Giardiasis: de symptomen en behandeling

Giardiasis veroorzaakt vaak problemen zoals diarree, vermoeidheid, misselijkheid en verlies van eetlust. Omdat de behandeling van giardiasis afhangt van een juiste diagnose, willen we de belangrijkste kenmerken in dit artikel bespreken.
Giardiasis: de symptomen en behandeling

Laatste update: 22 november, 2020

Symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid, diarree en braken kunnen een teken zijn van een pathologie die bekend staat als giardiasis. Deze ziekte lijdt tot darmonregelmatigheden en wordt veroorzaakt door protozoa.

Volgens het Center for Disease Control and Prevention (CDC) komt het vaker voor in warme klimaten en komt het vaker voor bij kinderen (Engelse link). Aangezien de behandeling van giardiasis afhangt van de juiste diagnose, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kenmerken ervan.

Weet jij welke ziekteverwekker deze infectie veroorzaakt en hoe deze zich verspreidt? Ken je de symptomen? Als je de antwoorden op deze vragen weet, kun je de infectie beter voorkomen en eventueel behandelen. Daarom willen we je hieronder vertellen over de meest relevante aspecten van giardiasis bij mensen.

Het Giardia-geslacht

Voordat we het hebben over de symptomen en behandeling van giardiasis, is het belangrijk om de ziekteverwekker te begrijpen. Dit is een heel bijzondere aandoening, aangezien de ziekteverwekker geen virus of bacterie is. Het gaat hier om protozoa.

Protozoa zijn eencellige protisten die in vochtige of aquatische omgevingen leven. Deze micro-organismen hebben een complexe morfologie en zijn zo groot als virussen en bacteriën.

We hebben het over de soort die we Giardia lamblia noemen (Engelse link), een eencellig zweepdiertje die behoort tot de orde van Diplomonadida. Deze parasiet treft verschillende zoogdieren, waaronder mensen. Om specifieker te zijn, het leeft in de dunne darm, waar het de bovengenoemde ziekte veroorzaakt.

De grootte van deze protozoa is klein – minder dan 20 micrometer. Het is ook interessant om te weten dat het bepaalde organen mist, zoals mitochondriën, die erg belangrijk zijn voor de cellulaire functie van levende wezens.

Behandelingen en symptomen van giardiasis

De complexe levenscyclus van deze parasiet

In tegenstelling tot andere parasieten heeft de Giardia lamblia in de loop van zijn levenscyclus slechts één gastheer, in dit geval een mens. Ondanks zijn lage complexiteit als levend wezen, vertoont het in de loop van zijn ontwikkeling twee verschillende vormen.

 • Trofozoit: mobiel en geflagelleerd. Volgens klinische microbiologische studies heeft het een schijf in de vorm van een zuignap op het ventrale oppervlak. Door deze eigenschap kan het zich hechten aan het epitheel van de darm.
 • Cystisch: onbeweeglijk en zonder flagellum. Het neemt deze structuur aan om weerstand te bieden buiten de gastheer en heeft een besmettelijke capaciteit.

De symptomen en behandeling van giardiasis

Mensen krijgen giardiasis door cysten binnen te krijgen (Engelse link) door middel van besmet water of voeding. Geïnfecteerde individuen verdrijven deze cysten via hun uitwerpselen. De cysten kunnen lange tijd in de omgeving blijven. Daarom kan een slechte zuivering van water een hele bevolking in gevaar brengen door deze ziekte.

De symptomatologie van giardiasis

De symptomen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. Ze lijken echter de volgende te omvatten:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Verlies van eetlust
 • Diarree en olieachtige ontlasting
 • Braken
 • Opgeblazen gevoel en buikpijn
 • Gewichtsverlies
 • Overmatige winderigheid
 • Hoofdpijn

De meeste van deze symptomen zijn het product van de adhesie van Gardia aan het darmepitheel. Deze externe ziekteverwekker zorgt voor een verdikking van de microvilli van de darm.

