De soorten waterflossers en hun gebruik

Waterflossers zijn handige hulpmiddelen die je helpen om je mond schoon te houden. Vandaag gaan we kijken naar de verschillende soorten waterflossers kijken en hoe ze te gebruiken zijn.
De soorten waterflossers en hun gebruik

Laatste update: 18 september, 2021

We weten allemaal hoe belangrijk tandenborstels, fluoridetandpasta en flosdraad zijn als het erom gaat om je mond gezond te houden. Er zijn echter andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken, zoals verschillende soorten waterflossers, die je mondhygiëne kunnen verbeteren. Vandaag zullen we naar de verschillende soorten waterflossers en hun gebruik kijken.

Mondhygiëne

Bacteriële tandplak is een kleverige laag van voedselresten en bacteriën die zich aan de tanden hechten. Het is voor veel mondaandoeningen verantwoordelijk, zoals gaatjes, gingivitis en parodontitis.

Het doel van mondhygiëne is om van die bacteriën af te komen. Over het algemeen kunnen we het meeste ervan kwijtraken door onze tanden te poetsen. Aangezien er echter enkele gebieden zijn waar de borstelharen niet bij kunnen, moeten we ook andere hulpmiddelen gebruiken.

Voor het schoonmaken van het interproximale gebied, dat is de ruimte tussen onze tanden, de delen van onze mond met orthodontie, of gebieden met kronen, bijvoorbeeld, zijn andere hulpmiddelen nodig. Flossen, interdentale ragers en verschillende soorten waterflossers zijn ideaal om deze gebieden te helpen bereiken.

In dit artikel zullen we vertellen wat de verschillende soorten waterflossers zijn en hoe ze werken. Blijf lezen om er meer over te leren en hoe ze je kunnen helpen om een schone en gezonde mond te houden.

Wat zijn waterflossers?

Waterflossers zijn apparaten die een straaltje water onder druk in je mond spuiten. Deze waterstraal verwijdert voedselresten en bacteriële tandplak die zich in je mond heeft opgehoopt.

Mensen gebruiken ze om plaatsen in hun mond te bereiken waar ze met regelmatig poetsen niet bij komen. Ze zijn bijvoorbeeld vooral handig voor interdentale ruimtes, waar de tanden de tandvleesrand raken en waar mensen een beugel of prothese hebben.

Waterflossers bestaan uit een motor die de pomp aandrijft, een watertank en een speciaal mondstuk waarmee je toegang tot de tandoppervlakken krijgt. Wanneer je dit gereedschap gebruikt, dan zal het een fijne straal water onder druk creëren die voorzichtig kan restjes kan verwijderen en de mond van voedseldeeltjes en bacteriën kan ontdoen die in, op of rond je tanden vastzitten.

Aangezien ze veilig en gemakkelijk te hanteren zijn, kan iedereen die dat wil een waterflosser in hun mondverzorgingsroutine gebruiken. Je kunt ze met alleen water of met een ontsmettende oplossing gebruiken.

Soorten waterflossers

Er zijn verschillende soorten waterflossers. Er zijn ook verschillende merken in verschillende prijsklassen. Je hebt daarom de mogelijkheid om uit verschillende opties te kiezen, waarmee je aan je individuele behoeften kunt voldoen. Hieronder vertellen we je over de meest voorkomende soorten waterflossers.

Waterflossers met een snoer

Als het om waterflossers gaat, dan is dit de grootste en zwaarste optie. Je moet de stekker in een stopcontact steken en mensen hebben de neiging om hem op de rand van de wasbak in de badkamer te laten liggen.

Ze hebben daarnaast een waterreservoir dat je moet bijvullen als je klaar bent met tandenpoetsen. Ze zijn krachtig en hebben meestal verschillende koppen, zodat je ze voor verschillende dingen kunt gebruiken. Deze waterflossers zijn ook gemakkelijk te vinden en zijn meestal de goedkoopste optie.

