Een vette lever: voedingsmiddelen die je beter vermijdt

29 november 2018
Leververvetting is uitgegroeid tot een van de belangrijkste medische problemen van onze tijd.

Een van de belangrijkste oorzaken van een vette lever is een moderne levensstijl waarbij elke fysieke activiteit zo vaak/lang mogelijk wordt uitgesteld.

Een andere reden is een hogere consumptie van snacks en junkfood die heel wat vetten, maar weinig andere – meer nuttige – voedingsstoffen bevatten.

De gevolgen van deze veranderingen in eetgewoonten zijn vaak overgewicht, indirecte gevolgen gelinkt aan overgewicht en ten slotte de opstapeling van het overtollige vet in de lever, wat de uitvoering van deze basisfuncties bemoeilijkt.

Zodra iemand wordt gediagnosticeerd met een ‘vette lever’ is het cruciaal om nieuwe, gezonde eetgewoonten uit te proberen.

Een persoon met leververvetting moet met andere woorden zo snel mogelijk een uitgebalanceerd dieet volgen en zo goed mogelijk een lichamelijke, sportieve activiteit integreren in zijn of haar dagelijkse routine.

Dat is een manier waarop deze personen hun gewicht kunnen stabiliseren en het herstel van de leverfuncties vergemakkelijken.

Lees meer:
7 tips om overgewicht aan te pakken

Voedingsmiddelen die tot een vette lever kunnen leiden

Junkfood
Een vette, verzadigde lever kan moeilijk nog meer vet voedsel verteren. Het is daarom aangewezen om dergelijke producten te vermijden of tot het absolute minimum te herleiden.

Bovendien leiden voedingsmiddelen die veel vetten bevatten tot gewichtstoename, wat ook complicaties heeft voor iemand die lijdt aan leververvetting.

Voedingsmiddelen die je beter vermijdt zijn onder andere:

  • Gefrituurde producten
  • Voedsel gebakken in de oven dat kaas of vet bevat
  • Zuivelproducten

Het is absoluut noodzakelijk dat voedingsmiddelen die erg veel vetten bevatten volledig worden geschrapt uit het dieet van iemand die lijdt aan leververvetting.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Voedingsmiddelen die rijk aan natuurlijke suikers of die hoog scoren op de glycemische index veroorzaken een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je lever.

Voedingsmiddelen die je in dit geval in beperkte mate kan blijven eten zijn onder meer aardappelen, watermeloen, rozijnen, banaan, wit brood, maïsproducten, roomijs, gearomatiseerde yoghurt en chocolade met een grote hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten.

Opmerking: in recent onderzoek werd de glycemische index als onbetrouwbaar beschouwd. Bij twijfel kun je dus beter een diëtist of arts raadplegen.

1. Verwerkte granen

Het wordt mensen met leververvetting aangeraden om verwerkte granen te vervangen door volle granen. Op deze manier voegen leverzieke mensen meer vezels toe aan hun dieet, wat helpt om de cholesterol en de bloedglucoseniveaus beter te balanceren.

Dit is een essentiële stap bij het bestrijden van een vette lever.

Lees ook:
De 4 beste granen voor bij het ontbijt

2. Alcohol

Alcoholgebruik, ongeacht met mate of in overmaat, leidt tot een ophoping van vetten in de lever. Wanneer deze accumulatie van vet buiten de normale grenzen treedt, zullen de levercellen gaan ontsteken en ontstaan er littekens in het weefsel.

Als dit proces niet tijdig wordt gestopt of verholpen, kan de lever onherstelbaar beschadigd raken.

Daarom wordt het aanbevolen om ten alle tijden slechts een minimum aan alcohol te consumeren. Indien je gediagnosticeerd bent met een vette lever, is het zelfs beter om alcohol (tijdelijk) helemaal te verbannen uit je leven. 

  • Jenkins, D. J. A., Kendall, C. W. C., Augustin, L. S. A., Franceschi, S., Hamidi, M., Marchie, A., … Axelsen, M. (2002). Glycemic index: Overview of implications in health and disease. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/76/1.266S
  • Matthan, N.R., Ausman, L.M, Meng, H., Tighiouart, H., and Lichtenstein, A.H. (2016). Estimating the reliability of glycemic index values and potential sources of methodological and biological variability. American Journal of Clinical Nutrition. doi:10.3945/ajcn.116.137208
  • Mirmiran, P., Amirhamidi, Z., Ejtahed, H. S., Bahadoran, Z., & Azizi, F. (2017). Relationship between Diet and Non-alcoholic Fatty Liver Disease: A Review Article. Iranian journal of public health46(8), 1007-1017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5575379/