Furoshiki, de milieuvriendelijke cadeauverpakkingstrend die de sociale netwerken overspoelt

Furoshiki is een Japanse techniek voor het inpakken van cadeaus die heel belangrijk is. Leer hier alles over deze unieke, mooie en milieuvriendelijke techniek.
Furoshiki, de milieuvriendelijke cadeauverpakkingstrend die de sociale netwerken overspoelt

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 06 november, 2023

Er bestaat een techniek om cadeaus te geven zonder geld uit te geven aan wegwerppapier of strikken. Het staat bekend als furoshiki en komt uit Japan. Het bestaat uit het nemen van een vierkante of rechthoekige doek en het uitvoeren van een reeks stappen om flessen, dozen, apparaten of elk voorwerp van klein tot middelgroot formaat te bedekken.

Het heeft al lang aan populariteit gewonnen via sociale netwerken vanwege de voordelen van het gebruik ervan. Dit is een methode die milieuzorg combineert met de delicatesse en decoratieve esthetiek die de Japanse kunst kenmerkt. Bovendien kan het in verschillende formaten en presentaties worden toegepast. Laten we het eens nader bekijken.

Wat is furoshiki en waar komt het vandaan?

Furoshiki kan naar twee dingen verwijzen. Enerzijds naar de oosterse techniek die men toepast om voorwerpen in te pakken om ze te vervoeren of cadeau te geven. Anderzijds verwijst het naar de stof die men voor deze techniek gebruikt, oorspronkelijk van zijde.

Tegenwoordig kun je echter voorbeelden vinden met andere stoffen, zoals katoen of nylon, zolang het maar bestendig textiel is. Ongeacht dit omvat het een reeks inpaktechnieken, die ideaal zijn voor het geven van verjaardags- of kerstcadeaus. Bovendien bespaart het de kosten van inpakpapier en plastic zakken. Dat laatste is een van de meest milieuvervuilende voorwerpen (Spaanse link).

Daarom heeft de Japanse regering zelf een campagne (Engelse link) gevoerd om de traditionele praktijk van furoshiki te herstellen. Om het te doen is het voldoende om een willekeurige ongebruikte doek te nemen, of het nu zakdoeken, tafelkleden of overhemden zijn. Nadat je het een rechthoekige vorm hebt gegeven, volg je een aantal stappen om het in te pakken met deze Japanse techniek.

De oorsprong van furoshiki

De furoshiki-techniek heeft een oude oorsprong, die teruggaat tot minstens de achtste eeuw na Christus. In die tijd werd het gebruikt om boeddhistische relikwieën in te bewaren. Later begon de adel het te gebruiken voor het opbergen van kleding. Het was vooral populair tijdens de Heianperiode (794-1185), die men beschouwt als de laatste klassieke periode in de Japanse geschiedenis.

De grootste populariteit kreeg het echter tijdens het Muromachi-tijdperk. Dat wil zeggen, tussen 1333 en 1573, ook tijdens de Edo-periode, die duurde van 1603 tot 1868. Het is dus een praktijk met een eeuwenlange geschiedenis. De term verspreidde zich samen met de Japanse badhuizen, bekend als onsen.

Met de zakdoek die furoshiki wordt genoemd, wikkelden aanwezigen hun kleren in voordat ze zich in de hete bronnen onderdompelden, om niet in de war te raken bij het oppakken. Dit verklaart de letterlijke vertaling van de term, namelijk ‘baddoek’. Tientallen jaren later gebruikten kooplieden het om hun goederen te dragen. Vandaar de afleiding naar het huidige gebruik.

De betekenis achter deze techniek

Zoals veel termen en gebruiken van Japanse oorsprong, verbergt furoshiki diepe betekenissen in zijn toepassing. In het algemeen houdt de kunst van het inpakken een gebaar in naar degene die het ontvangt. Bovendien drukt het respect, toewijding en liefde uit, wat is vervat in de term tsutsumu.

