Helende eigenschappen van weegbree: wat zegt de wetenschap?

De verschillende geneeskrachtige eigenschappen van weegbree maken het een zeer nuttige plant voor thuis. We vertellen je er alles over.
Helende eigenschappen van weegbree: wat zegt de wetenschap?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 februari, 2023

De geneeskrachtige eigenschappen van weegbree zijn divers: het helpt bij het herstel van verkoudheid, is genezend, een maagbeschermer, is hypoglykemisch, en draagt bij aan de gezondheid van de nieren, naast vele andere voordelen.

Men beschouwt deze plant als rijk aan flavonoïden en andere verbindingen. In de natuurgeneeskunde worden zowel de groene bladeren als de zaden gebruikt. Het kan worden ingenomen als een aftreksel en plaatselijk worden toegepast.

Men consumeert deze plant ook als voedsel, in verschillende recepten zoals soepen, stoofschotels en purees. Het moet echter met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Ken je alle geneeskrachtige eigenschappen van weegbree? Lees verder en kom meer te weten.

Helende eigenschappen van weegbree

Weegbree is een kruidachtige soort, ook bekend als Plantago major, Plantago lanceolata en breedbladige weegbree. Hij behoort tot de Plantaginaceae-familie. De plant is klein, niet meer dan twintig centimeter en heeft lancetvormige, licht getande bladeren. Hij komt vaak voor in Europese en Amerikaanse landen, vooral in vochtige omgevingen.

Net als veel andere planten zijn de geneeskrachtige eigenschappen van weegbree het onderwerp geweest van verschillende onderzoeken. Dankzij dit zijn er nu papers die veel van de geneeskrachtige voordelen die eraan worden toegeschreven ondersteunen.

Zo werd in een studie (Engelse link) gepubliceerd in Biomedicine and Pharmacotherapy vastgesteld dat weegbree de onderstaande stoffen bevat.

  • Flavonoïden
  • Alkaloïden
  • Terpenoïden of isoprenoïden
  • Fenolzuurderivaten
  • Iridoïde glycosiden
  • Vetzuren
  • Polysachariden
  • Vitaminen A, C, K
  • Kaliumcitraat

Voordelen van weegbree

Weegbree
Onderzoek heeft vastgesteld dat weegbree stoffen bevat met een farmacologisch potentieel. De plant is echter nog steeds het onderwerp van studie.

Door de bestanddelen van weegbree worden er verschillende geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven, en zo kunnen we een aantal voordelen opnoemen die deze plant aan onze gezondheid biedt. We moeten echter ook verduidelijken dat men het niet beschouwen moet als een wondersoort, en dat het ook geen medische behandeling moet vervangen.

In sommige gevallen kan het een goede hulp- of aanvullende behandeling zijn. Het is echter raadzaam een arts te raadplegen voordat je het inneemt, want het is niet vrij van bijwerkingen of wisselwerking met andere medicijnen.

1. Genezend middel

Volgens het hierboven aangehaalde onderzoek heeft weegbree positieve effecten als hulpstof bij wonden, helpt het bij de genezing en werkt het zelfs als anti-ulceratief middel.

2. Griep en verkoudheid

Weegbree gebruikt men vaak om veelvoorkomende virale infecties te bestrijden, zoals griep en verkoudheid. Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Antiviral Research is dit vooral te danken aan het gehalte aan fenolische verbindingen, die een antivirale werking hebben.

3. Andere aandoeningen van de luchtwegen en de mond

Thee van weegbree kan gebruikt worden om bronchiale afscheidingen te helpen verdunnen en verdrijven. Gorgelen met dit aftreksel verlicht ook mond- en keelaandoeningen, waaronder amandelontsteking en zweren.

4. Bescherming tegen bacteriën

Weegbree bevat polysaccharide peptiden, die een hoge antibacteriële activiteit hebben, en zo een beschermende werking hebben tegen onder meer Streptococcus pneumoniae .

5. Levergezondheid

Onder de genezende eigenschappen van weegbree zijn ook positieve effecten tegen hepatotoxiciteit gevonden. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het medisch tijdschrift Indiaas Tijdschrift voor Farmacologie vond dat de plant ontstekingsremmend is en bovendien hepatoprotectief.

