De symptomen en oorzaken van parodontitis

Parodontitis is een tandvleesaandoening die ernstige vormen kan aannemen. De symptomen ervan ontwikkelen zich in de loop der tijd en zonder tijdig ingrijpen kan het leiden tot verlies van tanden en kiezen.
De symptomen en oorzaken van parodontitis
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 13 februari, 2023

Als we de symptomen en oorzaken van parodontitis kennen, kunnen we preventieve maatregelen nemen tegen deze ziekte. Zo doen we onmiddellijk een consult als we iets ongewoons aan het tandvlees opmerken. We mogen niet vergeten dat deze ziekte zich kan ontwikkelen tot klinische presentaties die zowel onze mond- als algemene gezondheid compliceren.

De oorsprong ligt vaak bij de bacteriën die zich ophopen tussen de tanden en het tandvlees. Ze slagen erin het gebied te koloniseren als ze zich overmatig vermenigvuldigen. In dit verband speelt, zoals je in dit artikel zult zien, hygiëne een zeer belangrijke rol als preventieve maatregel.

Hoe ontwikkelt parodontitis zich?

Parodontitis heeft symptomen die afhangen van het ontwikkelingsstadium van het ziektebeeld. Het is geen ziekte die zich op een vaste manier presenteert of die altijd hetzelfde blijft in het lichaam.

Het eerste dat optreedt is een ontsteking van het tandvlees, bekend als gingivitis. Meestal merkt de persoon die eraan lijdt het bij het poetsen van zijn of haar tanden en merkt hij of zij bloedingen in het mondweefsel wanneer de tandenborstel er tegenaan wrijft.

Ook kan bacteriële plaque worden vastgesteld. Dit is een film die aan het tandoppervlak kleeft en bacteriën en samengevoegde voedselresten bevat. Het wordt vaak een biofilm genoemd, omdat het activiteit heeft en niet inert is – d.w.z. het verandert voortdurend.

De volgende fase is het terugtrekken van het tandvlees. Hierdoor worden de onderste delen van de tandelementen blootgesteld aan de buitenkant. Een van de problemen van parodontitis in dit stadium is de overgevoeligheid (Spaanse link) die wordt veroorzaakt door het contact van de wortels met kou, warmte en voedsel.

Als de evolutie doorgaat, kan de plaatselijke ontsteking zich uitbreiden, eerst naar de rest van de mond en dan naar het hele lichaam. Het is bekend dat het ontstekingsproces zich bij sommige patiënten niet beperkt tot het tandvlees en reacties uitlokt in verafgelegen anatomische gebieden, zoals de botten (Spaanse link) van de onderste ledematen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe lang houdt het bleken van tanden aan?

De symptomen van parodontitis

Bloed bij het eten van een appel
Parodontitis is een tandheelkundige ziekte die zich ontwikkelt als er niet tijdig wordt ingegrepen. Zonder behandeling kan het leiden tot tandverlies.

Zoals we al zeiden, hangen de symptomen en tekenen van parodontitis af van het stadium van de ontwikkeling ervan bij de persoon die aan de ziekte lijdt. In elk geval zijn er zaken die iedereen en elke fase gemeen heeft, zoals bloedend tandvlees.

Dit bloed is helderrood en verschijnt na een minimaal trauma dat onder normale omstandigheden niet wordt opgemerkt. Poetsen is de belangrijkste veroorzaker, gevolgd door bruxisme of tandenklemmen ‘s nachts. Het komt vaak voor dat mensen met deze ziekte ‘s morgens wakker worden met bloed rond hun tanden.

Een slechte adem komt ook voort uit bacteriële plaque en de voortdurende activiteit daarvan. De daar achtergebleven voedselresten gisten ook en zetten een proces van rotting voort dat zich uit in halitose (Spaanse link).

Ondertussen heeft pijn of gevoeligheid bij het kauwen te maken met het terugtrekken van het tandvlees. Als het tandvlees te veel daalt en zich van het gebitselement zelf verwijdert, komt de wortel bloot te liggen. Dan irriteren warme dranken en zeer koud voedsel, zoals ijs, de zenuwen die eerder geen contact hadden met de rest van de mond.

In extreme gevallen kunnen de tanden uitvallen. Als het tandvlees overmatig terugloopt, kan parodontitis leiden tot spontaan tandverlies (Spaanse link), wanneer de vezelige ondersteuning verdwijnt.

De oorzaken van de ziekte

De oorzaken van parodontitis moeten verwijzen naar de vorming van biofilm, dat is bacteriële plaque. Daarom is het niet verkeerd te denken dat bacteriën (Spaanse link) de hoofdrolspelers van het probleem zijn, in de meeste gevallen veroorzaakt door slechte hygiëne.

