De soorten oorpiercings en hun risico’s

Dit artikel is ideaal voor iedereen die op zoek is naar oorpiercings en hier meer wil weten en wat de risico's zijn. Blijf lezen om er meer over te leren!
De soorten oorpiercings en hun risico’s

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een piercing is een gaatje dat met een naald in het lichaam wordt gemaakt om sieraden doorheen te steken. De lichaamsdelen die mensen het vaakst piercen zijn onder andere de oren, neusgaten, tong, navel, wangen en lippen. In dit artikel richten we ons specifiek op de soorten oorpiercings en de risico’s.

10 soorten oorpiercings

De tweedeling in het universum van oorpiercings ligt in een fundamenteel verschil: dunne, variërend tussen 0,6 en 0,8 millimeter, en dikkere tussen 1 en 1,3 millimeter. Er moet opgemerkt worden dat beide typen voor alle soorten kunnen worden gebruikt. Hieronder volgt een uitleg van de verschillende soorten oorpiercings.

1. Daith-oorpiercing

Voor dit type piercing worden piercings uit het stevige assortiment van shripati of harendra gebruikt. Binnen het dunne spectrum worden aftan- of venkat-types aanbevolen. Deze piercing bevindt zich in een gebied dat zich praktisch in het midden van het oor bevindt, in de binnenste plooi van het kraakbeen.

2. Rook piercing

De piercingstijlen die we voor dit type piercing aanbevelen zijn onder andere alak, dristi en Shyama. De reden waarom experts voor dit type oorpiercings dunne oorbellen aanbevelen heeft met hun locatie te maken. Een dikke piercing kan namelijk irritant zijn.

3. Tragus

Nu zijn adag, dharma en Vasantha de mooiste oorbellen om in dit deel van het oor te dragen. Dunne piercings met eenvoudige vormen zijn voor dit soort piercings dus ideaal.

4. Anti-tragus

Zoals hun naam al doet vermoeden, worden anti-tragus piercings op het bovenste deel van de oorlel, op het kraakbeen tegenover de tragus gemaakt. Om deze reden zijn Sandip en yadu-stijl piercings de beste opties.

5. Oorlel piercings

Piercing ring

De oorlel is het meest voorkomende gebied voor oorpiercings. Dit zijn ook de typische gaatjes die zelfs bij baby’s en kleine kinderen vaak worden gezet. Om deze reden kennen we dit type piercing als een ‘startersoorbel’.

6. Bovenkant oorschelp

Door langs de oorschelp omhoog te gaan, boven het zogenaamde startgat, is het mogelijk om tussen de 3 en 5 verschillende piercings te maken. Voor dit gebied worden zeer kleine oorbellen of oorbellen met een steentje aanbevolen, zoals kanira, chad en Kishori.

7. Conch

Omana en Pratima zijn de beste soorten oorbellen voor dit type oorpiercings. Het zijn oorbellen die het oor omhelzen. Met andere woorden, het zijn cirkelvormige piercings die rond het onderste kraakbeen van het oor boven de antitragus gaan.

8. Plat

Voor degenen die trendy willen zijn en tegelijkertijd met een unieke en elegante stijl willen pronken, is dit dus de beste piercing. Platte piercings zijn piercings die in de bovenste plooi van het oor gaan.

9. Helix

Als het om de helix van het oor gaat kan je zoveel piercings laten zetten als je wilt. We raden echter tussen de 1 en 3 aan. De meest geschikte oorbellen voor dit type piercing zijn meestal de typen Jayaram, rati en Jayashree. Dit soort piercings gaat door het buitenste kraakbeen aan de bovenkant van het oor.

10. Contra-helix

Wie op zoek is naar de ultieme avant-garde, kiest voor het alternatief in de contra-helix. Je kunt in dit geval zowel robuuste als smalle oorbellen kiezen. Deze piercings gaan door het kraakbeen dat zich het dichtst bij het gezicht bevindt, dus aan de kant van het oor tegenover de helix. De beste sieraden om deze piercings te versieren zijn onder andere de stijlen harendra, Jatin en Shakuntala.

