Emotionele ventilatie: hoe helpt het je om je welzijn te vergroten
De techniek emotionele ventilatie wil een gezonde expressie en beheersing van emoties bevorderen. Vaak dringen zinnen als “zo erg is het niet, “ “zo kun je je niet voelen” of “je overdrijft” geleidelijk ons hoofd binnen en ontkrachten de manier waarop we ons voelen.
Op hun beurt proberen ze de “juiste” manier aan te geven waarop we onze emoties moeten uiten. Het zijn echter zinnen die functioneren als obstakels, die ons ertoe brengen meer in termen van de verwachtingen van anderen te denken en ons los te koppelen van wat er gebeurt en door ons heen gaat. Hoe kunnen we beter omgaan met deze techniek? Laten we eens kijken.
Over emoties
Emoties vormen de basis voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, omdat ze ons informatie verschaffen over onze interne toestanden en ons helpen ons aan te passen aan een situatie. Op hun beurt hebben ze een sociale component, waardoor we kunnen communiceren en ons verbinden met andere mensen.
Ze motiveren ons ook tot actie, omdat ze onze beslissingen sturen. In die zin zou het weggooien of vermijden ervan neerkomen op het missen van al hun bijdragen.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
10 Activiteiten om met de emoties van kinderen te werken
Waar moet je rekening mee houden als je emotionele ventilatie toepast?
Emotionele ventilatie is erop gericht om je open te stellen voor onze emoties, ze te herkennen (Engelse link), ze te uiten, ze “licht te geven” en ze naar buiten te brengen. Dit houdt niet noodzakelijkerwijs in dat we ze in eerste instantie aan anderen doorgeven, maar verwijst naar het delen ervan met onszelf, en het accepteren ervan.
Om deze techniek te kunnen uitvoeren is het goed om rekening te houden met enkele sleutels die hieronder worden gepresenteerd.
Zet het vooroordeel over emoties opzij
Misschien lijkt het moeilijk om vreugde niet te associëren met een positieve emotie en woede met een negatieve emotie. Maar als ons verteld zou worden dat deze associatie een leerproces is, zouden we dat dan geloven? Wat er gebeurt is dat emoties deel uitmaken van dat ongelezen of over het hoofd geziene hoofdstuk in onze ontwikkeling en ons leren.
Lange tijd werd er veel belang gehecht aan het cognitieve, maar het emotionele -emotionele intelligentie- werd buiten beschouwing gelaten. Samen met andere overtuigingen -vaak “gegeneraliseerd”- kregen emoties die ons uit het lood kunnen slaan een slechte reputatie en kwamen daardoor op de “zwarte lijst” te staan.
Maar pas op! Emoties geven informatie (Spaanse link) over hoe we ons voelen; ze zijn op zichzelf niet goed of slecht. Ze zijn zo afhankelijk van hun uitdrukking, hun beheersing, en wat ze in ons teweegbrengen.
Laten we een voorbeeld bekijken: een goed gekanaliseerde emotie van woede stelt ons in staat om grenzen te stellen in een oneerlijke situatie, zoals voorkomen dat iemand ons mishandelt. Ondertussen overweldigt een slecht gekanaliseerde emotie van woede ons en overwint ons, zoals het geval zou zijn bij het beledigen van iemand die ons mishandelt.
Een ander punt over het pauzeren van wat we denken over emoties heeft te maken met iets wat we net noemden; er zijn emoties die als meer gepast worden beschouwd, afhankelijk van of we het hebben over een man of een vrouw. Een klassieker is bijvoorbeeld “mannen huilen niet”, waardoor ze zich niet kunnen uiten en niet om hulp kunnen vragen.
Er is geen reden voor verwarring. Emoties zijn universeel en het zijn culturele factoren die hebben vastgesteld dat mannen niet huilen en dat vrouwen gevoeliger zijn. Vasthouden aan dit idee en onze emoties onderdrukken impliceert echter een zeer hoge prijs betalen in termen van ons welzijn.
