnen? Wees niet langer gefrustreerd en vermijd het niet. Probeer enkele van de oefeningen die we voorstellen in dit artikel en vraag advies aan een zwemleraar om een aantal basisvaardigheden onder de knie te krijgen.
Hoe kun je je angst voor water overwinnen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het overwinnen van angst voor water is een van de eerste stappen om te leren zwemmen. Hoewel veel mensen snel wennen aan een zwembad of de zee, kunnen anderen een diepe fobie ontwikkelen. Daardoor wordt het voor hen moeilijker om de verschillende zwemtechnieken onder de knie te krijgen.

Dit probleem komt vaker voor dan je misschien denkt en komt meestal voort uit een slechte ervaring of angst voor water van je ouders uit de kindertijd.

Het is eigenlijk het meest gebruikelijk bij kinderen, vooral als ze om wat voor redenen dan ook niet geleerd hebben om op jonge leeftijd in het water te spelen of geen zwemles hebben gehad op school.

Hoe oud je ook bent, er zijn bepaalde tips om je te helpen je angst voor water onder ogen te zien en te genieten van de voordelen van zwemmen. Het kost wel enige wilskracht en doorzettingsvermogen, maar je kunt deze angst echt overwinnen. Maak je geen zorgen!

Basisoefeningen om je angst voor water te overwinnen

Hoe je je angst voor water overwint, hangt af van je situatie en waarom je in de eerste plaats bang bent geworden. Soms kun je misschien het beste naar therapie gaan, waar een professional je kan helpen bij het herkennen en aanpakken van trauma’s uit het verleden.

Een van de eerste stappen om over de angst voor water of de zee heen te komen is om jezelf geleidelijk aan weer te laten wennen. Je moet je zelfvertrouwen versterken om die gevoelens van stress te vermijden als je in contact komt met water.

De onderstaande oefeningen zijn een goede manier om in verschillende fasen met angst om te gaan. Ze zijn het beste voor mensen die nog niet hebben kunnen leren zwemmen vanwege de angst die ze ervaren als ze in contact met het water komen.

Gewenningsoefening

Vrouw in een zwembad

Deze eerste oefening voor het overwinnen van de angst voor water zal je helpen je lichaam weer te laten wennen aan de ervaring van een zwembad. Dit moet een geleidelijk proces zijn.

  • Ga eerst op de rand zitten en dompel je alleen je benen in het water.
  • Als je eenmaal gewend bent aan het gevoel van je benen onder water, ga je vervolgens beetje bij beetje het ondiepe gedeelte van het zwembad in. Je kunt de zwembadladder, de trap of de rand gebruiken om je te helpen.
  • Tot slot dompel je je armen en hoofd onder water.
  • Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven om te voorkomen dat je het gevoel krijgt dat je verdrinkt. Dit zal je helpen begrijpen dat er niets is om bang voor te zijn in deze omgeving.

Veiligheidsoefening

Vrouw zwemt onder water in een zwembad

Je veilig voelen in het zwembad is essentieel om je angst voor water te overwinnen. In deze oefening richt je je op het beheersen van je zelfbeheersing terwijl je onder water bent. De beste manier om dit te bereiken is door te leren drijven.

  • Het enige wat je hoeft te doen is een klein of ondiep zwembad in te gaan waar je zonder problemen kunt staan.
  • Oefen vervolgens het inademen boven water en het langzaam uitademen onder water.
  • Zodra je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je deze oefening herhalen in een groter zwembad of de zee.

Kennis is macht

Nadat je je angst over het feit dat je je in het water bevindt hebt overwonnen, is de logische volgende stap om zwemlessen te nemen. Een goede zwemleraar zal je veel verschillende technieken leren om te zwemmen, te ademen en om te gaan met noodsituaties.

Als je weet hoe je moet zwemmen, kun je je meer op je gemak gaan voelen in het water. Dit is de laatste stap in het leggen van de link tussen een op water gebaseerde omgeving en je geluk en welzijn.

Tips om je zwemvaardigheden te verbeteren

Een betere zwemmer worden vereist geduld en discipline. Als je vanaf de eerste dag beter wilt worden, probeer dan een aantal van deze eenvoudige tips te volgen:

  • Begin met twee zwemsessies per week.
  • Als je je eenmaal meer op je gemak voelt in het water, verhoog dit dan naar vier tot vijf keer per week, maar niet meer dan dat.
  • Vermijd te veel inspannende oefeningen. Denk eraan dat je je trainingsprogramma moet aanpassen aan je fysieke uithoudingsvermogen en doelen.
  • Houd je hoofd stil als je borstcrawl of rugzwemmen oefent. Je lichaam is het enige dat moet draaien, bij de heupen.
  • Probeer minder slagen te gebruiken terwijl je oefent.
  • Zorg voor een goed ademhalingsritme. Hoewel er veel methoden zijn die je kunt toepassen tijdens het zwemmen, kies dan de methode die je het meest prettig vindt. Idealiter zou je om de drie slagen een adempauze moeten nemen.

Heb je nog steeds moeite om je angst voor water te overwinnen? Wees niet langer gefrustreerd en probeer de zwemlessen niet te vermijden.

Probeer enkele van de oefeningen die we hier hebben voorgesteld en vraag advies aan een zwemleraar om een aantal basisvaardigheden onder de knie te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Krempel, M., & Jaatun, M. G. (2014). Learn to SWIM. In Proceedings – 9th International Conference on Availability, Reliability and Security, ARES 2014. https://doi.org/10.1109/ARES.2014.82
  • Blanksby, B. A., Parker, H. E., Bradley, S., & Ong, V. (1995). Journal of science and medicine in sport. The Australian Journal of Science and Medicine in Sport. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2014.09.010
  • Grey, D., & Sadoff, C. W. (2007). Sink or Swim? Water security for growth and development. Water Policy. https://doi.org/10.2166/wp.2007.021
  • Barros Lázaro, A. (2018). Ejercicios para reducir el miedo al agua en personas con Trastorno del Espectro Autista.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.