Een pseudo-menstruatie: wat is het en waarom verschijnt het?

Een pseudo-menstruatie is een bloeding die een zwangere vrouw die aan het begin van haar zwangerschap staat, vaak alarmeert. In de meeste gevallen is er echter niets om bang voor te zijn, want het is een normaal proces. Meer informatie vind je hier!
Een pseudo-menstruatie: wat is het en waarom verschijnt het?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een pseudo-menstruatie is een menstruatie-achtige bloeding die optreedt tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Het staat bekend als ‘pseudo’ omdat het niet echt een menstruatie is. In feite is het meestal innestelingsbloeding.

Veel zwangere vrouwen gaan naar de eerste hulp als ze dit soort bloedingen constateren. Dit is echter wel het juiste om te doen. Want hoewel de pseudo-menstruatie in de meeste gevallen normaal is, kan dit symptoom ook een teken zijn dat er iets mis is.

Een pseudo-menstruatie wordt ook wel ‘pseudo-menstruatie’ of ‘metrorrhagia’ genoemd. Als een vrouw niet weet dat ze zwanger is, zal ze het bloeden waarschijnlijk verwarren met een normale menstruatie. Ze kan zich dan voor een raadsel gesteld voelen wanneer de data van het begin van de zwangerschap en de laatste veronderstelde menstruatie niet overeenstemmen.

Wat is de oorzaak van de pseudeo-menstruatie?

Een vrouw houdt haar handen tegen haar buik gedrukt

Meestal komt de pseudo-menstruatie overeen met de innestelingsbloeding. Dit proces begint op de zesde dag na de bevruchting. Dit is het moment waarop het embryo innestelt in de buitenste laag van de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies.

De innesteling duurt twee tot drie dagen. In die tijd produceert de bevruchte eicel een stof die de cellen van het baarmoederslijmvlies erodeert. Daardoor nestelt het embryo zich geleidelijk in de buitenste laag van de baarmoeder.

Terwijl dit gebeurt kunnen sommige bloedvaten knappen en dit veroorzaakt een pseudo-menstruatie. Soms kan de oorzaak van de bloeding iets anders zijn, zoals we hieronder zullen bespreken.

Vaginaal letsel of baarmoederhalsletsel

In het eerste trimester van de zwangerschap zijn deze gebieden gevoeliger en geïrriteerd. Daarom is het makkelijker om te bloeden bij een gynaecologisch onderzoek, geslachtsgemeenschap of intensieve lichamelijke activiteit.

Een dreigende miskraam

Als er alleen een dreigende miskraam is, blijft de baarmoederhals gesloten. Bij een dreigende miskraam gaat naast de bloeding ook de baarmoedermond open en zijn er andere bijbehorende verschijnselen zoals pijn in de onderbuik.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaakt ook een pseudo-menstruatie. Deze naam verwijst naar een aandoening waarbij het embryo zich buiten de baarmoeder innestelt. Meestal gebeurt dat in de eileiders, maar het kan ook plaatsvinden in:

  • de buikholte.
  • de baarmoederhals.
  • een eierstok.

Bij deze aandoening is er onvoldoende hormoonproductie en dit veroorzaakt de afschilfering van het baarmoederslijmvlies. Dit kan op zijn beurt aanleiding geven tot bloedingen die verschijnen als een lichte spotting samen met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, enz.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Alles over tussentijds vaginaal bloedverlies

Mola-zwangerschap

Een mola-zwangerschap of druiventroszwangerschap is een ongewoon gezwel dat zich in de baarmoeder vormt aan het begin van een zwangerschap (Engelse link). Dit is het gevolg van een abnormale bevruchting en resulteert in een abnormale foetus. Een van de symptomen van deze aandoening is een bloeding tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

Gerelateerde symptomen

De symptomen van een pseudo-menstruatie lijken sterk op die van een gewone menstruatie. In normale omstandigheden treedt de menstruatie op dag 12 na de ovulatie op en valt dus samen met de datum van de menstruatie.

De afscheiding is echter minder overvloedig, lichter van kleur en bevat geen slijmklonters. Dat wil zeggen, het is vloeibaarder van textuur. De menstruatie duurt maximaal drie dagen en gaat gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in de buik, gevoelige borsten en prikkelbaarheid.

Meestal treden na de pseudo-menstruatie symptomen op als de volgende:

  • pijn in de buik en krampen.
  • diarree of constipatie.
  • brandend maagzuur.
  • zwelling in de borsten.
  • frequent urineren.
  • misselijkheid en braken, vooral ‘s morgens.
  • weigering van bepaalde voedingsmiddelen.
  • intolerantie voor bepaalde geuren.
  • cravings.
  • slaperigheid.