Emoties moeten begrepen en bewerkt worden, niet veroordeeld of uit de weg gegaan.
Breek nu de emotie
We hebben de “hete” emotie; we zijn er, voelen ons erg boos omdat we niet het verwachte cijfer voor een examen hebben gehaald. Hoe ben ik ertoe gekomen me zo te voelen?
Het is belangrijk om te kunnen herkennen welke factoren in die situatie aanwezig kunnen zijn om te begrijpen waarom die emotie wordt opgeroepen. Zeker is dat twee mensen in dezelfde situatie anders zouden reageren, gewoon omdat ze dat gegeven op een andere manier interpreteren en beleven.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat zijn gemengde emoties en hoe kunnen we ze beheersen?
Oefeningen en technieken om emotionele ventilatie te oefenen
Er zijn veel manieren om emotionele ventilatie te oefenen. Hier zijn enkele voorbeelden.
Begin met het een naam te geven
Woede, woede, jaloezie, afgunst, vreugde, angst… de emotie zoals ze is, zonder te proberen haar te verhullen of te “verfraaien”. We voelen het en leven het zo; dat maakt ons geen beter of slechter mens.
Ventileer ze mondeling of schriftelijk
Dit zal afhangen van de stijl en voorkeurswijze van de persoon. Er zijn bijvoorbeeld mensen die ze liever schrijven of tekenen, terwijl anderen ze beter in woorden kunnen uitdrukken.
In termen van schrijven kunnen we emoties “deponeren” in een post it, als een manier om ze eruit te krijgen, om er afstand van te nemen en de manier waarop ze ons omringen: “Ik voel me slecht omdat mijn vriend, vandaag wil ik huilen omdat, ik een slechte dag had omdat, ik blij was toen….”
Evalueer de situatie
Een andere belangrijke oefening kan zijn om een evaluatie te maken van een bepaalde situatie om gedachten, gevoelens en gedragingen te integreren.
We kunnen dit doen aan het eind van de dag of aan het eind van een activiteit. Hoe voelde ik me daarbij? Wat zou ik kunnen verbeteren? Triggervragen waarmee we ons kunnen verbinden met emoties en tot emotionele ventilatie kunnen komen.
Het voor jezelf doen
Zoals gezegd is emotionele ontluchting een manier van denken en voelen als onszelf. Vaak zijn we in staat ons in te leven in de emoties van anderen, maar passen we niet dezelfde regel toe op onszelf.
We beoordelen onszelf als zwak, dwaas, of te gevoelig voor onze gevoelens in bepaalde omstandigheden. Jezelf kunnen verbinden met emoties is een kwestie van zelfkennis, grenzen, acceptatie en eigenwaarde. Het gaat erom onszelf de plaats te geven die we verdienen om van daaruit te kunnen groeien.
Die “emotionele pot” die we -vroeger of laat- proberen te bedekken bereikt uiteindelijk een kookpunt, en daar verschijnen psychosomatische ziekten, stress, angst en slaapstoornissen. Daarom is “vriendschap sluiten” met onze emoties meer dan een keuze, het is een kwestie van gezondheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- McRae K, Gross JJ. Emotion regulation. Emotion. 2020 Feb;20(1):1-9. doi: 10.1037/emo0000703. PMID: 31961170.
- Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, 21(1), 7–43. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/rie/article/view/99071
- Fernandez, I., Zubieta, E., & Páez, D. (2000). Expresión e inhibición emocional en diferentes culturas. Cultura y alexitimia:¿ Cómo expresamos aquello que sentimos, 73-98.
- Fernandez, A. M., Dufey, M., & Mourgues, C. (2007). Expresión y reconocimiento de emociones: un punto de encuentro entre evolución, psicofisiología y neurociencias. Revista chilena de Neuropsicología, 2(1), 8-20.