Hoe je tijdens de quarantaine voor je voeten kunt zorgen
In dit artikel zullen we het hebben over hoe je tijdens de quarantaine voor je voeten moet zorgen. In de meeste landen over de hele wereld is er vanwege de coronavirus-pandemie een thuisquarantaine uitgeroepen.
Bij deze quarantaine moeten we thuis blijven en alleen naar buiten gaan voor essentiële en toegestane activiteiten, zoals:
- Boodschappen doen
- Werken
- Sporten
Het is een moeilijke situatie, omdat onze fysieke activiteit de afgelopen weken sterk is verminderd. Daarnaast zijn al onze routines en gewoonten veranderd, en zelfs ons dieet. Het is daarom heel normaal dat ons hele lichaam op de een of andere manier lijdt, inclusief onze voeten.
Onze voeten zijn aan bepaald schoeisel en fysieke activiteit gewend geraakt. Ze zijn bovendien kwetsbaar voor snijwonden en problemen, zoals een ingegroeide teennagel. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over quarantaine en de verzorging van je voeten.
Hoe beïnvloedt de quarantaine onze voeten?
De quarantaine dwingt ons om binnen te blijven en beperkt de meeste van onze buitenactiviteiten. Dit maakt onze mobiliteit natuurlijk zeer beperkt. Hoewel het waar is dat we thuis zouden kunnen sporten, hebben sommige mensen niet genoeg ruimte en anderen zijn niet bijzonder gemotiveerd om dat te doen.
Tijdens onze normale routines brengt bijna iedereen elke dag tijd door met wandelen, of dat nu is om naar het werk te gaan, te winkelen of gewoon om te wandelen. Het feit dat dit alles beperkt is, maakt ons onvermijdelijk tot meer sedentaire mensen en we brengen vaak veel tijd door met liggen of zitten.
De quarantaine heeft ook onze kleedgewoonten veranderd. Als we thuis zijn, gebruiken we zelden de schoenen die we normaal zouden dragen als we onze typische routines hadden. Hoe gek het ook mag lijken, onze voeten kunnen er gewend aan raken om geen schoenen meer te dragen.
Chiropodisten zeggen dat het nooit een goed idee is om bijna altijd hetzelfde schoeisel te dragen. Hetzelfde geldt voor blootsvoets lopen. Op blote voeten lopen is volkomen natuurlijk, maar het is op die manier gemakkelijker om jezelf te bezeren of om koude voeten te krijgen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Sus het branderige gevoel in de voeten met 6 huisremedies
Wat is het probleem met blessures?
Hoewel de meeste verwondingen aan je voeten tijdens de quarantaine niet ernstig zijn, vereisen sommige situaties speciale aandacht. Zo zouden ouderen en diabetici voorzichtiger moeten zijn.
Een diabetische voet is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen met langdurige diabetes of een slechte glucoseregulatie. Het bestaat uit een verlies van gevoeligheid in dit deel van het lichaam en het kan eventuele verwondingen verergeren.
Daarnaast zijn er andere verwondingen waarmee je rekening moet houden. Elke klap op je voeten tijdens de quarantaine kan een breuk of spierprobleem veroorzaken. We moeten ook ingegroeide teennagels (Spaanse link) benadrukken, wat veel pijn en zelfs een infectie van de voet kan veroorzaken.
Hoe moet je tijdens de quarantaine voor je voeten zorgen?
Om problemen met onze voeten tijdens de quarantaine te voorkomen, zijn er enkele zeer eenvoudige maatregelen die we in de praktijk kunnen brengen. Allereerst zou je in het ideale geval een vorm van een dagelijkse bewegingsroutine moeten uitvoeren.
Er zijn veel gemakkelijke en leuke manieren om thuis te bewegen. Je kunt tal van video’s vinden van routines die online door trainers (Engelse link) zijn gemaakt, evenals training-apps. Je kunt zelfs je eigen gepersonaliseerde routine maken, op maat gemaakt naar jouw wensen.
Het is ook een goed idee om je schoenen minimaal een paar keer per dag af te wisselen. Kies comfortabele schoenen, zoals sneakers of schoenen die je dagelijks draagt. Zo voorkom je dat je voeten niet meer aan je schoenen gewend zijn.
Tot slot is het erg belangrijk om de juiste hygiënevoorschriften te volgen en sokken en schoenen te dragen die een goede transpiratie mogelijk maken. Onze voeten zijn een zeer belangrijk onderdeel van ons lichaam en we mogen niet vergeten om ze tijdens de quarantaine te verzorgen.