Hoe kan je gezicht je gezondheid reflecteren?

Soms, wanneer we verscheidene veranderingen in ons gezicht ervaren zoals puistjes of vlekken, dan kan het aangeven dat sommige van onze interne organen niet helemaal goed functioneren.
Hoe kan je gezicht je gezondheid reflecteren?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De verschillende veranderingen op het gezicht kunnen een teken zijn dat er iets niet helemaal goed is in ons lichaam.

Veel van deze veranderingen kunnen onder andere een gevolg zijn van:

  • hormonale veranderingen
  • blootstelling aan extreme klimaten
  • gebruik van verschillende medicijnen
  • voedingsmiddelen

Sommige onderzoeken lijken echter te laten zien dat als veranderingen van het ene op het andere moment ontstaan zonder duidelijke reden, dat dit een waarschuwingsteken kan zijn met betrekking tot de gesteldheid van onze gezondheid.

Als we niet ongesteld zijn en niet blootgesteld zijn aan andere factoren die plotseling puistjes of vlekken kunnen veroorzaken, dan moeten we goed opletten wat de mogelijke andere redenen zijn.

Als we ons zouden inbeelden dat ons gezicht een kaart is, dan kunnen we ontdekken wat het mogelijke probleem is en hoe we het kunnen behandelen.

Hieronder hebben we een lijst met 14 gebieden op je gezicht samengesteld, die mogelijk aangeven wat er in je lichaam gebeurt. Kijk naar de gebieden die gemarkeerd zijn met nummers en stel het probleem vast.

De gebieden van het gezicht die je gezondheid kunnen reflecteren

1 en 2. Spijsverteringsstelsel

Als je opmerkt dat je puistjes of vlekken hebt op de gebieden die gemarkeerd zijn als 1 en 2, dan is het mogelijk dat je spijsverteringsstelsel niet goed functioneert.

Om dit probleem te corrigeren moet je de consumptie van junkfood en de overmatige consumptie van vettig voedsel verminderen. Daarnaast moet je ook te veel zout vermijden en meer water drinken.

3. Lever

Als het aangetaste gebied nummer 3 is, dan is het mogelijk dat je lever niet goed functioneert door een ophoping van giftige stoffen en de consumptie van substanties die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wat je zou moeten doen, is alcohol, junkfood en lactose vermijden. In plaats daarvan zou je je consumptie van fruit en groenten moet vergroten (vooral rauwe). Het is ook raadzaam om een natuurlijke leverreiniging uit te voeren.

Vrouw met hand op kaak

4 en 5. Nieren

Alles wat gebeurt bij de contouren van de ogen, waaronder donkere kringen, komt mogelijk door uitdroging en het slecht functioneren van je nieren.

Om deze reden is het erg belangrijk om je consumptie van water te vergroten, zout te vermijden en meer voedingsmiddelen te eten met diuretische eigenschappen.

6. Hart

Dit is een van de gebieden waar acne en mee-eters het meeste voorkomen door normale oorzaken. Als ze echter plotseling verschijnen en moeilijk te verwijderen zijn, dan is dit mogelijk het gevolg van een hartprobleem.

Om dit probleem te bestrijden, zou je alle schadelijke voedingsmiddelen zoals vetten en natrium uit je dieet moeten halen en ook gekruid voedsel moeten vermijden. Probeer in plaats daarvan je consumptie van omega 3-vetzuren te vergroten, voornamelijk de plantaardige.

7 en 8. Nieren

Wederom functioneren de nieren mogelijk niet goed door een ophoping van afval, vochtretentie of uitdroging. Om deze situatie te corrigeren zou je meer water moeten drinken en koffie, frisdranken en alcohol vermijden.

9 en 10. Luchtwegen

Deze gebieden reflecteren mogelijk een soort allergie of chronisch ademhalingsprobleem, zoals astma. Het is een gebied dat erg gevoelig is voor vlekken of andere veranderingen door de slechte gewoonte te roken.

Om dit te corrigeren zou je moeten stoppen met roken, je consumptie van verse voedingsmiddelen moeten vergroten en de consumptie van suiker moeten verminderen.

Gezondheidsproblemen door hormonen

11 en 12. Hormonen

In dit gebied zie je vaak de hormonale veranderingen terug die over het algemeen ontstaan tijdens de menstruatiecyclus.

Voor veel personen is het iets dat niet te vermijden is, maar je kan het wel verminderen met:

  • een gezond dieet
  • bewegen
  • voldoende slaap
  • meer water drinken
  • je gezicht regelmatig wassen
  • irriterende voedingsmiddelen vermijden

13. Maag

Dit gebied van het gezicht kan een slechte spijsvertering aangeven. Het colon werkt bijvoorbeeld niet goed en je hebt mogelijk last van constipatie.

Om dit probleem te bestrijden is het raadzaam om je consumptie van vezels te vergroten, die gevonden kunnen worden in fruit, groenten en granen.

14. Stress

Als je onzuiverheden in dit gebied van je gezicht opmerkt, dan is het mogelijk dat je lichaam vraagt om rust en tijd om te herstellen. Stress kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen als we er niet genoeg aandacht aan besteden.

Om dit probleem te bestrijden is het raadzaam om te ontspannen of een dutje te doen en meer water te drinken.

Onthoud ook

Er zijn verschillende redenen waarom je gezicht mogelijk onzuiverheden zoals puistjes of vlekken heeft. De redenen die we hierboven genoemd hebben, zijn alleen maar een aantal mogelijkheden.

Daarom kan je het beste contact opnemen met je huisarts om vast te stellen of dit door een van deze problemen komt of dat iets anders een verandering veroorzaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.