Het Hashimoto-dieet: welke voedingsmiddelen?

Je dieet is belangrijk als je de ziekte van Hashimoto hebt, een aandoening die wordt gekenmerkt door een tekort in de productie van schildklierhormonen dat leidt tot chronische ontsteking in de schildklier. Het artikel van vandaag geeft je enkele tips over een dieet dat kan helpen bij dit probleem.
Het Hashimoto-dieet: welke voedingsmiddelen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het Hashimoto-dieet is een behandeling voor de gelijknamige vorm van hypothyreoïdie. Het doel ervan is de ontwikkeling van een ernstige medische situatie die de levensstijl van iemand zou kunnen beperken, te voorkomen. Deze aandoening vindt haar oorsprong in een hormonale onevenwichtigheid. De volledige behandeling van deze aandoening vereist meestal het gebruik van medicijnen.

Problemen met de schildklier kunnen van tweeërlei aard zijn en het is mogelijk dat de productie van schildklierhormonen toeneemt, met alle ongemakken van dien. Het is ook mogelijk dat er tekorten in hun synthese plaatsvinden.

Mensen met de ziekte van Hashimoto moeten op hun voeding letten

De ziekte van Hashimoto is een ontsteking van de schildklier die leidt tot een slechte werking van dit orgaan. Het is belangrijk om in dit soort situaties op je voeding te letten om de progressie van de ziekte te voorkomen. Dit kan er namelijk toe leiden dat de klier steeds minder in staat is zijn functies uit te oefenen.

We mogen niet vergeten dat dit orgaan belast is met de productie van een reeks hormonen die bepalend zijn voor de stofwisselingsfunctie. Als deze niet in voldoende hoeveelheden worden gesynthetiseerd, kan dit bovendien leiden tot gewichtstoename. Zelfs een chronische ontsteking van de schildklier kan leiden tot de groei van een tumor in het gebied.

Het is mogelijk om via de voeding voedingsstoffen toe te dienen die de schildklierfunctie verbeteren. Zo kan ook de gewichtstoename die door de ziekte van Hashimoto wordt veroorzaakt, worden tegengegaan. Overgewicht is aantoonbaar schadelijk voor de gezondheid en verhoogt het risico op verschillende aandoeningen (Engelse link).

Een vrouw houdt een meetlint om haar middel

Te vermijden voedingsmiddelen bij een Hashimoto-dieet

Vandaag zullen we je vertellen welke voedingsmiddelen je moet vermijden als je de ziekte van Hashimoto hebt, om de progressie van de aandoening te vertragen.

Groenten van de kruisbloemenfamilie

Deze groenten zijn meestal geweldig als onderdeel van een evenwichtige voeding. Er werd altijd compleet afgeraden om deze groenten te eten bij een schildklieraandoening, maar hier is veel onderzoek naar gedaan. Het lijkt erop dat alleen het eten van grote hoeveelheden rauwe groenten van de kruisbloemenfamilie schadelijk is. Onder deze groenten vallen onder andere:

 • broccoli
 • bloemkool
 • spruitjes
 • spinazie
 • radijsjes
 • waterkers

Noten en pinda’s

Deze producten kun je beter ook met mate eten, omdat ze een groot aantal anti-nutriënten bevatten die de opname van jodium op darmniveau kunnen verminderen.

Spinazie en wortelen

De consumptie van bovengenoemde producten moet je beperken, maar voor spinazie en wortelen zijn de regels soepeler. Je mag ze af en toe eten, maar niet elke dag.

Deze voedingsmiddelen hebben veel voordelen voor de gezondheid als ze met mate worden geconsumeerd als onderdeel van het Hashimoto-dieet.

Voedingsmiddelen waarvan je meer zou moeten eten

Een van de belangrijkste kenmerken van het Hashimoto-dieet is de noodzaak om de aanwezigheid van jodium in de voeding te verhogen. Het is een essentiële voedingsstof voor de productie van schildklierhormonen, volgens een studie gepubliceerd in Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery (Engelse link).

Vis

Vis bevat een hoog gehalte aan jodium. Bovendien bevat het ook omega 3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmend werken (Engelse link). Daarom heeft het een dubbele werking in de strijd tegen de progressie van de ziekte van Hashimoto.

Zeevruchten

Net als in het vorige geval is ook hier het jodiumgehalte van belang. Mensen met een hoog urinezuurgehalte moeten echter voorzichtig zijn met deze producten, omdat ze tot problemen kunnen leiden.

Zuivel

Deze producten bevatten hoge doses jodium. Bovendien kunnen de probiotica in hun samenstelling het spijsverteringskanaal koloniseren en een positief metabolisch effect uitoefenen. Het zijn dus uitstekende voedingsmiddelen wat gewichtsbeheersing betreft.

Andere belangrijke voedingsstoffen om rekening mee te houden

Naast de hierboven genoemde voedingsmiddelen moet je ook de inname van de volgende voedingsstoffen verhogen, omdat ze ook betrokken zijn bij de synthese van schildklierhormonen:

 • Zink is aanwezig in rood vlees en noten.
 • IJzer kunt je halen uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
 • Mangaan komt voor in noten en granen.
 • Vitamine A zit in groene, rode en oranje groenten.
 • Selenium is vooral aanwezig in noten en granen, maar ook in zuivelproducten.
Boter, kaas en andere zuivelproducten

Het Hashimoto-dieet alleen is niet voldoende

Lichamelijke activiteit is essentieel voor de stabilisatie van de stofwisseling en voor een goede lichaamssamenstelling. Anders zou dit kunnen leiden tot overgewicht, wat een risicofactor is voor de ontwikkeling van vele andere chronische ziekten.

Tegelijkertijd is het van essentieel belang om ook medicijnen te gebruiken. Deze kunnen namelijk de kwaliteit van het leven verbeteren door het gevoel van constante vermoeidheid te verminderen. Een specialist moet echter de medicijnen voorschrijven en de dosering regelmatig herzien.

Het Hashimoto-dieet kan helpen bij het beheersen van hypothyreoïdie

De ziekte van Hashimoto is een aandoening die op middellange termijn tot veel problemen kan leiden als ze niet goed wordt aangepakt. Vroegtijdige opsporing is dus essentieel, net als het aanpassen van de levensstijl en voedingsgewoonten aan de aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
 • Zbigniew S. Role of Iodine in Metabolism. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2017;10(2):123-126. doi: 10.2174/1872214811666170119110618. PMID: 28103777.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.