Geraniums: kenmerken en verzorging

Geraniums zijn veelvoorkomende decoratieve planten, bekend om hun schoonheid en gemakkelijke verzorging. Laten we meer te weten komen over deze soort.
Geraniums: kenmerken en verzorging
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Laatste update: 04 mei, 2023

Geraniums zien er geweldig uit als decoratieve elementen op balkons, patio’s, of binnen in huis. Zowel het blad als de bloemen boeien het uiterlijk, door de kleuren, de textuur en het aroma. Hun schoonheid wordt in al haar pracht tentoongesteld tijdens de lente en de zomer, terwijl de plant in de herfst de groenheid van de bladeren opnieuw bevestigt en zich spaart voor de bloei.

Het vermogen om temperatuurschommelingen te weerstaan is een andere reden die deze sierplant tot een favoriet maakt onder tuinliefhebbers. De verzorging van deze plant is niet moeilijk, maar het is de moeite waard haar eisen te kennen om haar de beste zorg te bieden. Laten we er meer over te weten komen.

Wat zijn geraniums en wat zijn hun kenmerken?

De geranium is een plant met meer dan 200 variëteiten, behorendtot de Genariaceae-familie. Het Herbarium van de Openbare Universiteit van Navarra (Spaanse link) beschrijft de geranium als een tweezaadlobbige plant, waarvan de bladeren handvormige nerven hebben en de bloemen bestaan uit 5 kroonbladen en 5 vrije kelkbladen.

De vruchten komen van onderen los en de grootte van de exemplaren is variabel, afhankelijk van de soort en de aanplant. Sommige worden 1 meter hoog, andere meten 25 centimeter, en er zijn ook minivariëteiten.

Het digitale tijdschrift Dieren en Biologie wijst erop (Spaanse link) dat de wortels van geraniums verschillende vormen hebben, bepaald door de soort en de bijzonderheden van het substraat. De stengel is gelijk met de grond of recht, en het bovengrondse deel vertoont klierharen.

Het Virtueel Herbarium van het Westelijk Middellandse Zeegebied zegt (Spaanse link) dat de meeste soorten voorkomen in gewassen, velden en struiken. De geranium die bekend staat als Pelargonium is echter degene die vaak geplant wordt om stedelijke omgevingen te versieren, hetzij direct in de tuin, hetzij in potten om interieurs te versieren.

De voordelen van geraniums

De kwaliteiten van deze kruidachtige planten overstijgen het esthetische, want hun gebruik in de farmacie en cosmetologie laat bevredigende resultaten zien.

In de schoonheidsindustrie wordt deze plant bijvoorbeeld gebruikt als ingrediënt om de huid te voeden, zelfs huidtypes die last hebben van acne of vette neigingen. Men maakt ook gebruik van zijn eigenschappen bij de vervaardiging van anti-stretch marks en anti-cellulitis crèmes.

Ook besprak het Libyan Journal of Medicine (Engelse link) de resultaten van een experiment waarin de essentiële olie van de geraniumroos zijn ontstekingsremmende kracht aantoonde als onderdeel van een topische behandeling om oedeem te verlichten.

Daarnaast beschrijft het Cuban Journal of Medicinal Plants (Spaanse link) het waterig extract van Pelargonium als een antibacterieel middel tegen mondziekten; terwijl de publicatie Saber (Universidad de Los Andes) benadrukt dat geraniumbladeren werken als een afweermiddel, schimmeldodend middel en lokaal hemostaticum op wonden of bij neusbloedingen.

Het verminderen van symptomen van verkoudheid is een van de eigenschappen van geranium, volgens het tijdschrift Family Practices (Engelse link).

Etherische olie van geraniums
Etherische olie van geraniums heeft verschillende toepassingen in de natuurgeneeskunde en esthetica.

Verzorging die geraniumplanten nodig hebben

Het behoud van de schoonheid van een geraniumplant hangt af van de zorg die je haar geeft. Als hij goed verzorgd wordt, wordt aangenomen dat hij 40 jaar of meer kan leven. Let op de volgende aanbevelingen.

Goed licht

Zolang de geranium overdag goed licht heeft, wordt de bloei versterkt. Zet hem in een halfschaduw, zodat hij de zonnestralen goed ontvangt, vooral in de warmste uren.

Als de plant voor binnenhuisdecoratie is, is de beste standplaats bij een raam.

