Diabetes verhoogt het risico op fracturen

Diabetespatiënten lopen een hoger risico op fracturen. In dit artikel zullen we het hebben over de botten die het meest worden aangetast en over manieren om dit probleem te voorkomen.
Diabetes verhoogt het risico op fracturen

Laatste update: 24 oktober, 2020

Van alle complicaties die bij diabetes kunnen optreden, is het verhoogde risico op fracturen een van de grootste. Er zijn echter veel mensen die niet weet dat diabetes het risico op fracturen verhoogt.

Diabetes mellitus wordt meestal afgekort tot diabetes. Het is een stofwisselingsziekte, maar heeft niet alleen invloed op de aanwezigheid van suiker in het bloed. Bij deze ziekte neemt de bloedglucosespiegel toe samen met een verhoogde kans om aan andere aandoeningen te lijden.

Er zijn verschillende oorzaken van de manier waarop verhoogde suikerspiegels in het bloedsomloop het botweefsel beïnvloedt. Desalniettemin is het mogelijk om preventieve maatregelen te nemen. Blijf lezen voor meer informatie.

Metabolisme bij diabeten

Zoals we eerder zeiden, is diabetes een stofwisselingsziekte. Het belangrijkste symptoom van deze aandoening is de verhoging van de bloedsuikerspiegel. Dit is vast te stellen met een vingerprikje en met een bloedonderzoek.

Als metabole aandoening beïnvloedt diabetes niet alleen de bloedglucose, maar wijzigt het ook het evenwicht van de lipiden, eiwitten en mineralen. Insuline is een hormoon dat bij diabetes tekort schiet. Het heeft invloed op veel lichamelijke processen.

Nu hebben de bekende complicaties van deze ziekte vooral te maken met het hart- en vaatstelsel (Engelse link) en de nieren. We moeten echter ook de impact ervan op het botweefsel benadrukken. Botten zijn afhankelijk van zowel het calciumgehalte als het vermogen van botcellen om botweefsel te produceren.

Wat verhoogt het risico op fracturen bij diabetes?

Zowel mannen als vrouwen met diabetes lopen een hoger risico op fracturen. Hormonale veranderingen, ontstekingen en zelfs sommige medicijnen hebben te maken met deze complicatie. Welke andere mogelijke triggers zijn er?

Neuropathie

Langdurige hoge bloedsuikerspiegels beschadigen het beschermende vetlaagje om neuronen. Zenuwen, vooral die in de onderste ledematen, beginnen dan op een minder effectieve manier zenuwimpulsen over te brengen.

Daarnaast verstoort diabetische neuropathie (Spaanse link) het evenwicht, zodat mensen met deze ziekte de neiging hebben om vaker te vallen. Dit verhoogt uiteraard de kans op fracturen.

Autonome disfunctie

Deze term verwijst naar de slechte functie van het zenuwstelsel, vooral het autonome deel. Dit is het deel van de zenuwen dat alle functies reguleert en bestuurt die geen direct en bewust commando nodig hebben.

Daardoor hebben patiënten die last hebben van diabetische autonome disfunctie (Spaanse link) moeite de bloeddruk op peil te houden bij het opstaan. Als gevolg hiervan gaan ze zich vaak duizelig te voelen en flauw te vallen waardoor ze vaak vallen en breuken oplopen.

Osteoporose

Osteoporose bij diabetes

Osteoporose komt vaker voor bij diabeten dan bij de rest van de bevolking. Insuline is een anabool hormoon dat de aanmaak van weefsels stimuleert. Doordat dit hormoon bij diabeten niet wordt geproduceerd zoals zou moeten, wordt het botherstelproces langzamer.

Retinopathie

Retinopathie (Spaanse link) is een andere belangrijke complicatie van diabetes. De kleine slagaders in het netvlies van het oog kunnen scheuren zonder te stollen. Dit heeft vervolgens invloed op het gezichtsvermogen. Uiteraard vergroot elke verstoring van het gezichtsvermogen de kans op vallen en iets breken.

Welke fracturen komen het meest voor bij diabetespatiënten?

Verschillende onderzoeken (Engelse link) die zijn uitgevoerd bij diabetespatiënten, hebben de relatieve frequentie van fracturen kunnen vaststellen. Deze onderzoeken zijn zeer handig omdat ze dienen als richtlijn voor welke delen van het lichaam bij deze patiënten het vaakst worden gebroken.

Ten eerste is er diabetes type 1. Hiervan spreekt me als er geen of veel te weinig insuline in het lichaam van de patiënt wordt aangemaakt. In dat geval is het noodzakelijk om insuline in te spuiten om de bloedsuikers te reguleren. Ook moet er op de voeding, en met name de inname van koolhydraten, gelet worden.

  • Mensen met diabetes type 1 hebben een verhoogde kans om osteoporose te ontwikkelen, evenals problemen met het gezichtsvermogen.
  • Hypoglykemie speelt in dit geval ook een rol. Het kan gebeuren dat patiënten zich vergist in de juiste dosis insuline waardoor de bloedsuikerspiegel te veel daalt. Dit kan echter ook het gevolg zijn van meer beweging dan anders of minder koolhydraten eten.
  • Zoals je waarschijnlijk inmiddels weet, veroorzaken lage suikerniveaus vaak duizeligheid, wat op zijn beurt tot ongelukken kan leiden wat de kans op facturen bij diabetes weer verhoogt.

