Helende eigenschappen van weegbree: wat zegt de wetenschap?

De verschillende geneeskrachtige eigenschappen van weegbree maken het een zeer nuttige plant voor thuis. We vertellen je er alles over.
Helende eigenschappen van weegbree: wat zegt de wetenschap?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 februari, 2023

De geneeskrachtige eigenschappen van weegbree zijn divers: het helpt bij het herstel van verkoudheid, is genezend, een maagbeschermer, is hypoglykemisch, en draagt bij aan de gezondheid van de nieren, naast vele andere voordelen.

Men beschouwt deze plant als rijk aan flavonoïden en andere verbindingen. In de natuurgeneeskunde worden zowel de groene bladeren als de zaden gebruikt. Het kan worden ingenomen als een aftreksel en plaatselijk worden toegepast.

Men consumeert deze plant ook als voedsel, in verschillende recepten zoals soepen, stoofschotels en purees. Het moet echter met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Ken je alle geneeskrachtige eigenschappen van weegbree? Lees verder en kom meer te weten.

Helende eigenschappen van weegbree

Weegbree is een kruidachtige soort, ook bekend als Plantago major, Plantago lanceolata en breedbladige weegbree. Hij behoort tot de Plantaginaceae-familie. De plant is klein, niet meer dan twintig centimeter en heeft lancetvormige, licht getande bladeren. Hij komt vaak voor in Europese en Amerikaanse landen, vooral in vochtige omgevingen.

Net als veel andere planten zijn de geneeskrachtige eigenschappen van weegbree het onderwerp geweest van verschillende onderzoeken. Dankzij dit zijn er nu papers die veel van de geneeskrachtige voordelen die eraan worden toegeschreven ondersteunen.

Zo werd in een studie (Engelse link) gepubliceerd in Biomedicine and Pharmacotherapy vastgesteld dat weegbree de onderstaande stoffen bevat.

Voordelen van weegbree

Weegbree
Onderzoek heeft vastgesteld dat weegbree stoffen bevat met een farmacologisch potentieel. De plant is echter nog steeds het onderwerp van studie.

Door de bestanddelen van weegbree worden er verschillende geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven, en zo kunnen we een aantal voordelen opnoemen die deze plant aan onze gezondheid biedt. We moeten echter ook verduidelijken dat men het niet beschouwen moet als een wondersoort, en dat het ook geen medische behandeling moet vervangen.

In sommige gevallen kan het een goede hulp- of aanvullende behandeling zijn. Het is echter raadzaam een arts te raadplegen voordat je het inneemt, want het is niet vrij van bijwerkingen of wisselwerking met andere medicijnen.

1. Genezend middel

Volgens het hierboven aangehaalde onderzoek heeft weegbree positieve effecten als hulpstof bij wonden, helpt het bij de genezing en werkt het zelfs als anti-ulceratief middel.

2. Griep en verkoudheid

Weegbree gebruikt men vaak om veelvoorkomende virale infecties te bestrijden, zoals griep en verkoudheid. Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Antiviral Research is dit vooral te danken aan het gehalte aan fenolische verbindingen, die een antivirale werking hebben.

3. Andere aandoeningen van de luchtwegen en de mond

Thee van weegbree kan gebruikt worden om bronchiale afscheidingen te helpen verdunnen en verdrijven. Gorgelen met dit aftreksel verlicht ook mond- en keelaandoeningen, waaronder amandelontsteking en zweren.

4. Bescherming tegen bacteriën

Weegbree bevat polysaccharide peptiden, die een hoge antibacteriële activiteit hebben, en zo een beschermende werking hebben tegen onder meer Streptococcus pneumoniae .

5. Levergezondheid

Onder de genezende eigenschappen van weegbree zijn ook positieve effecten tegen hepatotoxiciteit gevonden. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het medisch tijdschrift Indiaas Tijdschrift voor Farmacologie vond dat de plant ontstekingsremmend is en bovendien hepatoprotectief.

6. Maagzweren

Van de bladeren en zaden is vastgesteld dat ze gastroprotectieve functies hebben, waardoor ze de zuurgraad van maagsappen verminderen en verlichting geven bij brandend maagzuur. Het kan ook de activiteit van Helicobacter Pylori remmen.