De normale bacteriële flora van de mond is niet kwaadaardig. Integendeel, ze vervult essentiële functies als regulering van het interne milieu van het speeksel en bescherming tegen externe infectieuze en ziekteverwekkers. De onbalans ervan leidt echter tot problemen.

Als de tandenpoetstechniek slecht of niet frequent genoeg is, vermenigvuldigen bacteriën zich en koloniseren de tandwanden. Bovendien worden voedselresten door tandplak ingesloten.

Als dit zich in de loop der jaren ophoopt, reageert het immuunsysteem door te denken dat er schadelijke externe agentia zijn. Vervolgens mobiliseert het lichaam witte bloedcellen naar het tandvlees om het probleem te bestrijden, wat leidt tot weefselontsteking en daaropvolgende retractie.

De onmiddellijke complicatie is de vorming van holtes (Engelse link) tussen de tand en het tandvlees, als gevolg van de retractie. Als dit onbehandeld blijft, ontstaan daar meer bacteriën en voedselresten.

Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat bepaalde risicosituaties het ontstaan van parodontitis in de hand werken.

  • Tabak. Rokers hebben een veel hoger risico (Spaanse link) op de ziekte dan de rest van de bevolking.
  • Hormonale veranderingen. Bij vrouwen, vooral tijdens de zwangerschap (Spaanse link) en de menopauze, veranderen verschillende systemen, wat de plaquevorming en de afweerreactie in het tandvlees stimuleert.
  • Vitaminetekort. Hypovitaminose, met name van vitamine C, is gerelateerd aan tandvleesaandoeningen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Tandplak bestrijden met deze eenvoudige huismiddeltjes

Wanneer moet je een tandarts raadplegen

Roken
Tabaksgebruik is een van de factoren die het risico op parodontitis verhogen. De hoge concentratie giftige stoffen ervan tast het tandglazuur aan.

Parodontitis is een ziekte die behandeld moet worden door een professional. Hoe eerder de aanpak plaatsvindt, hoe gemakkelijker het zal zijn om complicaties in te dammen. Daarom moet je opletten bij het poetsen van je tanden voor het geval je bloedingen opmerkt. Als er bloed op de tandenborstel verschijnt, is het de moeite waard een tandarts te raadplegen.

Dit kan het eerste teken zijn van het begin van de ziekte. Ook is het een goed idee om een tandarts te bezoeken als je ‘s morgens na een nacht slapen herhaaldelijk wakker wordt met gezwollen en rood tandvlees. In het geval van het ontdekken van veranderingen in de kleur van het tandoppervlak als gevolg van de aanwezigheid van tandplak, is

het, in plaats van te proberen die met geweld te verwijderen, noodzakelijk dit door een professional te laten controleren. Soms, omdat we thuis willen handelen, beschadigen we het tandvlees in een poging de situatie te verbeteren. Wacht niet maar ga zo snel mogelijk naar een tandarts.

Onze tanden zijn belangrijk omdat er geen vervanging voor is als we volwassen zijn. De tanden die we hebben moeten de rest van ons leven bij ons blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amaro, Ilusión Melina Romero, et al. “Consideraciones periodontales de la hipersensibilidad dentinaria-Revisión de la literatura.” Acta odontológica venezolana 56.1 (2018): 13-14.
  • Ramos-García, V., E. M. Otero-Rey, and A. Blanco-Carrión. “Relación entre enfermedad periodontal y artritis reumatoide.” Avances en Periodoncia e Implantología Oral 28.1 (2016): 23-27.
  • Herrera, David, et al. “La nueva clasificación de las enfermedades periodontales y periimplantarias.” Revista científica de la Sociedad Española de Periodoncia 1.9 (2018): 94-110.
  • Duque, Andrés, and Carolina Tejada. “Halitosis: Un asunto del odontólogo (Halitosis: A matter of dentist).” CES Odontología 29.1 (2016): 70-81.
  • Soares, Renata de Souza Coelho, et al. “Movilidad dentaria en la periodontitis crónica.” Acta odontológica venezolana 49.4 (2011): 21-22.
  • Guilarte, Carolina, and Marianella Perrone. “Bacterias Periodontopatógenas: Bacilos Anaerobios gran negativos como agentes Etiológicos de la Enfermedad Periodontal.” Acta Odontológica Venezolana 43.2 (2005): 198-204.
  • Poyato Ferrera, Manuel María, et al. “La placa bacteriana: Conceptos básicos para el higienista bucodental.” Periodoncia, 11 (2), 149-164 (2001).
  • Rojas, Javier Patricio, L. A. Rojas, and R. Hidalgo. “Tabaquismo y su efecto en los tejidos periodontales.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.2 (2014): 108-113.
  • Schlafer, Sebastian, et al. “Filifactor alocis-involvement in periodontal biofilms.” BMC microbiology 10.1 (2010): 1-13.
  • Aguilar-Cordero, María José, et al. “La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto.”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.