6. Maagzweren

Van de bladeren en zaden is vastgesteld dat ze gastroprotectieve functies hebben, waardoor ze de zuurgraad van maagsappen verminderen en verlichting geven bij brandend maagzuur. Het kan ook de activiteit van Helicobacter Pylori remmen.

7. Hypoglycemisch

Men denkt dat weegbree kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door te helpen bij de processen die plaatsvinden in de alvleeskliercellen.

8. Diuretisch

Het kan een diuretisch effect hebben, en weegbree-thee kan helpen vochtretentie te verminderen, wat bijdraagt aan de behandeling van urineweginfecties.

9. Draagt bij aan de gezondheid van de nieren

In dezelfde geest lijkt weegbree, vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, ook te helpen bij de behandeling van nierstenen. Men denkt dat dit mogelijk de groei ervan kan voorkomen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Malaysian Journal of Medical Sciences waren extracten van deze plant superieur aan allopurinol en kaliumcitraat in het remmen van de grootte van een calciumoxalaat kristal in vitro.

10. Behandeling van brandwonden

Volgens de resultaten van een onderzoek (Spaanse link) waarin het gebruik van weegbree bij eerstegraads brandwonden werd geanalyseerd, was deze behandeling bij de meerderheid (75,9%) van de patiënten gunstig.

11. Voortijdige veroudering

Omdat weegbree rijk is aan antioxidanten, kan het schade veroorzaakt door vrije radicalen voorkomen en herstellen. Daardoor kan men voortijdige veroudering voorkomen en de daarmee samenhangende tekenen verminderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
6 Diëten die helpen voor de gezondheid van je lever te zorgen

12. Andere helende eigenschappen van weegbree

Een wond
Onderzoeken naar weegbree hebben vastgesteld dat het kan helpen bij de behandeling van huidwonden. In het bijzonder helpt het de regeneratie van gewonde huid te bevorderen.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology zijn er nog andere helende eigenschappen van weegbree, want het is ook nuttig bij de behandeling van wonden. Denk hierbij onder andere aan:

  • de behandeling van steenpuisten en ook diverse huidziekten.
  • symptomen bij circulatieproblemen en hypertensie te verminderen.
  • de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • vroegtijdige veroudering te voorkomen.
  • urineverlies te verminderen.

Hoe kan weegbree worden ingenomen?

Weegbree-thee is heel gemakkelijk te bereiden:

  • Kook eerst wat water en giet het in een kopje.
  • Voeg dan een lepel groene of gedroogde bladeren toe.
  • Afdekken en vervolgens tien minuten laten trekken.
  • Zeef en drink een of twee keer per dag.

Met de verse bladeren kun je sap bereiden:

  • Doe een kopje koud water en twee eetlepels gehakte bladeren in een blender.
  • Blend vervolgens heel goed.
  • Zeef en drink het daarna op een lege maag.

Gebruiken en toepassingen

  • Het kan plaatselijk of als kompres worden gebruikt. Simpelsweg de weegbreebladeren een beetje verwarmen en dan op de aangetaste delen leggen, hetzij door wonden, ontstekingen, zweren of insectenbeten.
  • De zaden ervan worden gebruikt in infusies als aanvullend middel tegen parasieten.
  • De infusie helpt in het algemeen om spijsverteringsklachten zoals diarree te verminderen.
  • Ook wordt de schil beschouwd als een middel tegen constipatie.
  • Bij toevoeging aan maaltijden helpt het je te genieten van al zijn eigenschappen.

Bijwerkingen van weegbree

Over het algemeen zijn er geen gegevens over bijwerkingen van weegbree die in matige hoeveelheden oraal wordt toegediend. De consumptie ervan wordt echter afgeraden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Evenmin mag men het aan jonge kinderen toedienen. Ook in geval van ziekte of een andere behandeling kun je het beste een arts raadplegen om de kans op een bijwerking te verkleinen. Wellicht ook interessant voor jou

Ken je deze huismiddeltjes voor huiduitslag?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Ken je deze huismiddeltjes voor huiduitslag?

De eigenschappen van bepaalde natuurlijke ingrediënten helpen om huiduitslag te verminderen. Leer hier huismiddeltjes voor huiduitslag.




De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.