De meer geavanceerde modellen hebben de mogelijkheid om de druk aan te passen. Hierdoor kun je zelf de sterkte van de waterstraal kiezen. Het is daarom een geweldige optie voor mensen met gevoelig tandvlees of implantaten.

Draadloze waterflossers

Waterflosser en mondstukken

Dit soort waterflossers zijn kleiner, dunner en nemen niet veel ruimte in beslag. Ze zijn dus behoorlijk gemakkelijk mee te nemen. Door die veelzijdigheid zijn ze ideaal voor mensen die veel reizen.

Ze hebben daarnaast een watertank met grote capaciteit en een batterij die je via USB of plug-in oplader kunt opladen. Ze hebben echter niet zoveel kracht als die met snoeren en hun kracht kan worden aangetast als je de batterij niet oplaadt.

Waterflossers met aansluiting op douche of kraan

Douche-waterflossers worden aangesloten op de douchekop. Hiervoor heb je geen stroom of batterijen nodig en hoef je ze ook niet bij te vullen. In plaats daarvan gebruiken ze de kracht van je watersysteem. Het nadeel is echter dat ze moeilijker te manoeuvreren zijn.

Degene voor de kraan zijn vergelijkbaar met de douche-waterflosser, maar ze hebben een buis die op de kraan wordt aangesloten. Je hoeft ze ook niet op te laden, elektriciteit of batterijen te gebruiken en ze zijn gemakkelijker te hanteren. Ze zijn echter moeilijker te vinden.

Waterflossers voor kinderen

Over het algemeen kan iedereen in het gezin deze apparaten gebruiken. Als het gaat om de jongste leden van het huishouden, dan hebben een aantal soorten waterflossers speciale kenmerken die speciaal voor hen zijn. Bij een aantal kun je bijvoorbeeld het drukniveau kiezen, zodat de straal minder krachtig is.

Dit voorkomt dat je kinderen te veel druk op hun gevoelige tanden uitoefenen en het zorgt ervoor dat ze voorzichtiger kunnen reinigen. De maat is daarnaast belangrijk. Je kinderen moeten een kleiner exemplaar gebruiken, zodat ze ze  gemakkelijker kunnen hanteren.

Hoe waterflossers te gebruiken

Wanneer je waterflossers voor het reinigen van je tanden gaat gebruiken, dan zijn er enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je ze op de juiste manier gebruikt:

  • Eerst moet je je tanden poetsen en flossen zoals je dat normaal zou doen. Hiermee worden de interdentale gebieden gereinigd.
  • Vul vervolgens de irrigatortank met water of verdund mondwater (1 deel mondwater op 4 delen water). Of, als je een waterflosser voor de kraan hebt, dan moet je deze op de kraan aansluiten.
  • Sluit het mondstuk aan dat je wilt gebruiken en pas de waterdruk aan je behoeften aan.
  • Plaats de waterflosser in je mond en laat het water al je tanden, kronen en de beugel raken. Het is belangrijk om de tandvleesrand, de interdentale ruimtes en, met minder druk, het oppervlak van je tanden schoon te maken.
  • Als je klaar bent, moet je het waterreservoir en het mondstuk schoonmaken.

Normaal gesproken duurt het tussen de 2 en 5 minuten om met een waterflosser te reinigen, afhankelijk van de behoeften van elk persoon. We raden aan om het slechts eenmaal per dag te gebruiken, bij voorkeur na het avondeten en voor het slapengaan. Zo kun je met je mond zo schoon mogelijk naar bed.

Houd er echter rekening mee dat je geen waterflosser kunt gebruiken als je snijwonden, zweren of aften in je mond hebt. De waterflosser kan ze verergeren, dus het gebruik ervan is gecontra-indiceerd.