Wanneer een voorwerp wordt ingepakt met stof, moet het bovendien worden gesloten met een knoop. Dit knopen brengt een uitdrukking van de eenheid tussen mensen met zich mee, of, in Japanse termen, musubu.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
De Japanse stijl in jouw interieur

5 ideeën om furoshiki uit te proberen

Furoshiki
Furoshiki is een alternatief voor inpakpapier en plastic zakken.

Deze techniek werkt met elke kleur en print, zonder dat je een bepaalde stof nodig hebt. Het formaat van de furoshiki hangt af van persoonlijke smaak en wat men passend vindt voor de ontvanger. Gebloemd, gestippeld of met hartjes, Japanse wikkels versieren cadeautjes op een subtiele en esthetische manier.

Je kunt er kleding, speelgoed, dozen, elektronische apparaten en zelfs glazen flessen mee inpakken. Ze zijn zelfs handig voor het maken van een verhuistas. Er zijn tientallen ideeën en formaten om ze toe te passen. Hier zijn enkele van de populairste op sociale netwerken.

1. Een cadeautas

Als je in een winkel een cadeau hebt gekocht, is er een kans dat het in een papieren zak zit. Deze typische verpakking kun je verfraaien volgens de principes van furoshiki. Leg het gewoon in het midden van een verlengde vierkante zakdoek.

Til dan de twee uiteinden van dezelfde kant op en knoop ze aan de hengsels vast. Doe dezelfde beweging met de uiteinden van de overige zijde. Laat de rest van de stof vrij om een laatste knoop te leggen en het geschenk mooier af te leveren.

2. Algemene Furoshiki

De meest gebruikelijke manier om deze techniek toe te passen is om het voorwerp op een van de hoekpunten van de uitgestrekte zakdoek te plaatsen. Dit werkt prima met schriften, boeken en kleine accessoires.

  • Neem dan het tegenoverliggende uiteinde en bedek het geheel door er een volledige draai aan te geven.
  • De andere twee uiteinden van de zakdoek zijn dan vrij om ze op te tillen en een knoop te maken om de verpakking te verzegelen.

3. Inpakken van flessen

Een van de meest praktische functies van de furoshiki is het inpakken van flessen van elk materiaal, zelfs van glas. De Japanners noemen deze bak Tsutsumi, en hij bestaat uit het plaatsen van de fles staand in het midden van de verlengde doek.

  • Vervolgens worden twee uiteinden tegenover elkaar genomen en met een knoop over de tuit verbonden.
  • De overige uiteinden worden samengebracht en in het midden vastgeknoopt, om de fles heen voor extra bescherming.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Levensverwachting: waarom Japanners langer leven

4. Furoshiki-stijl dozen

Inpakmethoden
Furoshiki is ideaal voor het inpakken van allerlei soorten geschenken. Bovendien symboliseert het respect en liefde.

Een geschenkdoos kan ook versierd worden met deze techniek. Leg daarvoor het voorwerp in het midden van de stof, knoop er twee uiteinden aan vast, en leg een topknoop met de overige zijden.

Dit is een soortgelijke techniek als #2, maar hierbij plaatst men het voorwerp in het midden. Het werkt ook voor grotere geschenken, zolang het textiel het maar in zijn geheel bedekt.

5. Een tas met een handvat

Om een zakdoek te veranderen in een comfortabele tas met handvatten, neem je twee grote ringen en plaats je die aan tegenovergestelde uiteinden van de stof. Vervolgens moet je twee uiteinden om een ring prikken en met een knoop vastzetten.

Vervolgens moet je dezelfde handeling aan de andere kant uitvoeren. Bij het optillen is het resultaat een tas met handvatten om vast te pakken en op te bergen.

Furoshiki: praktisch, recycling en betekenisvol

Met elk van deze methoden om voorwerpen in te pakken volgens de principes van furoshiki, kun je nieuwe verpakkingen verkrijgen die opvallen door hun originaliteit. Tegelijkertijd wordt een diep gevoel van verbondenheid en respect uitgedrukt dankzij de emotionele lading van deze Japanse techniek.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.