Het Ling Gu-punt: onmiddellijk rugpijn verlichten

14 maart 2016
Je kan deze techniek thuis oefenen door druk uit te oefenen op het gebied met je vingers. Zodoende krijg je een onmiddellijke verlichting van verschillende soorten pijn, zoals degene die veroorzaakt worden door je menstruatie, hoofdpijn of rugpijn.

Op het gebied van acupunctuur zou je moeten weten dat er verschillende vitale punten zijn die een gevoel van welzijn bieden en helpen om pijn en ziektes te verwijderen wanneer druk op deze punten uitgeoefend wordt. Alhoewel een volledige acupunctuursessie vaak op meerdere punten focust, zijn de onderstaande een aantal van de belangrijkste die je kunnen helpen om van verschillende soorten pijn af te komen.

In dit artikel gaan we het hebben over het Ling Gu-punt, wat onmiddellijke verlichting van pijn door ischias en rugpijnen kan bieden. Je leert hier meer over in dit artikel.

Ling Gu: een punt om aandacht aan te besteden

Het Ling Gu-punt, wat ‘geest-bot’ betekent, kan dagelijkse gemanipuleerd worden om verschillende problemen te behandelen, waarvan de meeste gerelateerd zijn aan rugpijn. Daarom is dit specifieke punt erg populair bij personen die kantoorbanen hebben waarbij ze de hele dag achter een bureau moeten zitten.

Dit acupunctuurpunt is ontdekt door meester Tung, een Chinese dokter die in zijn land bekend staat om de resultaten die hij bij zijn patiënten bereikte dankzij de technieken die hij gebruikte. Hij is anders dan andere acupuncturisten, omdat hij een kleine hoeveelheid naalden gebruikte om geweldige effecten te bereiken.

Acupunctuur

De punten die ontdekt werden door meester Tung waren gedurende verschillende generaties een familiegeheim, totdat hij besloot om ze te laten zien aan een groep leerlingen. Vanwege die beslissing hebben wij nu toegang tot hun voordelen.

Het Ling Gu-punt zit in het bovenste gedeelte van de hand. Om meer precies te zijn kan je het vinden tussen je eerste en tweede middenhandsbeentje of tussen je duim en wijsvinger. Net iets boven het zachte gedeelte dat je duim ‘onafhankelijk’ maakt van je andere vier vingers. Als je een vinger van je andere hand op dit punt plaatst, dan zal je een lege ruimte vinden.

Als je op de juiste manier met dit punt werkt, dan kan je snel pijn door ischias of rugpijnen verlichten. Deze verschrikkelijke pijn, die vaak geconcentreerd zit in de onderrug en onder in de benen, voorkomt dat personen normaal kunnen bewegen.

Om het gewenste effect te bereiken, zou de naald in het tegenovergestelde Ling Gu-punt geplaatst moeten worden. Dus met andere woorden: als je pijn in je rechterbeen hebt, dan zou je met je linkerhand moeten werken. In 75% van de gevallen zal de persoon binnen een paar minuten al verlichting voelen.

Dit punt kan ook gebruikt worden om andere soorten rugpijn te behandelen en ook hoofdpijn, voetpijn, menstruatiekrampen en aangezichtsverlamming van Bell. Het is zo sterk dat het bij zwangere vrouwen niet eens aangeraakt zou moeten worden, omdat het weeën kan veroorzaken.

Ling Gu-punt

Je kan al pijn verlichten door in de hand te knijpen

Volgens Ling Gu-experts (ook wel bekend als Hegu) kan je onrust en rugpijn (vooral pijn door ischias) en ook hoofd- en kiespijn verlichten wanneer je druk uitoefent op deze plek tussen de duim en wijsvinger. Acupuncturisten gebruiken een naald om deze plek te behandelen, maar je kan er ook gebruik van maken door druk op het gebied uit te oefenen.

Van de meer dan 300 punten in het lichaam die ontdekt zijn door de Chinese acupunctuur, lijkt de behandeling van het Ling Gu-punt het effectiefst te zijn, vooral om wervel- en rugpijn te verlichten. Alhoewel niet genoeg onderzoeken zijn uitgevoerd om te bewijzen of dit wel of niet waar is, heeft de traditionele Aziatische geneeskunde het al honderden jaren als hun ‘favoriete’ behandeling bestempeld.

Niemand weet exact hoe het Ling Gu-punt werkt. Een recent onderzoek over behandelingen met acupunctuurnaalden in de handen geeft aan dat het de bloedstroom verhoogt en zodoende dus pijn verlicht. Andere onderzoeken suggereren dat dit de productie van endorfines verhoogt,  wat een type hormoon is dat bekend staat als een natuurlijke pijnstiller.

Acupressuur

Acupuncturisten werken vaak met het Ling Gu-punt als onderdeel van een persoonlijke behandelingsplan voor het elimineren van pijn en in dit plan zitten ook een aantal andere punten in het hele lichaam. Zo zijn punten die bijvoorbeeld gebruikt worden voor een patiënt met een angststoornis anders dan van degene om menstruatiekrampen te behandelen. Het Ling Gu-punt is echter zeer waarschijnlijk een belangrijk punt bij deze twee behandelingen.

Acupuncturisten raden aan om één vinger op het vlezige gedeelte tussen je tegenovergestelde duim en wijsvinger te plaatsen, als je wilt proberen om met je eigen Ling Gu-punt te werken. Plaats je wijsvinger op een kant van je hand en druk hard. Als je het goed doet, dan zal het pijn doen.

Eén of twee minuten is mogelijk al genoeg, maar je zal echt de voordelen opmerken na een constante druk van twintig tot veertig minuten. Probeer het met de andere hand als je geen verlichting voelt nadat je al een tijdje gedrukt hebt.

Het idee is dat je deze techniek alleen uit kan voeren, het maakt niet uit of dit thuis, op het kantoor of tijdens de reis naar het werk in de bus is. We raden niet aan om naalden te gebruiken zonder de juiste kennis van het onderwerp of zonder toezicht van een expert. Door druk uit te oefenen op het Ling Gu-punt zal je pijn in de rug en door ischias minimaliseren en dat geldt daarnaast ook voor hoofdpijn en menstruatiekrampen. Probeer tenminste dertig minuten druk uit te oefenen en wacht niet totdat de pijn zo erg is dat je bijna niet kan bewegen.

Bekijk Ook