Het gebruik, soorten en voordelen van thalassotherapie

Wil je meer over de toepassingen, soorten en voordelen van thalassotherapie weten? Bij deze techniek worden elementen uit het mariene milieu (zeewater, algen, zand, modder) gebruikt om de gezondheid van mensen te verbeteren. De doeltreffendheid ervan is bewezen en aanbevolen.
Het gebruik, soorten en voordelen van thalassotherapie

Laatste update: 19 mei, 2021

Wat zijn de voordelen van thalassotherapie? Thalassotherapie bestaat uit het therapeutisch gebruik van zeewater en andere elementen van het mariene milieu, zoals algen, zand, modder of de zeebries zelf.

Het woord komt van de vereniging van het Griekse woord thalassa, wat ‘zee’ betekent en therapia, wat naar ‘genezen’ verwijst. Vandaag vertellen we je dus over de toepassingen, soorten en voordelen van thalassotherapie.

De oorsprong van thalassotherapie

De oorsprong van deze therapie gaat terug tot het oude Griekenland, in de geschriften van Hippocrates, die het gebruik van zeewater aanbeval om bepaalde aandoeningen te verlichten. Later, in het Romeinse rijk, gebruikten soldaten hete zeewaterbaden om van veldslagen te herstellen.

Deze therapeutische techniek verspreidde zich daarna over heel Europa, vooral in Italië, Engeland en Frankrijk. Aan het begin van de 20e eeuw werd echter het nut ervan bestudeerd en werd het eerste officiële thalassotherapiecentrum opgericht: het Rochroum Marine Institute, gevestigd in Frankrijk.

Het gebruik van thalassotherapie

Het principe achter thalassotherapie is namelijk dat herhaalde onderdompeling in warm zeewater en toepassing van zeeslib en algen aan de natuurlijke chemische balans van het lichaam kunnen bijdragen. Dit kan zijn omdat de huid de mineralen kan opnemen die het nodig heeft:

  • Magnesium
  • Kalium
  • Calcium
  • Natrium
  • Jodium

Bij deze behandeling wordt er ook van uitgegaan dat zeewater stoffen bevat die vergelijkbaar met bloedplasma zijn. In zeewater zit zelfs een grotere hoeveelheid natriumchloride, magnesiumchloride, kalium en andere elementen.

Deze gelijkenis zou dus de opname van de stoffen door het lichaam kunnen bevorderen, als een manier om de homeostase te behouden. Om het succes van deze techniek te garanderen, moet de plaats over de nodige hygiënische maatregelen en gespecialiseerd personeel beschikken.

Hiervoor moet de inzameling van de te gebruiken grondstoffen ver van de kust plaatsvinden. De stoffen moeten vervolgens een zuiverings- en sterilisatieproces ondergaan.

Indicaties voor thalassotherapie

Vrouw met spit

Experts raden thalassotherapie aan om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder:

Het kan ook helpen bij problemen met de bloedsomloop, zoals bij hematomen, spataderen en terugkerende neusbloedingen. Het kan ook voordelen voor mensen met emotionele aandoeningen bieden die met stress en depressie te maken hebben.

Aan de andere kant wordt deze therapeutische techniek niet in gevallen van mensen met kanker, ernstige hypertensie, koorts en psychose aanbevolen.

Soorten thalassotherapie en de voordelen

Thalassotherapie omvat een reeks therapeutische technieken die van de eigenschappen van mariene elementen gebruik maken om de gezondheid en het fysieke uiterlijk te verbeteren. Er zijn verschillende toepassingsmethoden en we zullen je er hieronder over vertellen.

Zeewater hydrotherapie

Dit omvat baden in kuipen, zowel koud als warm (37 graden Celsius), hydromassages, affusiesprays en onderwaterdouches. Deze technieken zijn bedoeld om onder andere:

Algentherapie

Dit bestaat uit het gebruik van vers of gedroogd zeewier. Het zeewier wordt meestal aan warme zeewaterbaden toegevoegd of als dunne wikkels op de huid aangebracht.

Zeewier is rijk aan mineralen en eiwitten. Het heeft een revitaliserende, antioxidante en desinfecterende werking. Het helpt ook om spieren te versterken, vloeistoffen af te voeren en het helpt bij de behandeling van huidproblemen.

