Het belang van voeding tijdens de zwangerschap

Gezond eten tijdens de zwangerschap moet zowel aan de voedingsbehoeften van de moeder als foetus voldoen. Het gaat er niet om om meer te eten, maar om voedsel te kiezen dat in deze fase aan de eisen voldoet.
Het belang van voeding tijdens de zwangerschap

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Voeding tijdens de zwangerschap is een cruciale factor om ervoor te zorgen dat zowel de moeder als baby van een goede gezondheid genieten. Een normaal dieet is niet voldoende om aan de zwangerschapseisen te voldoen.

Een gebrek aan of teveel aan voedsel leidt tot veel problemen. Hoewel er veel mythen zijn, is het een feit dat voeding tijdens de zwangerschap een van de basispijlers is voor:

 • Voldoen aan de voedingsbehoeften van de foetus.
 • Voldoen aan de eisen van het moederorganisme.
 • Moedermelk synthese tijdens de zwangerschap.

Het is niet nodig om voor twee te eten, zoals het gezegde luidt. In plaats daarvan moet je goede beslissingen nemen over zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de voedingsstoffen die je eet.

De voeding tijdens de zwangerschap moet reageren op het nieuwe biologische evenwicht dat wordt opgelegd door het feit dat de zwangere vrouw een nieuw leven creëert.

Het belang van voeding tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouw staat bij allerlei groente en fruit

Voeding tijdens de zwangerschap hangt samen met de gezondheid van de baby, zowel in de baarmoeder als na de geboorte. Een slechte voeding in deze fase kan bijvoorbeeld tot vroeggeboorte of een laag geboortegewicht leiden.

Goede voeding heeft niet alleen invloed op de goede ontwikkeling van de foetus, maar ook op de kwaliteit van de placenta. Het stelt je ook in staat om een goed energieniveau te behouden voor zowel de bevalling als de kraamtijd, het activeert de productie van moedermelk en voorkomt bloedarmoede.

Ondertussen wordt obesitas bij de moeder geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, leveraandoeningen of zwangerschapsdiabetes, evenals de noodzaak van een keizersnede.

De kinderen van moeders met obesitas hebben meer kans op een lange zwangerschapsduur (hoge prenatale groeisnelheid) en chronische niet-overdraagbare ziekten (NCD’s).

De situatie van elke moeder is anders. Het is dus belangrijk dat elke vrouw haar arts over haar specifieke voedingsbehoeften raadpleegt. In het ideale geval zou het voorgeschreven dieet bij de smaak en mogelijkheden van elke zwangere vrouw moeten passen.

Essentiële voedingsstoffen

Zwangere vrouw en gezonde voedingsmiddelen

Over het algemeen moet het dieet van een vrouw tijdens haar zwangerschap de onderstaande verhoudingen wat betreft het percentage van voedingswaarde volgen:

 • Tussen de 15 en 17% eiwitten.
 • Koolhydraten moeten 53% uitmaken van het dieet van de zwangere vrouw.
 • Vetten rond de 30%.
 • Zwangere vrouwen moeten vitamines en mineralen (Spaanse link) in kleine hoeveelheden innemen.

Zo bevatten de essentiële voedingsstoffen:

 • Koolhydraten. Ze leveren in feite energie (Spaanse link). Ze zitten in voedingsmiddelen zoals rijst, pasta, volkoren granen, peulvruchten, aardappelen en fruit.
 • Eiwitten. Ze hebben een grote invloed op de ontwikkeling van de baby en hun geboortegewicht. Ze helpen ook met de groei van de organen van de moeder, zoals de baarmoeder en borsten. Medische professionals raden aan om 80 gram eiwit te consumeren in het eerste trimester van de zwangerschap, 100 gram tot de bevalling en 120 gram tijdens de borstvoeding.
 • Vetten. Goede vetten beschermen het lichaam, transporteren vitamines, dragen bij aan de vorming van hormonen en zijn een energiebron. In dit opzicht wordt het dan ook aanbevolen om veel onverzadigde vetten en kleine hoeveelheden verzadigde vetten te consumeren.

Andere essentiële voedingsstoffen

Naast essentiële voedingsstoffen zijn andere voedingsmiddelen essentieel tijdens de zwangerschap omdat ze vitaminen en mineralen bevatten. Het zijn onder andere de volgende:

 • Calcium. Zwangere vrouwen moeten minimaal 120 gram calcium per dag consumeren. Vier porties per dag van voedsel zoals melk, yoghurt, kaas of kwark zijn voldoende om aan deze behoeften te voldoen. Calcium vind je daarnaast in volkoren granen, peulvruchten en groene groenten.
 • IJzer. Het is niet echt nodig in het eerste trimester van de zwangerschap, maar daarna is het heel belangrijk. Zwangere vrouwen moeten het dagelijks consumeren om bloedarmoede en een laag geboortegewicht te voorkomen. De arts zal dan bepalen of een supplement nodig is.
 • Andere mineralen. Medische professionals raden aan om voedsel te eten dat fosfor bevat voor een goede ontwikkeling van de foetale botten. Ze bevelen ook kalium en zink aan om de ontwikkeling van het zenuwstelsel te beschermen en te bevorderen.
 • Vitaminen. Het dieet tijdens de zwangerschap moet ook voedingsmiddelen bevatten die rijk zijn aan vitamine A, B-vitamines, vitamine C en vitamine D. Al deze vitamines dragen bij aan de ontwikkeling van verschillende organen en functies in het lichaam van de baby en behouden het biologische evenwicht in het lichaam van de moeder.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mousa A., Naqash A., Lim S., Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients, 2019.
 • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childooh allergic disease? Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.