Hoe kan ik mijn kind helpen met online lessen volgen?

Je kind helpen bij zijn online lessen vereist dat je hem of haar motiveert, de juiste ruimte biedt, en de prestaties in de gaten houdt. Kom meer te weten in dit artikel.
Hoe kan ik mijn kind helpen met online lessen volgen?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sinds enige tijd is online onderwijs een zeer interessant alternatief geworden voor traditionele face-to-face lessen, vooral als het in de vorm van bijlessen komt. In het kielzog van de wereldwijde coronapandemie is deze vorm van onderwijs echter wijdverbreider geworden. Daarom willen we in het artikel van vandaag enkele tips delen over hoe je je kind kunt helpen bij online lessen.

Kinderen van vandaag zijn digitale deskundigen. Ze zijn vaak heel goed met nieuwe technologieën en ze genieten ervan. Dit betekent echter niet dat het overbrengen van het onderwijs-leerproces naar de online wereld geen uitdaging voor hen is. Om de taak te vergemakkelijken kunnen ouders een reeks richtlijnen toepassen waarover we je hieronder vertellen.

De voordelen van online lessen

Een kind helpen bij online lessen
Online lessen vereisen ouderlijke steun.

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk zelf kunnen ervaren wat het voor je kinderen betekent om toegang te krijgen tot online onderwijs. Toch is het goed om je enkele van de belangrijkste voordelen (Spaanse link) ervan te herinneren, of het formele onderwijs nu via dit medium verloopt of dat het gebruikt wordt om cursussen of buitenschoolse lessen te volgen.

  • Online lessen zijn een aantrekkelijk alternatief voor kinderen omdat nieuwe technologie hen gemakkelijk en natuurlijk afgaat. Dit kan hen motiveren om hun huiswerk en leertaken bij te wonen en uit te voeren.
  • Deze vorm van onderwijs stimuleert het technologisch leren. Ongetwijfeld kunnen kinderen op deze manier niet alleen plezier hebben. Ze kunnen ook kennis en vlotheid verwerven in het gebruik van computers en elektronische apparatuur.
  • Online lessen moedigen kinderen aan om zelfstandigheid en verantwoordelijkheid te ontwikkelen, omdat er tijdens de lessen minder toezicht is. Ze zijn dan vaak zelf degenen die hun problemen en vragen moeten organiseren, bijhouden en oplossen. Ook al hebben ze de nabije aanwezigheid van ouders en hun hulp, toch zijn ze onafhankelijker als het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid voor hun taken.
  • De concentratie van veel leerlingen verbetert, vooral van kinderen die te veel afgeleid worden door de stimulerende sociale omgeving van het klaslokaal. Alleen zitten in hun eigen ruimte kan hen helpen hun aandacht te richten. (Voor een andere groep kinderen kan dit echter averechts werken en leiden tot afleiding door gebrek aan toezicht).

Misschien vind je dit interessant:
Kenmerken en gevolgen van helikopterouderschap

Hoe je je kind kunt helpen bij het volgen van online lessen

Om je kind te helpen het meeste uit zijn of haar online lessen te halen en de valkuilen te vermijden (Engelse link), zijn hier enkele richtlijnen die je kunt toepassen.

Zoek een geschikte ruimte om te leren

Help je kind thuis een geschikte ruimte te vinden waarin hij of zij de lessen kan volgen. Deze ruimte moet licht en goed geventileerd zijn en een tafel of bureau hebben dat groot genoeg is om al het nodige materiaal bij de hand te hebben.

Bovendien is het belangrijk dat deze ruimte enige privacy en afzondering van de geluiden en afleidingen van thuis mogelijk maakt. Ook is het, indien mogelijk, het beste als het niet de slaapkamer van het kind is, want het is een goed idee om deze ruimte alleen voor rust te reserveren.

Zorg dat ze een regelmatig schema en routines volgen

Virtueel lessen volgen betekent niet dat basisaspecten zoals hygiëne of routines verwaarloosd moeten worden. Opstaan en meteen in je pyjama achter de computer gaan zitten is geen goed idee. Zorg er dus voor dat je kind regelmatige schema’s volgt, bijvoorbeeld ontbijt, zich aankleedt, en zich opfrist voor hij of zij aan de online lessen begint.