Hierdoor wordt de blootstelling aan het oppervlak verminderd. Als resultaat veroorzaakt het verschillende fysiologische onevenwichtigheden die verschillen wat de ernst betreft.

De behandeling van giardiasis

Sommige wetenschappelijke studies (Engelse link) geven aan dat bepaalde stammen van Giardia resistent zijn tegen de meest gebruikte medicatie. Artsen schrijven echter meestal de volgende medicijnen voor aan patiënten met giardiasis:

 • Metrodinazol: een antibioticum dat patiënten een week moeten innemen om de infectie te behandelen. Het gebruik van dit medicijn is onaangenaam, omdat het misselijkheid kan veroorzaken en een metaalachtige smaak in de mond kan achterlaten.
 • Tinidazol: deze behandelingskuur is net zo effectief als de bovenstaande en heeft de  neiging de ziekteverwekker in één dosis te vernietigen.
 • Nitazoxanide: dit is een goede optie voor kinderen omdat het diarree effectief behandelt. Het is ook verkrijgbaar in vloeibare vorm en de behandeling omvat slechts drie doses.
 • Paromomycin: een ander antibioticum voor de behandeling van giardiasis bij zowel mensen als dieren.
Diarree is een van de symptomen

Risicogroepen

Zoals bij elke andere ziekte, zijn er bepaalde groepen binnen de bevolking (Engelse link) die een groter risico lopen om giardiasis op te lopen.

 • Kinderen. Kinderen komen vaker in contact met ontlasting dan volwassenen. Dat komt omdat ze vaak spelen in ongezonde omgevingen of met leeftijdsgenoten die in contact zijn geweest met hun eigen uitwerpselen. Daarom heeft giardiasis een asymmetrisch epidemiologisch patroon volgens leeftijd.
 • Mensen in lage-inkomenslanden zonder toegang tot gezuiverd water. Water is een zeer effectief transport- en overbrengingsmiddel. Ongezuiverd water kan deze ziekteverwekker dus bevatten.
 • Mensen die aan anale seks doen. Dit is vrij duidelijk, omdat dit soort seks de kans vergroot om in contact te komen met ontlasting.

Giardiasis: wat je moet weten

Giardiasis is een ziekte met een verscheidenheid aan klinische presentaties, die zich voornamelijk verspreidt in omgevingen waar de hygiëne laag is. Daarom is het belangrijk om voedsel op de juiste manier te desinfecteren en gehydrateerd te blijven met goed behandeld water. Dit is vooral belangrijk in warmere klimaten, geïsoleerd van stedelijke centra.

Als je een gastro-intestinale aandoening vermoedt, is het altijd het beste om medische hulp in te roepen. Op die manier kan je arts medicijnen voorschrijven om giardiasis binnen een paar dagen te laten verdwijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (December 9, 2017). Giardiasis.
  Available in https://www.cdc.gov/dpdx/giardiasis/
 • Adam RD. Biology of Giardia lamblia. Clin Microbiol Rev. 2001;14(3):447-475. doi:10.1128/CMR.14.3.447-475.2001
 • Petri WA Jr. Therapy of intestinal protozoa. Trends Parasitol. 2003;19(11):523-526. doi:10.1016/j.pt.2003.09.003
 • Beer KD, Collier SA, Du F, Gargano JW. Giardiasis Diagnosis and Treatment Practices Among Commercially Insured Persons in the United States. Clin Infect Dis. 2017;64(9):1244-1250. doi:10.1093/cid/cix138
 • Hooshyar H, Rostamkhani P, Arbabi M, Delavari M. Giardia lamblia infection: review of current diagnostic strategies. Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2019;12(1):3-12.
 • Choy SH, Al-Mekhlafi HM, Mahdy MA, et al. Prevalence and associated risk factors of Giardia infection among indigenous communities in rural Malaysia. Sci Rep. 2014;4:6909. Published 2014 Nov 4. doi:10.1038/srep06909

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.