Drink dagelijks water en baking soda

Meng baking soda met water en je hebt een remedie die al eeuwenlang wordt gebruikt. Meer weten over dit middel? Lees dan verder!
Drink dagelijks water en baking soda
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 05 september, 2023

Om te voorkomen dat je lichaam te alkalisch wordt – aangezien dit een averechts effect kan hebben – kun je het beste na elke avondmaaltijd een glas water en baking soda drinken. Gewoon een halve theelepel baking soda met water mengen, makkelijk.

Baking soda kom je vrij vaak tegen in miljoenen huishoudens over de hele wereld. Het kan namelijk niet alleen worden gebruikt in de keuken, maar vergemakkelijkt ook bepaalde schoonmaakklusjes. Het verbetert ook de gezondheid.

De meeste mensen hebben tegenwoordig een voorkeur voor conventionele producten. Sommige mensen maken echter nog altijd voor veel aspecten in hun leven gebruik van dit handige witte poeder.

Water en baking soda

Het is de bedoeling dat je baking soda in matige hoeveelheden consumeert. Aangetoond is dat de gewoonte om regelmatig baking soda te consumeren verschillende algemene lichaamsfuncties kan ondersteunen. Het zou namelijk de pH-waarde van bloed kunnen reguleren. Hierdoor kan het zuurgehalte in het lichaam omlaag gaan.

Een beetje baking soda opgelost in wat water is wereldwijd een van oudste en meest gebruikte remedies. Het is een zeer effectieve manier om het lichaam te beschermen tegen verschillende ziektes.

Het is een natuurlijk antacidum

Water en baking soda is een natuurlijk anticidum

Het natuurlijke vermogen om zuren tegen te gaan is een van de redenen waarom baking soda zo vaak gebruikt wordt.

Het consumeren van baking soda kan maagzuur neutraliseren en het gevoel van brandend maagzuur helpen voorkomen. Wanneer je baking soda oplost in een glas water kan het ontstekingen en darmgas verzachten. Hierdoor wordt indigestie sneller gekalmeerd.

Natuurlijk alkaliserend vermogen

De meeste diëten zorgen ervoor dat het lichaam zuur wordt, waardoor het gevoeliger is voor het ontwikkelen van verschillende ziektes. Baking soda is een natuurlijk geneesmiddel geworden om de zuurgraad in het lichaam te helpen neutraliseren en een alkalisch effect te creëren.

Het balanceert de lichamelijke pH-waarde en verbetert de gezondheid. Zuur in het lichaam kan in verband worden gebracht met een verhoogde kans op osteoporose, artritis en zelfs kanker.

Omdat dit ingrediënt ook nog eens hartstikke goedkoop is, zou het dus een van de beste natuurlijke remedies kunnen zijn om te voorkomen dat deze aandoeningen zich überhaupt ontwikkelen.

Drink daarom dagelijks een minimale hoeveelheid water en baking soda. Wees echter voorzichtig om niet te veel te drinken. Dit kan namelijk juist schadelijk zijn voor het lichaam, omdat het lichaam dan te alkalisch wordt.

Het is een antisepticum

Water en baking soda is een antisepticum

Een zeer bijzondere eigenschap die baking soda heeft, is dat het een lichte antiseptische werking heeft. Hierdoor kan het gebruikt worden om virussen en bacteriën die ziektes veroorzaken te elimineren.

Gebruik water en baking soda bijvoorbeeld om een zere keel en keelontsteking te behandelen door ermee te gorgelen.

Verlicht urineweginfecties

Een mengsel van water en baking soda kan, dankzij het vermogen om de zuurgraad in urine te verlagen, het lichaam beschermen tegen urineweginfectiesJe kunt het ook drinken met veenbessensap om terugkerende urineweginfecties te helpen voorkomen.

Behandelt jicht en andere problemen met de gewrichten

Water en baking soda goed voor jicht

Een hoog urinezuurgehalte in de urine en het bloed door het hele lichaam kan pijn en chronische aandoeningen als jicht en artritis veroorzaken.

Water gemengd met baking soda kan de pH-waarde van het bloed normaliseren en urinezuur verminderen, waardoor dit middel gebruikt kan worden als remedie tegen dit soort aandoeningen.

Verbetert het lichamelijke prestatievermogen

Het melkzuur dat vrijkomt tijdens het uitvoeren van lichamelijke activiteiten kan zich in de spieren en gewrichten opstapelen. Dit kan stijfheid en spiervermoeidheid veroorzaken.

Een goede optie om te voorkomen dat dit invloed heeft op je lichamelijke prestatievermogen is een mengsel drinken van water en baking soda. Dit mengsel kan namelijk helpen om melkzuur onder controle te houden. 

Houdt cholesterol onder controle

Het drinken van mineraalwater gemengd met baking soda kan helpen om een hoog cholesterolgehalte te verlagen, met name het gehalte LDL, ook wel slecht cholesterol genoemd.

Vanwege het hoge natriumgehalte is dit echter niet aanbevolen voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Hier zou hun toestand namelijk slechter van kunnen worden.

Hoe maak je een mengsel van water en baking soda?

Hoe maak je mengsel van water en baking soda

Zoals we hiervoor ook al aangaven, kan een overmatige consumptie van baking soda juist negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Om het middel dus zonder risicovolle gevolgen in je dieet op te kunnen nemen, is het belangrijk om het volgende advies goed te onthouden:

Algemene dosering

  • ½ theelepel baking soda (3 gram)
  • 1 glas water (200 ml)

Meng de ingrediënten door elkaar en drink het mengsel na elke avondmaaltijd.

Om verkoudheid en griep te verzachten

Deze remedie is perfect om de micro-organismen die verkoudheid, griep en allergieën veroorzaken tegen te gaan.

Gebruik deze remedie in deze situaties op de volgende manier:

  • Dag 1: Drink om de drie uur een glas water gemengd met een halve theelepel baking soda. Drink dit vijf keer per dag.
  • Dag 2: Drink verspreid over de dag drie glazen water gemengd met een halve theelepel baking soda.
  • Dag 3: Drink na het middageten en het avondeten een glas water gemengd met een halve theelepel baking soda.

Hoewel de smaak wellicht niet geweldig is, is het dagelijks drinken van een mengsel van water baking soda wel een geweldige keuze voor je gezondheid.

Begin het daarom in je dieet op te nemen en ervaar zelf binnen korte tijd welke voordelen dit allemaal kan bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.