De verschillen tussen odynofagie en dysfagie

Hoewel odynofagie en dysfagie twee termen zijn die mensen vaak met elkaar verwarren, verwijst elke term naar een ander specifiek probleem.
De verschillen tussen odynofagie en dysfagie

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Odynofagie en dysfagie verwijzen naar een reeks problemen die aan de inname van voedsel gerelateerd zijn. Deze twee concepten hebben echter enkele verschillen die we vandaag in dit artikel zullen bespreken.

Ondanks het feit dat veel mensen beide termen verwarren, is de waarheid dat, als je er meer over leert, je zult beseffen hoe verschillend odynofagie en dysfagie zijn, ondanks het feit dat ze ook aan elkaar verwant zijn.

Wat is odynofagie?

Een vrouw met keelpijn

Allereerst bespreken we het concept odynofagie. Zoals de studie gastro-oesofageale refluxziekte (Spaanse link) terecht aangeeft, verwijst het naar de pijn die optreedt wanneer mensen slikken (vast voedsel, vloeistoffen of speeksel). Enkele van de kenmerken zijn:

  • Lichte pijn. Hoewel het onder sommige omstandigheden kan toenemen, is het meestal vrij mild.
  • Chroniciteit. In sommige gevallen wordt de pijn tijdens het slikken chronisch, wat op een ernstige ziekte kan duiden die behandeld moet worden.
  • Synchrone contracties. De spieren in het gebied trekken samen en veroorzaken pijn.

Oorzaken

Odynofagie manifesteert zich meestal als gevolg van ziekten zoals een keelontsteking, amandelontsteking of andere infecties die het keelgebied aan kunnen tasten. Zodra de oorzaak van de odynofagie echter is verdwenen, verdwijnt dit.

Dit gebeurt niet in andere situaties, waarin dit pijnlijke slikken chronisch wordt. Het kan een waarschuwing voor een groot probleem zijn. Bijvoorbeeld een maagzweer.

Als je je echter tevergeefs zorgen maakt over dit alles, dan moet je als je een van de hierboven genoemde symptomen hebt, je arts raadplegen om eventuele problemen uit te sluiten. Je kunt daarnaast op deze manier ook een passende behandeling starten om het probleem op te lossen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Opties om een pijnlijke keel te verlichten

Wat is dysfagie?

Moeite met slikken

Nu je wat meer over odynofagie weet, gaan we het nu over dysfagie hebben. In dit geval is dysfagie moeite hebben om zowel vast als vloeibaar voedsel door te slikken (Spaanse link).

In feite stoppen voedingsmiddelen hun reis voordat ze de keel bereiken, omdat ze er niet doorheen kunnen. Soms kunnen patiënten met dysfagie moeite hebben met het kauwen van voedsel, wat gewoonlijk een ‘bal’ of ‘bolus’ wordt genoemd. Enkele symptomen van dysfagie vallen samen met die van odynofagie:

  • Pijn bij slikken (odynofagie). Dit is de reden waarom voedsel of vloeistoffen hun normale reis niet kunnen maken.
  • Globus sensatie. Dit is een symptoom van angst dat wordt gekenmerkt door het gevoel van stijve en strakke keelspieren, waardoor de keel smaller wordt.
  • Heesheid. Dit komt door de samentrekking van de spieren in het gebied.
  • Oprispingen. Het onvermogen om te slikken zorgt ervoor dat voedsel terugkeert naar de mond. Het gaat dus niet door de keel naar beneden.
  • Kokhalzen. Door de slikproblemen en de oprispingen die dysfagie veroorzaakt.

Oorzaken

Enkele van de oorzaken van dysfagie zijn achalasie (een zeldzame ziekte die de slokdarm aantast), slokdarmontsteking (die mogelijk verband houdt met een voedselallergie) of de aanwezigheid van tumoren in het gebied.

Als je met deze symptomen naar je arts gaat, dan is het eerste dat ze zullen doen, controleren of er geen vreemde voorwerpen zijn die de dysfagie veroorzaken. In sommige situaties kan een stukje voedsel de oorzaak van dit vervelende probleem zijn.

Hoe odynofagie en dysfagie te voorkomen

Nu je de verschillen tussen odynofagie en dysfagie hebt gezien, ook al is het ene een symptoom van het andere, is het belangrijk om te weten hoe je ze kunt voorkomen.

Experts raden aan om voedsel goed te kauwen en te grote hoeveelheden voedsel te vermijden die moeilijk door te slikken zijn. Je moet ook goede gewoonten hebben om zo gezond mogelijk te blijven en een keelontsteking of andere infecties te vermijden die deze aandoening kunnen veroorzaken.

Tot slot moet je niet vergeten hoe belangrijk het is om regelmatig naar je arts te gaan om te controleren of alles in orde is. Vroege detectie van een maagzweer, gastro-oesofageale reflux of kanker kan ervoor zorgen dat je gedurende een lange tijd niet aan odynofagie en dysfagie zal lijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.