Bij diabetes type 1 zijn de meestvoorkomende fracturen die van de heup (Spaanse link) en de wervelkolom. Dit werd vooral opgemerkt bij patiënten met vastgestelde cardiovasculaire en renale comorbiditeiten.

Aan de andere kant komen bij type 2 diabetes (Engelse link) fracturen van de onderarm en heup het meeste voor. De botdichtheid van deze patiënten is echter niet heel anders dan die van de rest van de bevolking. Onderzoekers vermoeden dat suiker de botmechanica op een of andere manier verhoogt.

Hoe het risico op fracturen bij diabetes te verlagen?

Bloedsuiker opmeten met vingerprik

Hoewel statistieken (Spaanse link) er op wijzen dat diabetes het risico op fracturen verhoogt zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen (buiten de glykemische controle) om botbreuken te voorkomen.

Zoals eerder vermeld, is het belangrijkste hier om een specialist te raadplegen en de adviezen consequent op te volgen. De patiënt moet een strikt dieet volgen en medicijnen slikken om de suikerspiegels binnen het normale bereik te houden. Op die manier kan je het risico op cardiovasculaire – en nierproblemen zo veel mogelijk beperken.

Bovendien is lichaamsbeweging hier van groot belang. Voor het geval je het nog niet wist, diabetes verhoogt het risico op fracturen bij mensen die een zittende levensstijl hebben en die minder spiermassa hebben. Door te sporten blijven de suikerspiegels onder controle en wordt het botweefsel versterkt.

Vitamine D opnemen in het lichaam is iets dat we ook moeten bespreken. De meeste mensen doen dit graag door zichzelf regelmatig aan de zon bloot te stellen. Het advies is om iedere dag minimaal 15 minuten met blote handen en onbedekt hoofd buiten te zijn.

De hoeveelheid vitamine D kan daarnaast worden aangevuld met supplementen. De arts kan deze voorschrijven als de waarden van de patiënt erg laag zijn of als ze in koude gebieden met weinig zonlicht leven.

Groene bladgroenten zijn een goede optie om vitamines en calcium binnen te krijgen, die men ook uit zuivelproducten (Spaanse link) kan halen. Een regelmatige aanvoer van deze voedingsmiddelen helpt botten te regenereren en de botdichtheid te behouden. Als gevolg hiervan worden fracturen minder waarschijnlijk.

Een dexameting laten doen omdat diabetes het risico op fracturen verhoogt

Naast het nemen van preventieve maatregelen, moeten diabetespatiënten een dexameting ondergaan. Bij dit onderzoek wordt de botconcentratie opgemeten en dit stelt de dokter en patiënt in staat om te weten of het risico op fracturen hoog is vanwege zwakker botweefsel.

Patiënten kunnen de ziekte grotendeels onder controle krijgen door diverse zelfzorgmaatregelen nemen. Het is echter van vitaal belang om te onthouden hoe belangrijk het is om contact op te nemen met een professional en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op fracturen te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Avogaro, Angelo, et al. “Continued efforts to translate diabetes cardiovascular outcome trials into clinical practice.” Cardiovascular Diabetology 15.1 (2016): 111.
  • Velasco, M. Botas, et al. “Actualización en el diagnóstico, tratamiento y prevención de la neuropatía diabética periférica.” Angiología 69.3 (2017): 174-181.
  • Moreno, Luis, and Mayra Guerrero. “Características de la neuropatía autonómica cardiovascular en pacientes con Diabetes Mellitus tipo 2.” Boletín Médico de Postgrado 35.1 (2019): 48-53.
  • Romero-Aroca, Pedro, and R. Sagarra. “La retinopatía diabética e hipertensiva.” Revista COMCORDOBA 14.7 (2018): 382-393.
  • Martínez, Sonsoles Botella, et al. “La paradoja diabética: densidad mineral ósea y fractura en la diabetes tipo 2.” Endocrinología y Nutrición 63.9 (2016): 495-501.
  • Formiga, Francesc, María Daniela Freitez Ferreira, and Abelardo Montero. “Diabetes mellitus y riesgo de fractura de cadera. Revisión sistemática.” Revista Española de Geriatría y Gerontología 55.1 (2020): 34-41.
  • Martínez Laguna, Daniel. Efecto de la diabetes mellitus tipo 2 sobre la incidencia de fractura osteoporótica. 2017.
  • Navarro Despaigne, Daysi Antonia, and Alina Acosta Cedeño. “Osteoporosis y tratamiento para la diabetes mellitus.” Revista Cubana de Endocrinología 30.1 (2019): 50-53.
  • de Endocrinología Diabetes, Asociación Colombiana. “Metabolismo Óseo.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 4.2 (2017): 89-90.
  • Duran-Agüero, Samuel, Leslie Landaeta-Díaz, and Lilia Yadira Cortes. “Consumo de lacteos y asociacion con diabetes e hipertensión.” Revista chilena de nutrición 46.6 (2019): 776-782.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.