7. Hypoglycemisch

Men denkt dat weegbree kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door te helpen bij de processen die plaatsvinden in de alvleeskliercellen.

8. Diuretisch

Het kan een diuretisch effect hebben, en weegbree-thee kan helpen vochtretentie te verminderen, wat bijdraagt aan de behandeling van urineweginfecties.

9. Draagt bij aan de gezondheid van de nieren

In dezelfde geest lijkt weegbree, vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, ook te helpen bij de behandeling van nierstenen. Men denkt dat dit mogelijk de groei ervan kan voorkomen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Malaysian Journal of Medical Sciences waren extracten van deze plant superieur aan allopurinol en kaliumcitraat in het remmen van de grootte van een calciumoxalaat kristal in vitro.

10. Behandeling van brandwonden

Volgens de resultaten van een onderzoek (Spaanse link) waarin het gebruik van weegbree bij eerstegraads brandwonden werd geanalyseerd, was deze behandeling bij de meerderheid (75,9%) van de patiënten gunstig.

11. Voortijdige veroudering

Omdat weegbree rijk is aan antioxidanten, kan het schade veroorzaakt door vrije radicalen voorkomen en herstellen. Daardoor kan men voortijdige veroudering voorkomen en de daarmee samenhangende tekenen verminderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
6 Diëten die helpen voor de gezondheid van je lever te zorgen

12. Andere helende eigenschappen van weegbree

Een wond
Onderzoeken naar weegbree hebben vastgesteld dat het kan helpen bij de behandeling van huidwonden. In het bijzonder helpt het de regeneratie van gewonde huid te bevorderen.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology zijn er nog andere helende eigenschappen van weegbree, want het is ook nuttig bij de behandeling van wonden. Denk hierbij onder andere aan:

 • de behandeling van steenpuisten en ook diverse huidziekten.
 • symptomen bij circulatieproblemen en hypertensie te verminderen.
 • de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • vroegtijdige veroudering te voorkomen.
 • urineverlies te verminderen.

Hoe kan weegbree worden ingenomen?

Weegbree-thee is heel gemakkelijk te bereiden:

 • Kook eerst wat water en giet het in een kopje.
 • Voeg dan een lepel groene of gedroogde bladeren toe.
 • Afdekken en vervolgens tien minuten laten trekken.
 • Zeef en drink een of twee keer per dag.

Met de verse bladeren kun je sap bereiden:

 • Doe een kopje koud water en twee eetlepels gehakte bladeren in een blender.
 • Blend vervolgens heel goed.
 • Zeef en drink het daarna op een lege maag.

Gebruiken en toepassingen

 • Het kan plaatselijk of als kompres worden gebruikt. Simpelsweg de weegbreebladeren een beetje verwarmen en dan op de aangetaste delen leggen, hetzij door wonden, ontstekingen, zweren of insectenbeten.
 • De zaden ervan worden gebruikt in infusies als aanvullend middel tegen parasieten.
 • De infusie helpt in het algemeen om spijsverteringsklachten zoals diarree te verminderen.
 • Ook wordt de schil beschouwd als een middel tegen constipatie.
 • Bij toevoeging aan maaltijden helpt het je te genieten van al zijn eigenschappen.