Wanneer ga je naar de dokter?

Als er in het begin van de zwangerschap een bloeding optreedt, is er geen reden tot ongerustheid. Meestal is het een pseudo-menstruatie en komt het overeen met een innestelingsbloeding, die volkomen normaal is.

Er zijn echter ook andere oorzaken van bloedingen. Omdat je de oorzaak niet zelf kunt vaststellen, kun je het beste een arts raadplegen als dit gebeurt. Op die manier kan worden bevestigd dat alles in orde is en dat er geen risico is.

Diagnostische tests voor een pseudo-menstruatie

Om de diagnose te kunnen stellen, voert de arts eerst een gesprek. Hij informeert naar de algemene gezondheidstoestand en de familiegeschiedenis. Tegelijkertijd verzamelt hij informatie over de begindatum en de kenmerken van de bloeding.

Daarna voert hij een lichamelijk onderzoek uit en eventueel een vaginaal onderzoek om eventuele afwijkingen op te sporen. Ze kunnen ook een speculumonderzoek uitvoeren en een of meer van de volgende onderzoeken bevelen:

Beschikbare behandelingen

Een vrouw zit bij een arts met haar handen voor haar gezicht

De behandeling van een pseudo-menstruatie hangt af van de oorzaak die de menstruatie veroorzaakt. Wanneer het een innestelingsbloeding is, wat meestal het geval is, is geen behandeling nodig. De bloeding stopt vanzelf en zal geen gevolgen hebben.

Als de pseudo-menstruatie een teken is van een dreigende miskraam, zal de arts strikte rust aanbevelen tot het bloeden stopt. Op het moment dat de miskraam aan de gang is, moet worden beslist of de miskraam spontaan kan plaatsvinden, of het proces met medicijnen moet worden versneld, of dat een dilatatie- en aspiratiecurettage moet worden uitgevoerd.

Als de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap echter wordt bevestigd, is een operatie noodzakelijk. Deze moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Als de oorzaak van de onterechte menstruatie iets anders is, zal de arts aangeven welke stappen moeten worden ondernomen.

Levenswijze en aanbevelingen

Een pseudo-menstruatie op zich houdt niet in dat jezelf nieuwe gewoonten moet aanleren. Je moet op dezelfde manier voor jezelf zorgen als bij elke andere zwangerschap, tenzij de arts anders aangeeft. In het algemeen zijn een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding, een aan de zwangerschap aangepaste lichaamsbeweging en gemoedsrust voldoende.

Een dreigende miskraam vereist veel rust, gemoedsrust en voortdurende medische follow-up. Het is belangrijk de aanwijzingen strikt op te volgen. Als de miskraam zich voordoet, is het mogelijk om meerdere emoties te ervaren. Het raadplegen van een psycholoog wordt ten zeerste aanbevolen.

Na het ondergaan van de behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan psychologische bijstand nodig zijn. Het is ook heel belangrijk om een ondersteunend sociaal en emotioneel netwerk te hebben. Het vooruitzicht op een toekomstige zwangerschap zal van geval tot geval afhangen.

Raadpleeg je arts bij een pseudo-menstruatie

Wanneer je een pseudo-menstruatie hebt, kun je het beste je huisarts raadplegen om te bepalen of het echt om een pseudo-menstruatie gaat of dat er een ander probleem is. De arts zal richtlijnen geven en deze moeten precies worden opgevolgd.

Het komt vaak voor dat een pseudo-menstruatie optreedt als gevolg van innestelingsbloeding. Dit heeft geen invloed op de ontwikkeling van de zwangerschap en is geen afwijking. Als de oorzaak iets anders is, is het belangrijkste dat je zich door de arts laat begeleiden om te bepalen wat er moet gebeuren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galaz-Montoya, C. I., Razo-Aguilera, G., Grether-González, P., & Aguinaga-Ríos, M. (2015). Aspectos genéticos de la mola hidatidiforme. Perinatología y reproducción humana, 29(3), 113-117.
  • Valdez-Morales, F. J., Vital-Reyes, V. S., Hinojosa-Cruz, J. C., & Cerbón, M. (2014). Funcionalidad y cambios endometriales asociados con la inducción de ovulación con citrato de clomifeno y FSH recombinante en mujeres con infertilidad. Ginecología y Obstetricia de México, 82(02), 143-153.
  • Lage, P. R., Suárez, A. V., & Rodríguez, M. A. (2012). Metrorragia de primer trimestre. Cuadernos de atención primaria, 18(4), 332.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.