De voordelen van waterflossers

Het gebruik van waterflossers verbetert je mondhygiëne en helpt je bij het verzorgen van je mond. Zoals we eerder hebben vermeld, helpt het om bacteriële tandplak op moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen, waardoor je een completere reiniging krijgt. Het vereist bovendien minder vaardigheid dan flossen. Het gebruik van deze apparaten biedt de volgende voordelen:

  • Het vermindert de kans op ontstekingen in het tandvlees en bloedend tandvlees tijdens het poetsen.
  • Waterflossers verwijderen voedselresten en bacteriële tandplak van gebieden die tandenborstels niet kunnen bereiken.
  • Ze zijn gemakkelijk en handig in gebruik. Je hoeft niet te veel te bewegen of veel handigheid te gebruiken om ermee om te kunnen gaan.
  • Ze helpen mensen met een beugel om voedselresten te verwijderen en hun mond goed schoon te maken.
  • Het gebruik ervan verlengt de levensduur van kronen, bruggen en implantaten (Spaanse link).
  • Waterflossers helpen de vorming van tandsteen, gaatjes, vlekken op de tanden en een slechte adem te voorkomen.
  • Ze zorgen voor een gevoel van reinheid en frisheid in de mond.

Zoals we echter al zeiden, zijn waterflossers geen vervanging voor poetsen of flossen. In plaats daarvan bieden ze een completere reiniging die je mondhygiëne zal verbeteren.

Het gebruik van een waterflosser

Iedereen die voor zijn mondgezondheid wil zorgen en zijn mondhygiëne wil verbeteren, kan waterflossers gebruiken. Er zijn echter bepaalde omstandigheden waarin dit apparaat daadwerkelijk de oplossing voor een probleem kan zijn.

Problemen waarvoor een waterflosser een oplossing kan bieden

Het reingen van een beugel met een waterflosser

Als je bijvoorbeeld een ontsteking in het tandvlees hebt, of deze nu door gingivitis, parodontitis of andere factoren wordt veroorzaakt, dan kun je last krijgen van pijn in het tandvlees, gevoeligheid, roodheid of bloeding. Ophoping van bacteriële tandplak verergert deze aandoening, dus het is belangrijk om je tandvlees schoon te houden.

Voor een aantal patiënten kan flossen pijnlijk en ongemakkelijk zijn en zelfs meer bloedingen in het gebied veroorzaken. Met waterflossers kun je dit gevoelige weefsel voorzichtig en comfortabel reinigen.

Parodontitis is de complicatie en evolutie van gingivitis. Zoals we al zeiden, kun je een waterflosser gebruiken om het tandvleesweefsel te reinigen en je bloedingen en ontstekingen te verminderen (Spaanse link).

Je tandarts kan je bovendien aanraden om deze apparaten met speciale mondspoelingen te gebruiken. Hierdoor kun je de parodontale pockets (onder de tandvleesrand) bereiken en de infectie lokaal behandelen.

Een aantal patiënten hebben last van een droge mond als gevolg van zaken als hun genetica, specifieke ziekten of bepaalde medicijnen. In deze gevallen is het vermogen van je speeksel om je mond op natuurlijke wijze te reinigen, verminderd, wat het risico op tandbederf en parodontitis verhoogt. Waterflossers helpen de mondholte te bevochtigen en opgehoopte bacteriële plaque te elimineren.

Patiënten met een vaste beugel hebben bovendien vaak problemen met ophoping van voedsel en bacteriën op hun beugel of draden. Waterflossers helpen je om die ingesloten deeltjes te verwijderen en een goede hygiëne te behouden.

Door factoren zoals de plaatsing van de tanden, implantaten of kronen en slecht aangepaste vullingen, kunnen een aantal mensen voedsel tussen hun tanden krijgen. In deze gevallen zijn waterflossers zeer nuttig als het om het schoonmaken van probleemgebieden gaat.