Mariene klimatotherapie

Mariene klimatotherapie maakt gebruik van de eigenschappen van het mariene milieu, dat rijk is aan jodium, ozon en mineralen. Dit kan het ademhalingssysteem en de huid helpen. De zeelucht heeft ook ontspannende effecten om stemmingsstoornissen te kalmeren en te verbeteren.

Hydrotherapie

Hydrotherapie bestaat uit het uitvoeren van therapeutische oefeningen in zeewater, vooral in een zwembad dat voor dit doel is ontworpen. Het richt zich meestal op de behandeling van lichamelijke aandoeningen.

Psammotherapie

Dit bestaat uit het bedekken van het lichaam met heet zand. Het doel is om gewrichts- of spieraandoeningen te verlichten door warmte aan het getroffen deel van het lichaam te leveren. De sporenelementen en zeezouten in het zand komen de spier- en skeletstructuur ook ten goede.

Peloidotherapie

Hierbij worden peloïden gebruikt, zoals zeeslib, algen, klei en kalksteen. Deze elementen zijn rijk aan mineralen, vitamines en eiwitten. Deze behandeling is meestal van toepassing op aandoeningen van het bewegingsapparaat (artritis, artrose) of huid (acne, psoriasis, dermatitis).

De belangrijkste voordelen van thalassotherapie

Tot nu toe hebben we ons in de eigenschappen en vormen van thalassotherapie verdiept. Wat zegt het wetenschappelijke bewijs dan over de voordelen ervan? Laten we dus eens kijken.

Het verlicht spiervermoeidheid, stijfheid en pijn

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat thalassotherapie een positief effect op vermoeidheid en herstel van spierschade heeft. Dit draagt dan weer bij aan het verbeteren van de gezondheid en kwaliteit van leven van degenen die aan deze aandoeningen lijden.

Onderzoek heeft op zijn beurt aangetoond (Engelse link) dat aërobe oefeningen met zeewater meer voordelen dan andere modaliteiten bieden. Ze zorgen voor een verbetering van de emotionele toestand van patiënten.

Het bevordert de bloedsomloop

Zeewatertherapie verbetert de bloedcirculatie, wat op zijn beurt bij het verlichten van spierspasmen en het aanvullen van het lichaam met zuurstof en voedingsstoffen helpt.

Tegelijkertijd toonde een onderzoek aan (Engelse link) dat algen die in thalassotherapie worden gebruikt, de bloedsomloop verbeteren wanneer ze in cosmetica worden toegepast.

Het verlicht gewrichtspijn

Een ander voordeel is de verlichting van gewrichtspijn en meer beweging in de gewrichten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat waterbehandeling, inclusief thalassotherapie, de functie van de gewrichten tussen botten verbetert. Het bevordert ook de ontspanning en bevordert een positieve stemming.

Het verbetert de huidcondities

Schaaltje met algen

Thalassotherapie draagt ook bij tot de verlichting van verschillende huidaandoeningen. In feite leveren de mineralen en sporenelementen die in het mariene milieu aanwezig zijn, de nodige stoffen om huidirritatie (in geval van psoriasis en dermatitis) te verzachten of wondgenezing te versnellen.

Het stimuleert emotionele processen

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat thalassotherapie, in combinatie met slaapmanagementtechnieken, slaperigheid overdag vermindert, de gemoedstoestand en cognitieve functie verbetert en de niveaus van woede, stress en depressie verlaagt. ‘s Nachts verhoogt het namelijk de slaapkwaliteit en verlicht het angst.

Raadpleeg een professional voordat je aan thalassotherapie begint

Als je aan een aandoening lijdt en de voordelen van thalassotherapie zelf wilt uitproberen, dan kun je het beste eerst een gezondheidsspecialist raadplegen. Zij zullen weten hoe ze je de juiste oriëntaties en indicaties voor jouw geval kunnen geven.

Onthoud  ook dat er contra-indicaties zijn. Zorg er ook voor dat je naar gespecialiseerde centra voor thalassotherapie gaat die hygiëne en correcte uitvoering van procedures garanderen.

Als je echter niet aan een ernstige aandoening lijdt en van een zee-omgeving wilt profiteren, dan hoef je alleen maar naar het strand te gaan, de lucht in te ademen en te ontspannen. Vergeet in deze gevallen niet om een goede zonnebrandcrème te gebruiken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.