Het coronavirus en astma: aanbevelingen

Het beheersen van astma bij astmapatiënten is tijdens de coronavirus-pandemie essentieel. Astmapatiënten zijn een risicogroep die speciale voorzorgsmaatregelen moet nemen.
Het coronavirus en astma: aanbevelingen

Laatste update: 21 mei, 2020

Coronavirussen kunnen van alles veroorzaken, van milde symptomen tot ernstige en zelfs dodelijke luchtwegaandoeningen. Dus, wat zijn de aanbevelingen met betrekking tot het coronavirus en astma op basis van wat er momenteel bekend is over het virus?

Wat weten we over het coronavirus?

SARS-CoV-2, bekend als COVID-19, is een nieuw coronavirus dat voorheen onbekend was voordat het in Wuhan, China, in december werd 2019 gedetecteerd. Omdat het zo nieuw is, betekent dit dat experts hun aanbevelingen en adviezen voortdurend bijwerken naarmate ze meer over het virus te weten komen.

Overdracht vindt plaats door nauw contact met een geïnfecteerde patiënt. Dit gebeurt door ademhalingsdruppeltjes (Spaanse link) die worden gegenereerd door:

  • Hoesten
  • Niezen
  • Speekseldruppels
  • Nasale afscheidingen

Het coronavirus manifesteert zich in de meeste gevallen in een milde vorm met koorts, hoest en keelpijn. Het kan echter tot een ernstigere vorm overgaan en longontsteking en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Zoals we helaas ook weten, kan het in veel gevallen dodelijk zijn. Oudere mensen en mensen met onderliggende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en astma, lijken het grootste risico te lopen.

Wat is astma?

Arts bekijkt een röntgenfoto

Astma wordt vaak verergerd wanneer patiënten virale of bacteriële luchtweginfecties krijgen. Astma is een relatief veelvoorkomende ziekte die zowel volwassenen als kinderen treft en die meestal tijdens de kindertijd begint.

Het is een chronische luchtwegaandoening die als gevolg van verschillende omgevingsstimuli de bronchiën irriteert. Deze stimuli zijn onder andere:

  • Plantenpollen
  • Rook
  • Emoties
  • Lachen
  • Lichaamsbeweging
  • Bepaalde medicijnen

Soms is het niet mogelijk om de specifieke stimuli te ontdekken die specifieke astmatische aanvallen veroorzaken. De symptomen die je zult ervaren zijn hoesten, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of kortademigheid. Dit kan plotseling optreden en worden astma flare-ups of astma-aanvallen genoemd.

Er is echter nog steeds discussie over het verschil tussen een flare-up van astma en een astma-aanval. We weten ook dat er een sterk verband bestaat tussen virale luchtweginfecties en astma-aanvallen.

Behandeling van astma

De behandeling van astma (Engelse link) omvat follow-up door de huisarts of longarts, om terugvallen of astma-aanvallen te voorkomen. Astmapatiënten gebruiken verschillende soorten medicatie, meestal door inademing.

Ze kunnen ze permanent innemen, als preventieve medicatie, of op het moment dat ze astma-aanvallen krijgen. Er zijn ook andere soorten medicatie, zoals de orale en subcutane vormen.

Bij milde aanvallen is het meestal voldoende dat de huisarts of longarts je behandeling aanpast om ermee om te gaan wanneer deze zich voordoen. Soms, wanneer de crises ernstiger zijn, kan het nodig zijn dat de patiënt medische hulp nodig heeft, waaronder zeer incidenteel een ziekenhuisopname.

Tot slot moeten we er ook nog op wijzen dat het stopzetten van preventieve medicatie vaak tot een potentieel gevaarlijke verslechtering van de toestand van astmapatiënten leidt.

Wat zeggen experts over het coronavirus en astma?

Man staat te hoesten

Astma is een luchtwegaandoening die als zodanig het risico op een ernstige vorm van COVID-19 verhoogt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert astma als een chronische medische aandoening.

Ze hebben verklaard dat mensen met astma degenen zijn die het grootste risico lopen om ernstig ziek te worden als ze een corona-infectie krijgen. Ook andere individuele experts (Spaanse link) zijn het daarmee eens.

Bovendien weten experts dat virale luchtweginfecties astma kunnen verergeren. Dit is de reden waarom het coronavirus op dezelfde manier als andere bekende virussen kan werken.

Voor mensen met astma in deze periode van de pandemie, raden deskundigen aan om rekening te houden met de algemene indicaties die aan de hele bevolking zijn gegeven, plus enkele extra specifieke aanbevelingen.

Net als in tijden van seizoensgriep, moet de astmapatiënt zichzelf tegen virale circulatie beschermen. Het is raadzaam om door te gaan met het nemen van preventieve medicatie, indien aangegeven door je arts. Voor patiënten die het niet gebruiken, kan het raadzaam zijn om met hun arts te overleggen of het een goed idee kan zijn om het te gaan gebruiken.

Als de astmapatiënt vanwege een ernstige astma-aanval naar de spoedeisende hulp moet, dan raden deskundigen aan dat ze hun eigen inhalatiemedicatie meenemen en ervoor zorgen dat ze hun arts of longarts van de aanval op de hoogte stellen.

Je astma onder controle houden om jezelf tegen het coronavirus te beschermen

Over het algemeen zijn de beste aanbevelingen met betrekking tot het coronavirus en astma voor patiënten met astma om ervoor te zorgen dat ze naast de algemene aanbevelingen, hun aandoening goed beheersen.

Dit minimaliseert het risico op aanvallen en daaropvolgende bezoeken aan het ziekenhuis. Elk bezoek aan de dokter of het ziekenhuis kan immers het risico op blootstelling aan het coronavirus vergroten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.