De symptomen en behandelingen van grote vleesbomen

Grote vleesbomen geven een reeks symptomen waar we op moeten letten om zo snel mogelijk een diagnose en behandeling te krijgen.
De symptomen en behandelingen van grote vleesbomen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Veel vrouwen krijgen de diagnose dat zij vleesbomen in hun baarmoeder hebben. Dit zijn goedaardige neoplasmata in de baarmoeder, die gewoonlijk geen grote problemen veroorzaken. Ze kunnen echter leiden tot het ontstaan van grote vleesbomen.

Grote vleesbomen, ook bekend als uteriene leiomyoom, zijn myomen die grote afmetingen hebben bereikt. Hoewel het zeer zeldzaam is om gevallen van vleesbomen met een gewicht van 11 kg te vinden, is dit weleens voorgekomen.

Daarom willen we ervoor zorgen dat je niet vergeet hoe belangrijk het is om periodieke onderzoeken uit te voeren, zodat artsen in het geval van fibromen de situatie kunnen opvolgen. Alleen door regelmatige controle kunnen ze bepalen of de grote vleesbomen geleidelijk in omvang toenemen of niet.

De symptomen van grote vleesbomen

Vrouw met cactus voor haar buik

De vleesboom in de baarmoeder veroorzaakt druk op de buik, wat de hoofdoorzaak is van de kenmerkende symptomen.

Het is noodzakelijk dat we de symptomen kennen die ons kunnen waarschuwen voor de aanwezigheid van vleesbomen en grote vleesbomen. We willen echter duidelijk maken dat grote vleesbomen meestal geen signaal zijn dat we te maken hebben met een kwaadaardige tumor.

Uiteraard zou er wel sprake kunnen zijn van onrustige cellen of een tumor en dat is de reden waarom we dit in de gaten moeten houden. Dit betekent dat het op het punt staat iets te worden dat echt schadelijk is voor de gezondheid.

Gezwollen buik

Een van de symptomen van grote vleesbomen is zwelling van de buik. In eerste instantie kunnen we dit symptoom verwarren met gasvorming, maar als de arts onderzoek doet, zal hij zien dat de baarmoeder hard is in plaats van zacht.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar een specialist te gaan zodat deze een echo kan maken en de vleesboom kan bekijken. Dit is noodzakelijk om de ongemakkelijke symptomen op kunnen te lossen die we hieronder zullen ontdekken.

Zuurbranden

Vrouw met hand op borst en een afbeelding van de maag

Onder de symptomen van grote vleesbomen kunnen buikpijn en brandend maagzuur ernstige klachten en problemen veroorzaken.

Brandend maagzuur, samen met een opgezette buik komen het meest voor . Naarmate de vleesboom groter wordt, zal deze tegen de buikwand drukken, net als een baby. Daarom kan er op bepaalde momenten ongemakkelijk brandend maagzuur te voelen zijn. Dat kan de patiënt dwingen om even een pauze te nemen.

Pijn en bloeding

De pijn die kan optreden als er sprake is van grote vleesbomen acuut zijn of gewoon een constant ongemak dat meestal optreedt in staande positie. Het is belangrijk om te letten of er sprake van een veel overvloedigere, langdurige en samengeklonterde menstruatie (Spaanse link). Er kan ook sprake zijn van bloedverlies tussen de menstruaties door. Dit wordt spotting genoemd.

Onvruchtbaarheid

Een ander symptoom van grote vleesbomen is dat de druk die ze op het gebied kunnen uitoefenen de werking van de eileiders kan veranderen. Daardoor kan het embryo zich niet normaal in de baarmoederwand nestelen en groeien. Dit kan dus leiden tot onvruchtbaarheid.

Deze druk die grote vleesbomen uitoefenen op de omliggende weefsels kan ook tot andere vervelende symptomen leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan urine-incontinentie of obstipatie-problemen.

Hoe kunnen grote vleesbomen behandeld worden?

Vrouw bij de gynaecoloog voor grote vleesbomen

Als iemand in de familie last van vleesbomen heeft of als deze diagnose is gesteld is het essentieel om minstens één keer per jaar een gynaecoloog te bezoeken voor een follow-up. Regelmatig overleg met je gynaecoloog sluit de mogelijkheid uit om aan deze en andere soortgelijke aandoeningen te lijden.

Indien dit niet het geval is moet er op de bovengenoemde symptomen gelet worden. Het is beter om problemen met een arts te bespreken voordat er ongemak, pijn, symptomen van urine-incontinentie of andere symptomen optreden. Er zijn diverse behandelingsopties zoals:

  • Hormonale behandeling: deze behandeling helpt om de afmeting van de vleesbomen te verkleinen voordat de patiënt een operatie ondergaat. Het is geen definitieve en afdoende behandeling.
  • Hysteroscopische resectie: het is een milde ingreep waarbij de grote vleesbomen verwijdert worden terwijl de voortplantingsfunctie behouden blijft. Het is een optie die veel wordt gebruikt bij jonge vrouwen.
  • Laparoscopische operatie: het is een operatie waarbij de vleesbomen kunnen worden verwijderd en indien nodig ook de baarmoeder weggehaald kan worden.
  • Traditionele chirurgie: in dit geval wordt er een incisie in de buik gemaakt, vergelijkbaar met een keizersnede, om zowel de grote vleesbomen als de baarmoeder te. Deze optie is alleen geldig als de vleesboom niet kleiner wordt.

Hoewel het wordt aanbevolen om het eerste bezoek aan de gynaecoloog te plannen wanneer een vrouw seksueel actief wordt, zijn er veel jonge vrouwen van 17 jaar of zelfs jonger die aan grote vleesbomen kunnen lijden.

Daarom is het noodzakelijk om naar de huisarts of de gynaecoloog te gaan en de genoemde symptomen te bespreken. De arts kan het probleem dan beoordelen en zo nodig snel een goede behandeling starten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Corrales, J., Claiden, A., Vargas, J. K. C., de Quesada Arceo, S., Guerra, J. M., Espinosa, M. A., & Leiva, R. F. (2015). Mioma uterino: Un trastorno frecuente en mujeres en edad fértil. 16 de abril54(257), 59-70.
  • Hiralda Martínez, Jorge Luís. (2013). Presentación de una paciente con mioma gigante del útero. Correo Científico Médico17(3), 392-396. Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1560-43812013000300022&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez, J. M. E., Pereira, L. T. P., Ramírez, L. C., Madrid, J. M. E., & Vallejo, J. E. S. MIOMATOSIS UTERINA GIGANTE EN MUJERES NULÍPARAS: REPORTE DE DOS CASOS.
  • Sarduy Nápoles, Miguel, Vasallo Prieto, Raúl, Collera, Simeón, Martínez Chang, Ysis M., Correa Padilla, Jorge Miguel, Rivero Ojeda, Javier, Frigola Cartaya, Joel, & Alfonso Sabatier, Carlos. (2009). Miomatosis uterina gigante. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología35(3) Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2009000300011&lng=es&tlng=es.
  • Sosa Martín, Gimel, Gutiérrez Gaytán, Luis Raúl, & Crespo Galán, Adonis. (2011). Mioma uterino gigante. Revista Cubana de Cirugía50(4), 555-559. Recuperado en 30 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74932011000400017&lng=es&tlng=es.
  • Jiménez Ubieto, I., Zornoza, A., & Tarrío, O.. (2009). Sangrado de origen ginecológico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 32(Supl. 1), 39-48. Recuperado en 17 de junio de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272009000200005&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.