Desogestrel: indicaties en bijwerkingen

Desogestrel is een anticonceptiemiddel. Vrouwen die proberen zwangerschap te vermijden moeten het dagelijks en zonder onderbreking nemen.
Desogestrel: indicaties en bijwerkingen
Fabiola Marín Aguilar

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Fabiola Marín Aguilar.

Laatste update: 16 september, 2022

Desogestrel is een progestageen dat wordt gebruikt als anticonceptiemiddel. Progesteron is een natuurlijk hormoon, dat gewoonlijk wordt afgescheiden door het corpus luteum tijdens de tweede fase van de menstruatiecyclus en door de placenta tijdens de zwangerschap.

Daarnaast scheiden de testikels en bijnierschors ook kleine hoeveelheden progesteron af. Wat zijn de indicaties en bijwerkingen van Desogestrel? Dat gaan we je hieronder vertellen!

Indicaties van Desogestrel

Desogestrel is de therapeutische optie voor anticonceptie. Er zijn twee hoofdsoorten als het gaat om orale anticonceptiemiddelen, namelijk:

  • Combinaties van oestrogeen met een progestageen, zoals de gecombineerde pil.
  • Progestine hormonale anticonceptie, zoals een pil met progestageen.

Vandaag de dag bevatten de meeste orale anticonceptieformules geïsoleerde progestageen of desogestrel in een dosis van 75 microgram.

Een vrouw die Desogestrel inneemt, moet dit dagelijks en zonder onderbreking doen. Ze moet de tabletten elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip innemen, zodat het interval tussen de twee tabletten altijd 24 uur is.

Op dezelfde manier moet ze de eerste tablet op de eerste dag van haar menstruatie innemen. Vervolgens moet ze dagelijks één tablet innemen zonder onderbreking, ongeacht de bloeding. Ze moet aan een nieuwe verpakking beginnen op de dag nadat ze klaar is met de vorige.

Een afbeelding van de pil en een illustratie van de vrouwelijke reproductieorganen

Hoe werkt het?

Dit middel werkt vooral op het baarmoederhalsslijm, dat dan het sperma niet meer kan accommoderen. Het verhindert echter niet altijd de rijping van een eicel, wat de belangrijkste werking van de gecombineerde pil is.

Ook vrouwen die geen oestrogeen verdragen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen Desogestrel gebruiken, wat niet mogelijk is met de combinatiepil.

Misschien ook interessant:
Zeven vragen over het vrouwencondoom

Mogelijke bijwerkingen van Desogestrel

Zoals alle medicijnen heeft ook Desogestrel enkele bijwerkingen, namelijk de volgende:

  • Ten eerste is onregelmatige vaginale bloeding een van de meest voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden. Het kan een lichte vlek zijn die niet eens het gebruik van een inlegkruisje vereist. De bloeding kan echter ook zo intens zijn dat het lijkt op de menstruatie, zodat je toch maandverband nodig hebt.
  • In veel gevallen treed er echter geen bloeding op. Een onregelmatige bloeding is echter geen teken dat de anticonceptieve bescherming van Desogestrel afneemt. Raadpleeg de arts als de bloeding ernstig of langdurig is.

Daarnaast zijn de frequente bijwerkingen als gevolg van Desogestrel (bij 1 op de 10 vrouwen) als volgt:

Een strip pillen en een glas water

De minder vaak voorkomende bijwerkingen die minder dan 1 op de 100 vrouwen treffen zijn de volgende:

  • vaginale infecties
  • ongemak bij het dragen van contactlenzen
  • braken
  • haaruitval
  • menstruatiepijn
  • eierstokcysten
  • vermoeidheid

Sommige vrouwen melden zeldzame gevallen van huidproblemen en deze treffen minder dan 1 op de 1.000 vrouwen. Dit zijn onder andere de volgende verschijnselen:

Naast deze nadelige effecten kan er ook sprake zijn van tepelafscheiding en zijn er gevallen bekend van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dat wil zeggen een zwangerschap die buiten de baarmoederholte plaatsvindt.

Bijwerkingen van Desogestrel

Desogestrel heeft dus een aantal bijwerkingen, waarvan sommige ernstig kunnen zijn. Je moet dus altijd de instructies van je gynaecoloog of huisarts opvolgen en er rekening mee houden dat je Desogestrel niet moet nemen als:

  • je hebt of had een actieve veneuze trombo-embolische stoornis
  • als er een geschiedenis is van ernstige leveraandoeningen
  • als er een niet gediagnosticeerde vaginale bloeding is
  • bij overgevoeligheid voor de werkzame stof Desogestrel of voor een van zijn hulpstoffen

Als je na gebruik van deze pil last hebt van andere bijwerkingen, raadpleeg dan je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rang HP, Dale MM, Ritter JM, Flower RJ, Henderson G. Fármacos que actúan sobre sistemas orgánicos principales. Farmacología 7ª edición. 2007; 421-426.
  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). CIMA. Ficha técnica de Cerazet 75 mcg.
  • Fisterra salud. La píldora anticonceptiva combinada. https://www.fisterra.com/Salud/1infoConse/AHcombinada.asp

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.