Eenvoudig middel om prikkelbaredarmsyndroom te behandelen

Probeer naast op je dieet te letten er ook voor te zorgen dat je stress, angst en alle andere vormen van negatieve emoties onder controle houdt, want deze emoties kunnen namelijk ook de darmen irriteren.
Eenvoudig middel om prikkelbaredarmsyndroom te behandelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 08 januari, 2019

Heb je last van het prikkelbaredarmsyndroom? Hoewel dokters tot op heden nog niet weten waardoor dit syndroom precies veroorzaakt wordt, is het desalniettemin een kwaal die bij veel mensen voorkomt en gelukkig enigszins behandeld en verzacht kan worden. Hier zijn een aantal tips om het prikkelbaredarmsyndroom te behandelen

We weten dat prikkelbaredarmsyndroom een terugkerende ziekte is die het meest voorkomt bij vrouwen en soms gerelateerd is aan stress. In sommige gevallen hebben we eerst last van constipatie en vervolgens juist van diarree… Dus, hoe weten we welke medicatie we het beste kunnen gebruiken?

Natuurlijk zouden we ons altijd moeten houden aan medische aanbevelingen, maar het kan daarnaast ook erg goed zijn om een aantal natuurlijke remedies te proberen. In dit artikel raden we het volgende middel aan:

Natuurlijk remedie: aloëverasap en munt

Welke ingrediënten heb ik nodig?

Als eerste willen we graag één ding duidelijk stellen: probeer zelfmedicatie altijd te vermijden en negeer nooit de aanbevelingen die je hebt gekregen van je dokter. Onthoud daarnaast ook dat een voortdurend gebruik van meerdere medicijnen op de lange termijn negatieve gevolgen kan hebben. Er kunnen zich problemen met de lever, nieren etc. voordoen, waar misschien niet zo snel een oplossing voor is. Neem daarom alleen de nodige medicijnen in en vul deze aan met dagelijkse, natuurlijke middelen.

Wij raden je aan je behandeling te beginnen met deze remedie:

 • Twee eetlepels aloëveragel (40 gram)
 • Pepermuntblaadjes: 15 gram (als je muntolie in huis hebt dan kun je ook dit gebruiken)

Waarom zullen deze ingrediënten helpen bij het behandelen van prikkelbaredarmsyndroom?

Darmkanker

Aloë vera

Door tien dagen achtereenvolgend aloë vera te consumeren zullen ontstekingen en irritatie van de darmen verzachten. Aloë vera is een van de weinige voedingsmiddelen die niet wordt omgezet in gas wanneer het in de darmen terecht komt. De ontstekingsremmende en helende eigenschappen worden in werking gezet.

Aloë vera verzacht en harmonieert. Het gaat de samentrekkingen die worden veroorzaakt door pijn tegen. Het reguleert de stoelgang, waardoor het zowel constipatie als diarree voorkomt.

Dankzij aloë vera zal de darm beter in staat zijn om voedingsstoffen in zich op te nemen. Bovendien is het belangrijk om aan te geven dat aloë vera schadelijke bacteriën, waar we altijd ziek van kunnen worden, elimineert.

Pepermunt:

De voordelen van pepermunt en de redenen waarom dit een gepast middel is om prikkelbare darm mee te behandelen werden gepubliceerd in het British Medical Journal. Munt kan ons bijvoorbeeld helpen ervoor te zorgen dat de darmspieren minder samentrekken door de darmwand te ontspannen.

Zodoende kan pepermunt helpen pijn, krampen, constipatie en diarree te verminderen. De conclusie van dit artikel was duidelijk: pepermunt spant de kroon wat betreft het behandelen van de symptomen van prikkelbaredarmsyndroom.

Zoals je dus kunt zien zal aloë vera helpen ontstekingen in de darmen te remmen en zal pepermunt het ongemak en de pijn verlichten.

Hoe maak ik dit middel van aloë vera en pepermunt?

Muntthee
 • Drink per dag twee glazen van dit middel. Eén glas in de ochtend op een lege maag en het andere glas na het avondeten. Het is vrij eenvoudig om te maken. Verwarm eerst twee glazen water (250 ml). Wanneer het water begint te koken voeg je 40 gram aloëveragel toe.
 • Roer goed zodat de aloëveragel helemaal oplost. Voeg vervolgens de pepermuntblaadjes toe. Als je muntolie gebruikt in plaats van pepermuntblaadjes, voeg de olie dan toe voordat het water begint te koken, wanneer het dus nog warm is en niet heet. De pepermuntblaadjes voegen we toe om een infusie te maken.
 • Zodra deze ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn en ze hun essentie aan het water hebben afgegeven, haal je het mengsel van het vuur en laat je het afkoelen.
 • Drink dit middel altijd warm, op kamertemperatuur. Eén glas op een lege maag en nog een glas na het avondeten tien dagen lang. Het beste is om deze behandeling één keer per maand te herhalen. Hierdoor zal namelijk de darm gereinigd worden en wordt het hele spijsverteringssysteem sterker. Een simpele en geweldige geneeskrachtige tonic.

Andere aanbevelingen om prikkelbaredarmsyndroom te behandelen

Je lever zuiveren met deze tien voedingsmiddelen
 • Vermijd het eten van zuivelproducten, specerijen en vettig voedsel en ook koolzuurhoudende dranken en koffie.
 • Eet gedurende de dag kleine porties. Het is bijvoorbeeld beter om verspreid over de dag zes kleine maaltijden te eten dan drie keer een grote maaltijd.
 • Probeer meer vezels en groenten te consumeren.
 • Het is goed om salades te eten met papaja.
 • Pruimensap is erg geneeskrachtig, net als haver en appel.
 • Lijnzaad kan ook goed helpen bij een prikkelbare darm.
 • Door ’s middags kamillethee of kaneelthee te drinken zal je je ook beter voelen.
 • Bieten- en wortelsap zijn niet alleen erg voedzaam, maar zijn ook in staat de darm te ontgiften en beschermen. De sappen zijn ideaal om bijvoorbeeld te drinken tijdens het avondeten.
 • Vermijd of verminder het aantal stressvolle situaties in je leven zoveel mogelijk. Negatieve emoties, angst of zorgen kunnen namelijk ook prikkelbaredarmsyndroom opwekken

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.