Ananas-carpaccio met ijs: een heerlijk recept

Ananas-carpaccio met ijs is een gemakkelijk te maken dessert waarmee je gasten kunt verrassen. Leer hier hoe je het kunt maken!
Ananas-carpaccio met ijs: een heerlijk recept
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ananas-carpaccio met ijs is een eenvoudig te bereiden nagerecht en heeft een interessant voedingsprofiel. Deze vrucht bevat een reeks enzymen die de vertering van voedsel vergemakkelijken. Ook is het een van de meest geconsumeerde exotische vruchten in de westerse landen en is zowel vers als in blik te vinden.

Alvorens te beginnen moet opgemerkt worden dat fruit een belangrijk deel van je gewone voeding moet uitmaken. Ze bevatten fytochemicaliën in zich die een antioxiderende werking ontwikkelen, die het ontstaan van complexe ziekten kan helpen voorkomen. Bovendien zijn ze in staat een flinke dosis vitaminen te leveren, vooral van het wateroplosbare type. Laten we dit heerlijke recept eens nader bekijken!

Ingrediënten voor ananas-carpaccio met ijs

Blik ananas
Om ananas-carpaccio te bereiden, is het aan te bevelen te kiezen voor natuurlijke ananas.

Als je een voortreffelijke ananas-carpaccio met ijs wilt bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1/4 natuurlijke ananas
 • 1/2 liter vanille-ijs
 • 4 lepels suiker
 • 25 gram gehakte hazelnoten
 • Blaadjes munt

Merk op dat je de ijssmaak kunt variëren om verschillende resultaten te krijgen. We raden vanille-ijs aan, maar het dessert bereiden met pistache- of hazelnootijs is ook mogelijk. Het gekozen ijs moet echter van goede kwaliteit zijn. Het is het lekkerst als het bereid is met biologische melk en een goed gehalte aan enkelvoudige suikers.

Veel industriële ijsjes concentreren binnenin te veel enkelvoudige koolhydraten om de gebreken van de voor de bereiding gebruikte melk te maskeren, want die is niet van de beste kwaliteit. Ook is het niet raadzaam om te veel vet in de room te hebben. Het is altijd een goed idee om een evenwichtig profiel te vinden waarin je de smaak van de gedroogde vruchten of de vanillesmaak kunt opmerken.

Dit artikel zal je zeker ook bevallen:
3 salades met ananas: perfect voor bij het diner

Stap voor stap instructies voor ananas-carpaccio

 • Schil eerst de ananas en snijd hem in heel dunne plakjes. Dit is een van de sleutels tot het recept: hoe dunner de ananasschijfjes, hoe beter het eindresultaat.
 • Doe de suiker in een vergiet en strooi er gelijkmatig over. De hele ananas moet met suiker bedekt zijn.
 • De volgende stap is lastig: Je hebt een keukenföhn nodig om de zojuist toegevoegde suiker te karamelliseren, zodat je een knapperige oppervlaktelaag krijgt.
 • Als dit gedaan is, bestrooi je het met de gehakte hazelnoten en munt.
 • Doe ten slotte een royale bolletje ijs in het midden van de schotel en eet voor het smelt!

Contra-indicaties van dit recept

Een ananas

Het is belangrijk te vermelden dat dit recept voor sommige mensen niet geschikt kan zijn. Het is bijvoorbeeld niet gezond voor mensen die een of andere stofwisselingsstoornis hebben ontwikkeld, zoals diabetes type 2.

In dit geval kan de consumptie van eenvoudige suikers de alvleesklier sterk beïnvloeden en dit orgaan belasten. Het is veel verstandiger de inname van koolhydraten te matigen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Nutrients.

Hoewel fruit gezond is, is overmatige consumptie van dit dessert niet aan te raden.

Aan de andere kant moeten mensen met overgewicht of obesitas ook voorzichtig zijn met het opnemen van dit soort bereiding in hun dieet. Meestal is er sprake van insulineresistentie als het lichaamsvetgehalte een bepaalde grens overschrijdt, waardoor koolhydraten niet goed door het lichaam worden gemetaboliseerd en gebruikt.

Dit alles betekent echter niet dat dit nagerecht niet in het kader van een gezonde voeding kan worden opgenomen. Mensen zonder stofwisselingsziekten kunnen zonder spijt van ananas-carpaccio genieten!

Natuurlijk moet dit dessert altijd opgenomen worden in het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Het is van cruciaal belang de beoefening van regelmatige lichaamsbeweging te bevorderen om de benutting van de verbruikte suikers te stimuleren.

We weten dat je dit artikel ook graag zult lezen:
Heerlijk vetarm kaneelijs om zelf te maken

De voordelen van ananas

Voordat je het recept afserveert, is het ook een goede video om de belangrijkste gezondheidsvoordelen van ananas te ontdekken. Het is een vrucht die veel elementen heeft die de werking van het lichaam kunnen verbeteren.

Ananas verbetert de darmtransit

Ananas is een bron van vezels. Deze stof is essentieel gebleken (Engelse link) om de darmtransit te verbeteren en constipatie te voorkomen.

Bovendien dragen de enzymen in ananas bij tot een betere vertering van voedsel, waardoor de bolus gemakkelijker langs de darm kan passeren.

Het kan veroudering helpen voorkomen

Bovendien bevat ananas fytochemicaliën. De meeste van deze stoffen hebben een hoog antioxidatief vermogen. Daarom helpen ze de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in de lichaamsweefsels te neutraliseren.

Zo kan deze smakelijke vrucht veroudering en een groot aantal complexe ziekten die ermee samenhangen voorkomen, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in Clinical Interventions in Aging.

Ananas kan gewrichtspijn helpen verminderen

Veel enzymen in ananas en fytochemicaliën wekken een ontstekingsremmend effect in het lichaam op. Dit is gunstig als het gaat om het verlichten van problemen en pijn op gewrichts- of spierniveau.

Het toevoegen van deze vrucht aan je dieet en de consumptie van bepaalde culinaire specerijen zoals kurkuma kunnen van groot nut zijn bij de adjuvante behandeling van bepaalde soorten chronische pijn die met het bewegingsapparaat te maken hebben.

Bereidt ananas-carpaccio met ijs

Zoals je gezien hebt, is het heel eenvoudig om een heerlijke ananas-carpaccio met ijs te bereiden. De enige stap die iets moeilijker is, is de brander, vooral omdat veel mensen dit element niet in huis hebben. Je kunt het echter in bijna elke handelszaak kopen. Het heeft veel verschillende toepassingen bij het bakken en koken.

Bedenk echter dat voor een optimale gezondheidstoestand ook een goede voeding gecombineerd moet worden met andere goede gewoonten. Daaronder springt de beoefening van regelmatige lichaamsbeweging in het oog, evenals voldoende slaap van goede kwaliteit. Ook is het nodig om elke nacht minstens 7 uur te slapen, zodat de herstelprocessen van je lichaam naar tevredenheid verlopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bolla, A. M., Caretto, A., Laurenzi, A., Scavini, M., & Piemonti, L. (2019). Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients11(5), 962. https://doi.org/10.3390/nu11050962
 • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.