Het risico van een tijdelijke scheiding

Bij tijdelijke scheidingen kan het mes vaak aan twee kanten snijden, omdat ze je de kans kunnen geven de andere persoon te missen of ze kunnen de opmaat zijn voor een definitieve scheiding.
Het risico van een tijdelijke scheiding

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is normaal dat een stel dat samenwoont soms problemen hebben om elkaar te begrijpen of om een geschil op te lossen. En ze kunnen dan kiezen voor een tijdelijke scheiding.

Het echte probleem is wanneer dit gedurende een langere periode wordt voortgezet. Is in deze situatie een tijdelijke scheiding een risico?

Het kan zijn dat je vaak heftige, verhitte ruzies met je partner hebt. Dan kalmeer je en het argument lijkt dan toch niet zo belangrijk te zijn.

Veel mensen in relaties herkennen het genezende effect van een tijdelijke scheiding.

Het kan revitaliserend zijn en het kan helpen om de spanning tussen jou en je partner tijdelijk te verminderen. Maar het werkt niet altijd zo.

 • Alle stellen hebben dingen gemeen, maar we kunnen de verschillen niet vergeten.
 • Het zijn niet de verschillen die de oorzaak zijn van het conflict, maar het verkeerde beheer ervan en dit kan leiden tot een tijdelijke scheiding.

Hoe lang moet een tijdelijke scheiding duren?

Hoewel er geen eenduidig antwoord op deze vraag bestaat, ligt de ideale tijd waarschijnlijk tussen de twee en zes maanden om de spanning te verminderen.

Een aantal risico’s van een tijdelijke scheiding

Man en vrouw zitten ieder aan een andere kant van de bank

Demping systeem

Vaak als iemand om een tijdelijke scheiding vraagt, dan wordt het gebruikt als een subtiel eufemisme om de relatie te beëindigen.

 • In dit geval is het doel van die persoon om niemand pijn te doen. Hij stelt een periode van tijd voor om te reflecteren, mediteren en het analyseren van de situatie.
 • Het probleem is dat hij eigenlijk de genadeslag, een permanente scheiding, wil verminderen of verzachten.

Gebrek aan overeenstemming

Een van de risico’s van een tijdelijke scheiding is dat de ene partij het niet eens is met de beslissing. Dit betekent dat een persoon van het stel niet gelooft in scheiding als een manier om iets op te lossen wat fout is gegaan.

Wat moet er gebeuren? Stel duidelijke doelen en intenties. Het gaat er niet om iemands tijd te verspillen.

Scheiding als een oplossing zien

Het is belangrijk om te overwegen dat een scheiding op zich geen afdoende oplossing is, maar slechts een deel ervan.

 • Door simpelweg van je partner gescheiden te zijn, zal de verschillen tussen jullie niet oplossen, noch automatisch de gebeurtenissen veranderen die tot de scheiding hebben geleid.
 • Een veel betere manier van handelen zou zijn om in deze periode hulp te zoeken bij een hulpverlener, om frustratie te voorkomen of om te voorkomen dat problemen niet goed worden opgelost.

Beloftes doen die je niet kunt houden

Na het beslissen over een tijdelijke scheiding moet je vaststellen wat je wel of niet kunt veranderen om elkaar gelukkig te maken.

Tijdens deze onderhandelingsfase zijn eerlijkheid en compromissen onmisbaar. Het is het beste dat je toezeggingen doet die je in een redelijke tijd kunt uitvoeren.

Tijd en het vermijden van wanhoop

Stel houdt ieder een deel van een gebroken hart vast

Je hoeft alleen maar in te stemmen met verzoeken die goed aanvoelen en je hoeft niet met iets in te stemmen alleen maar om je partner gelukkig te maken.

 • Als hij je om tijd vraagt dan moet je hem tijd geven. Dit zal jullie beiden helpen om te genezen en jezelf te concentreren op wat je nodig hebt uit je relatie. Het zal ook helpen om vast te stellen wat jullie van elkaar willen, als jullie weer bij elkaar komen.
 • Bereid jezelf mentaal voor om hem los te laten. Het kan zijn dat deze tijdelijke scheiding langer zal duren. Jullie moeten allebei voorbereid zijn op het moment waarop jullie besluiten om toch alleen verder te gaan of om weer bij elkaar te komen.

Het is geen gemakkelijke taak, maar het beste wat je kunt doen, is jezelf bezighouden met dingen die je misschien samen hebt gedaan. Nu is het de tijd om ze alleen te doen.

 • Laat geen wanhoop zien. Als je partner heeft besloten dat hij tijd nodig heeft en je hem die ruimte niet geeft, dan kan dit hem frustreren.

Als dit gebeurt, dan zal hij geen tijd alleen hebben, wat het hele punt is van een tijdelijke scheiding. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een definitieve scheiding.

Een tijdelijke scheiding is niet de oplossing

Man wrijft met zijn hand over de rug van de vrouw
Een tijdelijke scheiding kan vele risico’s met zich meebrengen en is een mes dat aan twee kanten snijdt.
 • Voor sommige stellen is deze periode een tijd van helen.
 • Voor anderen kan het echter volledig het tegenovergestelde zijn en een enorme zucht van verlichting geven.

Het beste wat je kunt doen, is dat beide partijen goed nadenken voordat zij een beslissing nemen. Het kan onder andere zijn dat deze scheiding niet zo tijdelijk is.

Zo’n scheiding kan werken als er veel rauwe emoties en verwarring zijn. Het is belangrijk om een beslissing zoals deze om de juiste redenen te nemen.

Het onderwerp van tijdelijke scheidingen is een complex onderwerp en je kan daarbij geholpen worden door een professional. Zoals je kunt zien, is het belangrijk om veel factoren in overweging te nemen voordat je een dergelijke stap zet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.