Tips voor het kiezen tussen de verschillende soorten waterflossers

Bij het kiezen tussen de verschillende soorten waterflossers, zijn er bepaalde aspecten die je moet analyseren en waarmee je rekening moet houden, zodat je het beste model voor jezelf kunt kiezen:

  • Stroombron: elektrische waterflossers zijn krachtiger, maar ze zijn groter. Ze kunnen op batterijen werken of oplaadbaar zijn met een USB- of een elektrische oplader. Je moet er daarnaast rekening mee houden of je deze wel of niet gemakkelijk kunt vervoeren.
  • Waterbron: draagbare waterflossers hebben meestal een ingebouwd reservoir van 45 tot 150 ml, waardoor ze gemakkelijker te vervoeren zijn. Aan de andere kant hebben elektrische exemplaren vaak grotere tanks die tot 1 liter kunnen bevatten, zodat je het water niet zo vaak hoeft bij te vullen.
  • Waterbestendigheid: als het product een waterdicht mondstuk heeft en gecertificeerd waterbestendig is, dan is de kans groter dat het een product van hoge kwaliteit is.
  • Intensiteit van de waterdruk: we raden je aan om een waterflosser met instelbare waterdrukniveaus te zoeken. Op die manier kun je het voor problemen gebruiken die een zachtere aanpak vereisen, maar ook voor problemen die meer intensiteit nodig hebben.
  • Mondstukken en koppen: hoe meer mondstuk-afmetingen en -ontwerpen het apparaat heeft, hoe beter. Met deze variëteit kun je het mondstuk kiezen dat het beste voor elke situatie werkt. Een aantal waterflossers zijn bovendien 2-in-1, wat betekent dat je een opzetborstel kunt bevestigen en deze ook als elektrische tandenborstel kunt gebruiken.
  • Ontwerp: je moet ook rekening houden met de vorm, het gewicht en het materiaal van je waterflosser. Je moet naar een apparaat op zoek gaan dat compact, sterk, licht, gebruiksvriendelijk is en comfortabel in je hand ligt.

Conclusie

Waterflossers zijn comfortabele en nuttige hulpmiddelen die je mond een completere reiniging geven. Hoewel ze geen vervanging zijn voor tandenpoetsen, helpen ze je wel om voor je glimlach te zorgen. Zoals we eerder hebben vermeld, houden ze je mond fris en verwijderen ze bacteriële tandplak die moeilijk te verwijderen is.

Het is altijd een goed idee om met je tandarts over de meest geschikte optie voor jou te praten. Zij kunnen je helpen bij het maken van een keuze en ze kunnen je een uitgebreidere zorg voor je glimlach bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Camacho Orjuela, Mara Patricia, and Andrea Paola Moreno Daza. “Construcción de una guía práctica Clínica de Salud Oral en la Universidad El Bosque: motivación e higiene oral en implantes dentales.” (2018).
  • Rosales Corria, Erma Nairelis, et al. “Prevención de enfermedades periodontales. Métodos mecánicos de control de placa dentobacteriana.” Multimed 23.2 (2019): 386-400.
  • DINA, QUE UNA CLORHEXI, et al. “MÁS QUE UNA CLORHEXIDINA.” LA ESTRECHA RELACIÓN ENTRE LA ENFERMEDAD PERIODONTAL Y LA DIABETES MELLITUS: 20.
  • Corria, Erma Nairelis Rosales, et al. “Prevention of periodontal diseases. Mechanical methods of dentobacterial plaque control.” Multimed 23.2 (2019): 387-401.
  • Erbe, Christina, et al. “A randomized controlled trial of a power brush/irrigator/mouthrinse routine on plaque and gingivitis reduction in orthodontic patients.” The Angle Orthodontist 89.3 (2019): 378-384.
  • AL HABLA, C. O. N., et al. “SALUD BUCAL INFANTIL: PORQUE CADA EDAD NECESITA UN CUIDADO ESPECÍFICO.”
  • Wen-tao, S. U. N., et al. “Study on portable dental irrigator for oral hygiene in patients with gingival inflammation.” JOURNAL OF SHANGHAI JIAOTONG UNIVERSITY (MEDICAL SCIENCE) 40.11 (2020): 1505.
  • Afifah, Nur Aliah, Nik Mohd Syahmi, and Azrul Hafiz. “New Water Irrigator for Cleaning Dental Plaque.”
  • Cheung, Monique C., Matthew S. Hopcraft, and Ivan B. Darby. “Dental Implant Hygiene and Maintenance Protocols: A survey of oral health practitioners in Australia.” Journal of Dental Hygiene 95.1 (2021).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.