Geishaballen: voordelen en toepassingen

Er zijn veel hulpmiddelen om de gezondheid van de bekkenbodem te bevorderen. Vandaag zullen we het hebben over geishaballen en hun voordelen, contra-indicaties en manieren om ze te gebruiken.
Geishaballen: voordelen en toepassingen
Sara Cañamero

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige Sara Cañamero.

Laatste update: 16 september, 2022

Steeds meer vrouwen zijn zich bewust van het belang van de zorg voor hun bekkenbodem. Het goede nieuws is dat er hulpmiddelen zijn om te helpen, zoals bijvoorbeeld geishaballen.

Het klopt dat er veel hulpmiddelen zijn die vrouwen kunnen helpen om de bekkenbodem gezond te houden. Geishaballen zijn daar een goed voorbeeld van. Verschillende commerciële bedrijven hebben verschillende ballen met verschillende vormen en gewichten uitgebracht, en zelfs in de film weerklinken hun voordelen voor de vrouwelijke seksualiteit.

Net als bij zelfmedicatie is het zelf voorschrijven van geishaballen niet altijd de oplossing van bekkenbodemproblemen bij vrouwen. Het kan zelfs contraproductief zijn en, afhankelijk van de gevallen, gecontra-indiceerd zijn.

Daarom raden we altijd aan om, voordat je geishaballen lukraak gaat gebruiken, eerst een arts te raadplegen. Zij kunnen namelijk de rekbaarheid en kracht van je bekkenbodem beoordelen. Zo kunnen ze in het geval van een pathologie de meest geschikte behandeling voor jouw specifieke geval aangeven.

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de voordelen, het gebruik en de contra-indicaties van geishaballen. Laten we echter eerst eens kijken naar wat ze nou precies zijn.

Waar worden geishaballen oor gebruikt

Hoe werken geishaballen?

We hebben het over een apparaat dat bestaat uit een of twee ballen (meerdere ballen zijn meestal verbonden door een koord) waarin een andere kleinere bal zit die elke keer dat een vrouw beweegt of loopt een trilling in de bekkenbodem produceert.

Het werkingsmechanisme van de geishaballen is als volgt: wanneer ze in de vagina worden ingebracht, moet de bekkenbodem zijn onvrijwillige spieren samentrekken, zodat de ballen er niet uitvallen. Ook produceert de kleine bal een trilling die de lubricatie en de algehele spierspanning verhoogt wanneer de vrouw beweegt.

Een vrouw moet in beweging zijn om de ballen hun functie te laten vervullen. Dat wil zeggen, het heeft geen zin om ze in te doen en dan te gaan liggen.

Het gebruik van de geishaballen werkt op je spierspanning. Dat wil zeggen, het helpt de basale toestand van de bekkenbodemspieren te versterken, maar die je niet mag verwarren met een spier die kracht vereist. Dit laatste is de vrijwillige samentrekking van de bekkenbodem en je zou dit kunnen bereiken door Kegel-oefeningen te doen.

Dus als je aan je rekbaarheid en kracht wilt werken, behoren geishaballen tot de mogelijkheden. Om ze te gebruiken moet een vrouw tijdens het bewegen vrijwillige samentrekkingen van de bekkenbodem doen. Op deze manier train je je bekkenbodemspieren volledig!

Voordelen van regelmatig en continu gebruik

Er zitten een paar belangrijke voordelen aan het gebruik van geishaballen:

  • Ze verbeteren de tonus van de bekkenbodemspieren.
  • In combinatie met Kegeloefeningen kunnen ze de kracht van de bekkenbodem verbeteren.
  • Ze bevorderen ook vaginale smering.

Je moet ze echter weghouden van je seksuele activiteiten. De mythe dat vrouwen orgasmes hebben door simpelweg de geishaballen in te doen, is een mythe die wordt aangewakkerd door de filmindustrie.

Het is een mythe omdat deze apparaten in het algemeen worden ingebracht in een deel van de vagina dat praktisch geen zenuwuiteinden heeft. Daarom genereren ze geen genot, althans niet voor de vrouw die ze gebruikt.

Hoe dan ook, het gebruik van geishaballen kan de seksuele ervaring van een vrouw op andere manieren verbeteren. Dit komt doordat de bekkenbodem zijn normale tonus terugkrijgt en ook sterker wordt.

De orgasmes die vrouwen voelen en ervaren, worden daardoor intenser en duren langer. De ballen bevorderen ook de vochtigheid, wat een must is voor een orgasme.

Mogelijke voordelen

Naast het bovenstaande kun je geishaballen gebruiken bij verschillende bekkenbodemstoornissen. Zoals we hierboven al zeiden, moet je echter de richtlijnen volgen die zijn opgesteld door deskundige professionals in de gezondheidszorg. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen en voordelen van geishaballen:

  • Ze helpen als hulpmiddel bij urine-incontinentie.
  • Ze kunnen ook chronische constipatie helpen voorkomen.
  • Je kunt ze gebruiken om je bekkenbodem te trainen voor of na een operatie aan het vrouwelijke geslachtsorgaan.
  • Ze zijn geweldig voor elke vrouw die verzakking, incontinentie en andere aandoeningen wil voorkomen.
  • Ze zijn ook goed voor vrouwen die impact-sporten doen zoals hardlopen en CrossFit-training.
  • Samen met hypopressieve oefeningen (Engelse link) kunnen ze de bekkenbodem goed veerkrachtig houden en verzakking helpen voorkomen.

Wanneer moet je de geishaballen niet gebruiken?

Raadpleeg een arts als je problemen met je bekkenbodem vermoedt

Zoals we hierboven vermeldden, zijn er contra-indicaties met betrekking tot het gebruik van geishaballen in bepaalde situaties, zoals de volgende:

  • Deze ballen worden niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Je moet echter enkele hygiënische aanbevelingen in acht nemen als je gynaecoloog vaststelt dat je er wel baat bij kunt hebben tijdens de zwangerschap.
  • Geishaballen zijn niets voor jou als je een verzakking hebt of vermoed dat je een verzakking hebt. Ze kunnen echter een optie zijn als je arts ze aanbeveelt voor het versterken of verstevigen van je bekkenbodem, voor revalidatie terwijl je aan het werk bent.
  • Je mag geen voorwerpen zoals ballen, tampons, menstruatiecups of vaginale douches in de vagina inbrengen tijdens de eerste zes weken van je postpartumperiode of totdat je volledig bent gestopt met bloeden. Afhankelijk van de postpartumbeoordeling zou je ze daarna kunnen gaan gebruiken.
  • Gebruik ze niet tijdens de menstruatie of als je een vaginale infectie hebt, zoals vaginitis, of als je tijdens het gebruik ongemak of pijn ervaart.
  • Gebruik ze ook niet als je ze niet kunt binnenhouden en ze er voortdurend uitkomen.

Onthoud dat je altijd je arts moet raadplegen. Alleen hij of zij kan een diagnose stellen en de juiste behandeling voor jouw individuele behoeften voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.