Wat de temperatuur betreft, ligt de ideale temperatuur tussen 18 °C en 20 °C, maar ze kunnen tot 30 °C verdragen. Met de komst van vorst ligt de zaak anders. Een aanbeveling tijdens de winter is om ze af te dekken met noppenfolie als de temperatuur onder de 10 °C komt; na het vriezen zet je ze weer buiten.

Vochtigheid zonder overdaad

De grond van de geranium heeft vocht nodig, maar niet te veel. In de zomer of in warme streken is het raadzaam hem dagelijks water te geven met 250 milliliter water. Ondertussen, in de winter, is het nodig om elke 3 dagen de helft aan te voeren. De periode moet worden bepaald door hoe gehydrateerd het substraat is, zodat overschotten de wortels niet doen rotten.

Gebruik speciale meststoffen

De geranium moet in de lente-zomer worden bemest, waarbij een evenwichtig substraat tussen vast en vloeibaar moet worden aangebracht. Organische meststoffen zoals compost , groenbemester of kunstmest, altijd gecombineerd met een beetje water, zijn goed geschikt.

Speciale chemische meststoffen kunnen echter de bloei bevorderen. De toepassing geschiedt volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Verwijdering van droge bladeren

Deze soort plant hoeft niet voortdurend gesnoeid te worden, maar wel dode of verdorde bladeren. Verwijder de takken die er zwak uitzien en trek ze uit de basis.

Naar schatting beginnen nieuwe stengels een week later te ontstaan.

Als je de geranium een bijzondere vorm wilt geven, misschien hangend als klimop, snoei hem dan met een tuinschaar, waarbij je de sterkste scheuten vermijdt. Je kunt het beste aan het eind van de winter knippen.

Vermeerderen door stekken

De vermeerdering van de soort gebeurt door stekken. Kies degenen die hoger zijn dan 10 centimeter en met 3 tot 4 bladeren. Knip ze zo dicht mogelijk bij een knooppunt af om het latere bewortelen te vergemakkelijken.

Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en versnel de groei door de pot af te dekken met geperforeerd plastic alsof het een kas is. Verplant elke maand.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
9 cosmetische planten die je in je tuin en in potten kunt hebben

Geraniums
Geraniums hebben halfschaduw nodig, een gemiddelde watergift en organische meststoffen in het voorjaar en de zomer.

Ziektepreventie

De soort is gevoelig voor plagen, zoals de “geraniumwitvlieg,” “geraniumboorder” en rode spint. Dit zijn insecten die het plantenweefsel beschadigen, waardoor het gebruik van acariciden of breedwerkende insecticiden nodig is. Het schoonhouden van de plant en een goed onderhouden substraat voorkomen de meeste ziekten.

Aan de andere kant kunnen geraniums gezondheidsproblemen hebben die gevolgen hebben in de plant, zoals knopen in de stengels, onvoldoende bloei en chlorotische bladeren. Flores y Plantas (Spaanse link) adviseert de hoeveelheid meststof te controleren, vooral als die stikstof bevat. Controleer ook de drainage en beluchting en spuit een mengsel van gechelateerd ijzer en water op de bladeren.

Aanbevelingen voor het kiezen van de beste geraniums

De belangrijkste tip voor het kiezen van geraniums is het identificeren van de variëteit die je mee naar huis neemt. Verhelder je twijfels door de specialisten van de kwekerij te raadplegen en rekening te houden met aspecten zoals hieronder genoemd:

  • Structuur: controleer of hij bossige takken heeft en of de stengel vrij sterk is.
  • Knoppen: als het een kwaliteitsexemplaar is, vertoont het veel bloemen van intense tinten en opkomende knoppen.
  • Beplanting: de pot moet voldoende ruimte bieden voor het wortelen en om ervoor te zorgen dat de wortel niet afbrokkelt als je hem wilt overplanten.

Als er huisdieren in huis zijn, wees dan voorzichtig met geraniums

Te midden van zoveel visuele perfectie en medicinale goedheid draagt de plantensoort toch een waarschuwing in zich. Als er huisdieren in het gezin zijn, is het belangrijk om de plant op een moeilijk bereikbare plaats te zetten, want de plant bezit giftige stoffen.

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Engelse link) stelt dat geraniums giftig zijn voor honden en katten vanwege hun linalool- en geraniolgehalte, bestanddelen die spijsverteringsproblemen en irritatie veroorzaken. Als een huisdier de plant eet, kan het symptomen vertonen als dermatitis, braken en depressie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.