Zorg voor een gezond evenwicht tussen toezicht en autonomie

 

Kind dat online lessen volgt
Routines helpen kinderen geconcentreerd te blijven en het gevoel te hebben dat school doorgaat.

Terwijl je kind online lessen volgt, kun je erop toezien dat hij of zij niet afgeleid wordt en geen problemen ondervindt. Je moet echter ook een zekere mate van autonomie toestaan en aanmoedigen.

Zorg dat je er niet voortdurend bovenop zit. Zorg er daarnaast voor dat zij of hij verantwoordelijkheid neemt voor hun huiswerk en klusjes en, zelfs als je ze helpt, doe hun werk niet voor hen.

We denken dat je het leuk zult vinden om te lezen:
Hoe kun je je kind helpen bij schoolmoeheid?

Bedenk dat je niet hun leraar bent, maar je kunt ze wel begeleiden

In verband met de vorige tip is het mogelijk dat je kind vragen heeft over sommige onderwerpen. Ook kan het zijn dat ze die, omdat ze moeilijker toegang hebben tot hun leraar, niet zelf kunnen oplossen.

Probeer ze dus te begeleiden in dit opzicht, net als in verband met het gebruik van de computer of tablet om hun lessen te volgen. Bedenk echter dat jij niet hun leraar bent en dat ze zich voor belangrijke vragen altijd tot hun leraar moeten wenden.

Zorg dat er tijd is voor alles

Hoewel de lessen online gegeven worden, moet het kind ze met dezelfde toewijding bijwonen als in levende lijve. Dat wil zeggen dat ze duidelijk moet zijn dat deze tijd bedoeld is om op te letten en te leren, en dat ze later tijd zullen hebben om te spelen, te socialiseren en andere activiteiten te doen. Ook het gezin moet deze tijd respecteren en het kind niet onderbreken.

Moedig actieve pauzes aan

Als een kind in levende lijve naar school gaat, heeft hij of zij tussen de lessen door kleine momenten van ontspanning. Daarin kan hij of zij zich ontspannen en met klasgenoten socialiseren.

Ook thuis is het belangrijk dat deze pauzes plaatsvinden, waarin het van de gelegenheid gebruik kan maken om te hydrateren, iets te eten, of een of andere activiteit te doen. Actieve pauzes gebruiken voor wat lichaamsbeweging (Spaanse link) kan bijzonder nuttig en leuk zijn om als gezin te doen.

Andere tips om je kind te helpen in zijn online lessen

Vergeet naast de bovenstaande aanbevelingen ook de volgende punten niet in gedachten te houden:

  • Plannen. Je kunt je kind helpen door hem of haar te herinneren aan klusjes, opdrachten en het huiswerk dat elke dag klaar moet zijn. Je kunt dit doen door samen een kalender te maken waar ze naar kunnen verwijzen. Dit moedigt verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan.
  • Motivatie. Het kan saai en demotiverend zijn voor kinderen om alleen thuis lessen te volgen, dus ze zullen steun, versterking en stimulans van hun ouders nodig hebben.
  • Controleer het gebruik van technologie door je kind. Aan de ene kant zorg je ervoor dat ze hun mobiele telefoon niet gebruiken tijdens de les. Laat ze intussen aan de andere kant niet alleen met apparaten. Blijf dicht bij ze, ook als je niet ingrijpt.

Kortom, je kind helpen bij hun online lessen vereist dat je open staat voor het kennen en begrijpen van deze nieuwe manier van lesgeven. Aanpassing is een gezamenlijke inspanning van leerkrachten, leerlingen, en gezinnen, dus samenwerking zal altijd de beste strategie zijn. Als het goed aangepakt wordt, kan het online alternatief een uitstekende oplossing zijn in vele onderwijscontexten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Méndez-Giménez, A.(2020). Resultados académicos, cognitivos y físicos de dos estrategias para integrar movimiento en el aula: clases activas y descansos activos. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte, 63-74. https://revistas.um.es/sportk/article/view/412531/278691
  • Manasía, N. M., & Aguirre, A. A. Beneficios prácticos del Sistema de Educación Virtual.
  • Grover, S., Goyal, S. K., Mehra, A., Sahoo, S., & Goyal, S. (2021). A survey of parents of children attending the online classes during the ongoing COVID-19 pandemic. The Indian Journal of Pediatrics88(3), 280-280.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.