Wat zijn ectoparasieten? Alles over mijten en vlooien

De meeste ectoparasieten, zoals mijten en vlooien, veroorzaken jeuk en roodheid van de huid. Sommige kunnen zelfs ernstige ziekten overdragen, zoals tyfus.
Wat zijn ectoparasieten? Alles over mijten en vlooien

Laatste update: 03 november, 2020

We hebben allemaal wel eens van parasieten gehoord. Het zijn organismen die binnenin of op de huid van andere levende wezens leven, waarbij ze bepaalde voordelen verkrijgen en tegelijkertijd problemen veroorzaken voor hun gastheer. Ectoparasieten, zoals mijten en vlooien, leven op de huid van andere wezens.

Dit soort wezens brengen vaak ziekten over met de naam parasitose. Ze komen zowel bij dieren als bij mensen voor. Bij mensen komen deze ziekten vooral voor tijdens de zomer en veroorzaken schade aan de huid.

Bepaalde ectoparasieten kunnen infecties overbrengen, met rampzalige gevolgen. Bovendien zijn ze ook nog eens moeilijk uit te roeien. Met dat in gedachten, willen we wat belangrijke gegevens met je delen als het gaat om ectoparasieten, in het bijzonder vlooien en mijten.

Wat zijn de meest voorkomende ectoparasieten?

Ectoparasieten zijn kleine organismen die leven van andere levende wezens. In het geval van de mens omvat deze groep een breed scala aan geleedpotigen die zeer verschillend zijn van elkaar.

Over het algemeen hechten deze wezens zich aan het oppervlak van de huid en blijven daar zo lang als de parasiet wil. Bovendien kunnen deze wezens zelfs in de huid doordringen en in de binnenste lagen van onze dermis leven. Eenmaal binnen ervaren we symptomen zoals jeuk en zelfs allergische reacties.

Hoewel ectoparasieten ook bloedzuigende geleedpotigen omvatten, is het makkelijker om ze in twee verschillende groepen onder te verdelen. Als we het hebben over bloedzuigende geleedpotigen, dan hebben we het over insecten zoals muggen die zich voeden met het bloed van mensen. Hun gedrag is anders en dat geldt ook voor de ziekten die ze kunnen verspreiden.

Het grootste probleem met alle ectoparasieten, vooral bloedzuigende geleedpotigen, is dat ze als vectoren kunnen optreden. Met andere woorden, ze zijn dragers van ziekten als malaria en tyfus.

Een mug zuigt bloed

Schurft

Schurft is een van de meestvoorkomende en bekende parasietenziekten, geproduceerd door een soort mijt genaamd Sarcoptes scabiei. Infecties komen meestal voor in de vorm van epidemieën, aangezien dit kleine insect zich gemakkelijk van de ene naar de andere persoon verspreidt.

Bovendien kan het op kleding en lakens blijven zitten, waardoor het nog moeilijker te verwijderen is. Deze ectoparasiet graaft kleine tunneltjes in de huid, waardoor de huid gaat jeuken. Bovendien zijn deze mijten vooral ‘s nachts actief.

Het diagnosticeren van schurft is niet erg moeilijk, maar het opsporen van de parasiet vereist soms een microscopische techniek (Engelse link). Artsen kunnen deze aandoening meestal wel op het eerste gezicht herkennen.

Mijten

Mijten zijn een brede categorie van ectoparasieten. We noemden net een specifiek type mijt dat schurft produceert. Als de meeste mensen het over mijten hebben, hebben ze het echter over mijten die allergieën veroorzaken.

In dit geval is de familie (Engelse link) van de parasieten waar we het over hebben Dermatophagoides pteronyssinus. Dit is een soort die woont in het stof dat op onze meubels of ergens anders zit. Het is een heel klein geleedpotig diertje dat voor de mens eigenlijk niet schadelijk is.

Het enige negatieve effect dat ze veroorzaken is allergieën, die de hoofdoorzaak zijn van allergische reacties na pollen. De oorzaak hiervan is dat dode mijten en hun uitwerpselen zeer fijne stof vormen, die makkelijk te inhaleren is.

Vlooien

Een springende vlooi

Net als mijten zijn vlooien ook kleine ectoparasieten. Als volwassene voeden ze zich met bloed en zijn ze vaak te vinden bij honden en katten (Engelse link), vooral degene die op straat of op het platteland leven.

Vlooien kunnen fungeren als overdragers van vele ziekten, waarvan tyfus en builenpest de belangrijkste zijn. Degenen die op honden en katten leven kunnen echter ook nog andere parasieten overbrengen, waaronder lintworm. Bovendien veroorzaken hun beten jeuk en roodheid in de huid.

Houd een oogje in het zeil voor ectoparasieten zoals mijten en vlooien

Wat we moeten onthouden is dat ectoparasieten een breed scala aan parasieten omvatten. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat, als je huisdieren hebt, je preventieve maatregelen tegen parasieten moet nemen volgens de instructies van je dierenarts. Op die manier zorg je voor de gezondheid van je huisdieren en die van je gezin.

Als je jeuk hebt, huidallergieën, of tekenen van kleine wondjes op de huid, kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Veel ectoparasieten zijn op het eerste gezicht makkelijk op te sporen voor deskundigen, zodat je direct met de behandeling kunt beginnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.