De risico’s van oorpiercings

Oorpiercings zijn erg mooi. Het doorboren van het oor met deze vreemde voorwerpen brengt echter enkele risico’s met zich mee. We zullen je hieronder over de mogelijke risico’s van oorpiercings vertellen.

Keloïden

Allereerst ervaren een aantal mensen overmatige littekenvorming, wat dan kan leiden tot wat we als keloïde littekens kennen. Piercings zijn voor mensen met dit huidtype dus geen goed idee.

Als mensen echter deze aandoening hebben en merken dat deze littekens zich na het laten zetten van piercings vormen, dan moeten ze de piercings onmiddellijk verwijderen. Ze moeten vervolgens een dermatoloog bezoeken voor advies.

Nikkelgevoeligheid, allergieën en oorpiercings

Daarnaast kunnen er ook allergische reacties optreden. Deze worden veroorzaakt door het materiaal waar piercings van zijn gemaakt of op het gereedschap dat voor het plaatsen ervan wordt gebruikt. Dit is een absolute contra-indicatie voor het laten zetten van deze sieraden, omdat er geen manier is om de impact op het immuunsysteem te verminderen.

Huidontstekingen, infecties en de overdracht van acute ziekten

Ten slotte kunnen we de overdracht van besmettelijke ziekten, zoals hiv of hepatitis B, niet uitsluiten. Dit gebeurt door een gebrek aan hygiëne van de elementen op het moment van het piercen, evenals een gebrek aan adequate nazorg.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 soorten van hepatitis en hun belangrijkste kenmerken

Tips voor het verzorgen van oorpiercings

Vrouw met twee soorten oorpiercings

Het komt vaak voor dat het oor geïrriteerd raakt nadat een piercing is gezet. Om deze situatie onder controle te houden en infecties te voorkomen, moet onder andere de volgende zorg in acht worden genomen:

  • Bevochtig alle korstjes als deze verschijnen en verwijder ze dan voorzichtig.
  • Was het gebied met water en neutrale zeep.
  • Verspreid wat fysiologische oplossing op het gebied en zorg ervoor dat het in de opening komt.
  • Tot slot, als je een mogelijke infectie vermoedt, gebruik dan een geschikt desinfecterend product. Waterstofperoxide en ethylalcohol worden niet aanbevolen.

Oorpiercings brengen enkele risico’s met zich mee

Het dragen van oorbellen kan erg in het oog springend en modieus zijn, maar het nemen van piercings is niet iets om licht over te denken. Het is daarom belangrijk om van alle risico’s op de hoogte te zijn voordat je beslissingen neemt.

Naast de oren is de mondholte een van de meest gekozen gebieden om een piercings te laten zetten. Piercings in de mond brengen echter risico’s met zich mee die ernstiger kunnen zijn (Spaanse link).

Volgens een artikel in het tijdschrift Advances in Odontostomatology (Spaanse link) kunnen kauwen, slikken en de algehele tandgezondheid worden veranderd, samen met de ophoping van bacteriële plaque.

Neem daarom al deze informatie in overweging voordat je besluit om een piercing te nemen en denk goed na over de professional die het zal doen. Wie de piercing zet, moet een professional zijn en bovendien de hygiëneregels naleven om de risico’s te verkleinen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Avances en Odontoestomatología, Vol. 21, Núm. 5. Algunas consideraciones acerca de los piercings orales. España 2005.
  • Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, Vol. 18, Núm 2. El uso del piercing en la cavidad bucal de los adolescentes. Cuba 2014.
  • Albert, Prince. “Tipos de piercing.” Alergia 1: 6.
  • Cialzeta, Domingo. “Piercing: controversias y recomendaciones.”
  • Noah, N. “Tatuaje y piercing–la necesidad de recomendaciones europeas.” Eurosurveillance 11.1 (2006): 1-2.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.