Bijwerkingen van weegbree

Over het algemeen zijn er geen gegevens over bijwerkingen van weegbree die in matige hoeveelheden oraal wordt toegediend. De consumptie ervan wordt echter afgeraden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Evenmin mag men het aan jonge kinderen toedienen. Ook in geval van ziekte of een andere behandeling kun je het beste een arts raadplegen om de kans op een bijwerking te verkleinen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abud M, Nardello A, Torti J (2017). Hypoglycemic Effect due to Insulin Stimulation with Plantago major in Wistar Rats. Med Aromat Plants (Los Angel), 6(3):292.
 • Adom M, Taher M, Mutalabisin M, et al (2017). Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomedicine and Pharmacotherapy. Elsevier Masson SAS. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.09.152
 • Akbar, S. (2020). Plantago major L.(Plantaginaceae). In Handbook of 200 Medicinal Plants, 1455-1463.
 • Ashkani-Esfahani S, Khoshneviszadeh M, Noorafshan A, et al (2019). The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World J Plast Surg, 8(1):51-57.
 • Aziz S, See T, Khuay L, et al (2005). In vitro effects of plantago major extract on urolithiasis. The Malaysian Journal of Medical Sciences: MJMS12(2), 22–226. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349397/
 • Beara I, Lesjak M, Jovin E, et al (2009). Plantain (Plantago L.) species as novel sources of flavonoid antioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Disponible en: https://doi.org/10.1021/jf902205m
 • Beara I, Lesjak M, Orčić D (2012). Comparative analysis of phenolic profile, antioxidant, anti-inflammatory and cytotoxic activity of two closely-related Plantain species: Plantago altissima L. and Plantago lanceolata L. LWT – Food Science and Technology. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.01.001
 • Chathuranga K, Kim M, Lee H, et al (2019). Anti-Respiratory Syncytial Virus Activity of Plantago asiatica and Clerodendrum trichotomum Extracts In Vitro and In Vivo. Viruses, 3;11(7):604.
 • Chiang L, Chiang W, Chang M, et al (2002). Antiviral activity of Plantago major extracts and related compounds in vitro. Antiviral Research55(1), 53–62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0166-3542(02)00007-4
 • Farokhi F, Khaneshi F. (2013). Histophatologic changes of lung in asthmatic male rats treated with hydro-alcoholic extract of Plantago major and theophylline. Avicenna J Phytomed, 3(2):143-51.
 • Gomez R, Calderon C, Scheibel L, et al (2000). Immunoenhancing properties of Plantago major leaf extract. Phytother Res, 14(8):617-22.
 • Hetland G, Samuelsen AB, Løvik M, Paulsen BS, Aaberge IS, Groeng EC, Michaelsen TE. Protective effect of Plantago major L. Pectin polysaccharide against systemic Streptococcus pneumoniae infection in mice. Scand J Immunol. 2000 Oct;52(4):348-55.
 • Jazayeri S, Ghods R, Hashem D, et al (2021). The Efficacy of Plantago major Seed on Liver Enzymes in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Double-Blind Clinical Trial. Evid Based Complement Alternat Med.
 • Kartini, Piyaviriyakul S, Thongpraditchote S, et al (2017). Effects of Plantago major Extracts and Its Chemical Compounds on Proliferation of Cancer Cells and Cytokines Production of Lipopolysaccharide-activated THP-1 Macrophages. Pharmacogn Mag, 13(51):393-399.
 • Keshavarzi A, Montaseri H, Akrami R, et al (2022). Therapeutic Efficacy of Great Plantain (Plantago major L.) in the Treatment of Second-Degree Burn Wounds: A Case-Control Study. Int J Clin Pract.
 • Melese E, Asres K, Asad M, (2011). Evaluation of the antipeptic ulcer activity of the leaf extract of Plantago lanceolata L. in rodents. Phytother Res, 25(8):1174-80.
 • Mello J, Gonzalez M, Moraes V, et al. (2015). Protective Effect of Plantago major Extract against t-BOOH-Induced Mitochondrial Oxidative Damage and Cytotoxicity. Molecules,  25;20(10):17747-59.
 • Pinto J, Bustamante Z. (2008). Evaluación de la actividad gastroprotectora de los extractos de llantén (Plantago major). BIOFARBO, 16, 36-41. Disponible en: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2019/07/1006607/evaluacion-de-la-actividad-gastroprotectora-de-los-extractos-d_cvQyxne.pdf
 • Samuelsen A. (2000). The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. Journal of Ethnopharmacology. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0378-8741(00)00212-9
 • Téllez G, Castaño J. (2010). Péptidos antimicrobianos. Infectio. 14(1), 55-67. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-560933
 • Türel I, Ozbek H, Erten R, et al (2009). Hepatoprotective and anti-inflammatory activities of Plantago major L. Indian J Pharmacol 41(3):120–124. Disponible en: doi:10.4103/0253-7613.55211
 • Wegener T, Kraft, K. (1999). [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections]. Wiener Medizinische Wochenschrift (1946).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.