De voordelen en bijwerkingen van rabarber

Rabarber staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen bekend. Het kan bijvoorbeeld het cholesterolgehalte reguleren en de spijsvertering verbeteren. Het heeft echter veel andere toepassingen en enkele bijwerkingen. Blijf lezen om er meer over te weten te komen.
De voordelen en bijwerkingen van rabarber

Laatste update: 15 september, 2020

Vandaag gaan we het over de voordelen en bijwerkingen van rabarber hebben. De wetenschappelijke naam voor rabarber is Rheum rhabarbarum. Het behoort tot de familie Polygonaceae.

Het is ook eetbaar en je kunt de stengel in een breed scala aan recepten opnemen. Heb je ooit over de vele gezondheidsvoordelen van deze plant gehoord?

Vroeger werd de plant vooral voor medicinale doeleinden gebruikt, met name de droge wortels. Tegenwoordig gebruiken mensen de stengels vooral in:

  • zoete soepen
  • jam
  • sauzen
  • cakes
  • kruimels
  • wijn

Het is ook het belangrijkste ingrediënt in veel traditionele cakes en taarten in Groot-Brittannië en Noord-Amerika.

De voedingswaarde van rabarber

We moeten vermelden dat rabarber niet te veel essentiële voedingsstoffen bevat en dat het weinig calorieën bevat. Desondanks kan het als onderdeel van een gezond gevarieerd dieet helpen bij het aanvullen van je voedingsbehoeften.

Volgens informatie verzameld in de database van het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat een portie rabarber van 100 gram het volgende aan voedingstoffen:

  • 26 calorieën
  • Minder dan 1,13 gram vet
  • 2 gram vezels
  • 1,13 gram eiwit
  • 5,66 gram koolhydraten
  • 1,13 gram suiker
  • 26% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K1
  • 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C
  • 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium
  • 1% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur (vitamine B9)

Rabarber bevat ook wat calcium. Het is echter meestal in de vorm van calciumoxalaat-antinutriënten aanwezig. Desondanks kan het lichaam het niet efficiënt opnemen.

Misschien interessant om te lezen:
Wetenschappelijk bewezen voordelen van vlierbessen

De gezondheidsvoordelen van rabarber

Heel veel rabarber

Je moet weten dat wetenschappelijke studies nog steeds niet voldoende solide bewijs over de gezondheidsvoordelen van rabarber hebben verkregen. Anekdotische gegevens en niet-officieel onderzoek suggereren echter dat het aan de preventie van ziekten kan bijdragen. Laat we eens kijken hoe dat werkt.

Het kan helpen het cholesterolgehalte in evenwicht te brengen

De stengels van rabarber dragen aanzienlijk vezels bij aan het voedingspatroon, dat bekend staat om zijn vermogen om het cholesterolgehalte te helpen reguleren.

In feite, in een gecontroleerde studie gepubliceerd door het Journal of the American College of Nutrition (Engelse link), hielp de stengel van deze plant het totale cholesterol met 8% en het slechte cholesterol (LDL) met 9% te verminderen.

Rabarber bevat antioxidanten

Volgens een publicatie in Research in Pharmaceutical Sciences (Engelse link) spelen antioxidanten een belangrijke rol bij de preventie van chronische ziekten. Ze verminderen niet alleen de negatieve effecten van vrije radicalen, ze versterken ook het immuunsysteem en werken als hulpmiddel tegen ontstekingen.

Rabarber is een aanzienlijke bron van antioxidanten. Zelfs hoger dan boerenkool, volgens een studie gepubliceerd door het International Journal of Food, Science & Technology (Engelse link). In het bijzonder bevat deze plant anthocyanen, die aan de gezondheid van je hart, bloedvaten, hersenen en huid bijdragen.

Het ondersteunt de spijsvertering

De vezels in de rabarberstengels hebben ook een positief effect op de spijsvertering. Professionals zijn van mening dat regelmatige consumptie ervan kan helpen bij het voorkomen en behandelen van een aantal gastro-intestinale stoornissen zoals obstipatie.

Een studie bij muizen, gepubliceerd in BioMed Research International (Engelse link), vermeldt ook dat rabarber-tannines helpen bij het reguleren van de opname van water in het spijsverteringskanaal, wat diarree voorkomt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hyperfosfatemie: overmatig veel fosfaat in het bloed

De bijwerkingen van rabarber

Iemand houdt pijnlijke rug vast

Je mag de aanbevolen consumptie van rabarber niet overschrijden, omdat het calciumoxalaat bevat, dat aan de productie van nierstenen bijdraagt. Bij de meeste gezonde volwassenen heeft de matige consumptie van rabarber geen bijwerkingen.

We moeten echter duidelijk zijn over het feit dat het een van de belangrijkste eetbare bronnen van calciumoxalaat is. Dit mineraal is voornamelijk in de bladeren van deze plant aanwezig. Je moet dus voorkomen dat je er te veel van eet.

Zoals gedetailleerd in een rapport gepubliceerd in BMC Nephrology (Engelse link), kan te veel calciumoxalaat tot hyperoxalurie leiden, dit is een veelvoorkomende oorzaak van nierstenen. Als het niet voldoende wordt behandeld dan kan het bovendien tot nierfalen leiden.

Iedereen met nieraandoeningen of een geschiedenis van nierstenen moet deze groente dus vermijden. Raadpleeg ook je arts voordat je het regelmatig gebruikt als je een farmaceutische behandeling volgt.

Hoe van rabarber te profiteren

Rabarber in je dieet opnemen is relatief eenvoudig, ondanks de zure smaak. Er zijn mensen die het met aardbeien mengen om een zoetzure smaak te krijgen. Je zou het ook rauw kunnen eten, hoewel het niet zo lekker zal zijn als wanneer je het in een taart eet!

Over het algemeen wordt deze groente meestal gemengd met onder andere havermout, saladedressings, chiazaadpudding en taarten. Wat denk je ervan? Ben je er dus klaar voor om het te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rhubarb, raw. (January 4, 2019). United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
  • Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):830‐832. doi:10.1093/ajcn/50.4.830
  • Goel V, Ooraikul B, Basu TK. Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 1997;16(6):600‐604.
  • Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1‐8.
  • Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheumspp.) varieties. International Journal of Food Science & Technology, 48(1), 172–178. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
  • Liu C, Zheng Y, Xu W, Wang H, Lin N. Rhubarb tannins extract inhibits the expression of aquaporins 2 and 3 in magnesium sulphate-induced diarrhoea model. Biomed Res Int. 2014;2014:619465. doi:10.1155/2014/619465
  • Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141. Published 2012 Oct 30. doi:10.1186/1471-2369-13-141

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.