De schaduwzijde van natuurproducten

Veel natuurproducten hebben meerdere gunstige eigenschappen, maar toch is het niet altijd verstandig om ze te gebruiken voor de verzorging van je huid. Lees verder en ontdek de minder goede kant van deze producten.
De schaduwzijde van natuurproducten
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Natuurlijke producten hebben meestal meer voor- dan nadelen. Met sommige van die producten moet je echter voorzichtig zijn. In dit artikel lees je over de schaduwzijde van natuurproducten.

We hebben allemaal de neiging om natuurlijke producten te makkelijk te vertrouwen. Het blijft echter belangrijk om ons goed te laten informeren over alle producten die we gebruiken.

De schaduwzijde van natuurproducten

We gaan hieronder in op 8 natuurlijke producten die het meest worden gebruikt voor huidverzorging, maar die ook een minder goede kant hebben.

1. IJs

IJs als natuurlijk verzorgingsproduct

Extreme temperaturen zijn niet goed. Veel mensen geloven dat ijs goed is voor de huid, met name omdat het kan helpen om grove poriën te sluiten.

Specialisten geven echter aan dat we voorzichtig moeten zijn met extreme temperaturen. Als je ijs namelijk direct tegen je huid aanhoudt, dan kan je huid uitdrogen en zelfs barsten. Dat komt, omdat ijs de natuurlijke vetlaag van je huid weghaalt.

Te koude temperaturen kunnen de huid irriteren en roodheid veroorzaken. Het kan zelfs leiden tot verbranding van de huid. Het zorgt niet voor een gladdere en gezondere huid.

Breng ijs dus nooit rechtstreeks aan op je huid. Wil je ijs gebruiken voor een koud kompres, omwikkel het dan eerst met een dunne katoenen doek.

Aan de ene kant helpt ijs pijn te verzachten en ontstekingen te verminderen. Aan de andere kant zorgt het er weliswaar voor dat de grove poriën van je huid zich sluiten, maar dat heeft weer onzuiverheden tot gevolg. Hierdoor kan de werking van andere verzorgingsproducten verminderen of belemmerd worden.

Een perfecte huid bereik je dus niet door simpelweg ijs te gebruiken, maar door:

  • te kijken naar je huidtype
  • rekening te houden met externe factoren 
  • je bloedsomloop te verbeteren

2. Olijfolie

Olijfolie voor je huid

Olijfolie is één van de 8 natuurproducten die vele gunstige eigenschappen heeft, maar daarnaast ook een schaduwzijde heeft.

Wees voorzichtig als je het rechtstreeks op je huid of je haar wilt aanbrengen, om de volgende twee redenen:

  • Olijfolie bevordert de vetproductie van je huid. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om vuil uit je haren te spoelen.
  • Als je last hebt van acne, dan kan olijfolie schadelijk zijn voor je huid. 

3. Aloëvera

Aloëvera als huidproduct

Aloëvera is de populairste plant in de cosmetische wereld en in de wereld van de lichaamsverzorging. Tóch kan het ook een averechtse werking hebben.

Aloëvera heeft geweldige vochtinbrengende eigenschappen. Als je echter in de zon gaat zitten nadat je het op je huid hebt aangebracht, dan zal je huid sneller verbranden.

Daarnaast kan aloëvera de kans op huidcysten en een onzuivere huid vergroten. Dat geldt vooral voor mensen met een huid die neigt naar acne. Aloëvera heeft weliswaar een geneeskrachtige werking, maar dat betekent niet dat je het altijd zomaar op elk type huid kunt aanbrengen.

4. Citrusvruchten

Citrusvruchten en hun schaduwzijde

Ook de volgende natuurproducten hebben een schaduwzijde: citrusvruchten.

Als je met een citroen rechtstreeks over je huid wrijft, zonder dat je de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kan dat een nadelig effect hebben op je huid.

Breng je het sap van een citrusvrucht namelijk onverdund aan op je huid, dan kan je huid geïrriteerd raken. Ga je bovendien meteen na het aanbrengen in de zon, dan kunnen er vlekjes ontstaan op je huid.

Wil je citrusvruchten op de juiste manier voor je huid gebruiken, volg dan de volgende twee tips:

  • Verdun het vruchtensap met water.
  • Breng het alleen ‘s avonds aan, wanneer je huid niet meer blootgesteld wordt aan de zon. 

5. Zout

Zout als peeling

Het is een feit dat je zout goed kunt gebruiken als een natuurlijke peeling. Wees er echter wel heel voorzichtig mee, want het kan ook een extreem schurend middeltje zijn.

Het blijkt dat als je je huid scrubt met zout, dit heel kleine wondjes kan veroorzaken. Deze wondjes kunnen leiden tot irritatie en soms zelfs tot infecties. Het is dan ook beter om gemalen koffie of suiker te gebruiken als natuurlijke peeling.

6. Tomaten

Tomaten voor je huid

Veel mensen gebruiken de tomaat als huidverzorgingsproduct. Het zou namelijk goed zijn voor je huid als je er een tomaat overheen wrijft.

De waarheid is echter dat ook de tomaat één van de natuurproducten is met een schaduwzijde. Tomaten hebben namelijk een hoge zuurgraad, waardoor ze de pH-waarde van je huid kunnen aantasten.

Wil je tomaat op de juiste manier als verzorgingsproduct gebruiken, dan moet je het mengen met andere producten die de zuurgraad verlagen, zoals bijvoorbeeld yoghurt.

7. Amandelolie

Amandelolie voor je huid

Amandelolie is één van de meest veelzijdige cosmeticaproducten. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om striae te verminderen, je huid te hydrateren, je haar te herstellen, etc.

Helaas heeft ook amandelolie een aantal minder goede kanten.

  • Allereerst zou je het nooit overdag moeten gebruiken, omdat er vlekken kunnen ontstaan op je huid wanneer je na het aanbrengen van de olie meteen in de zon komt. 
  • Ten tweede is amandelolie niet geschikt voor een vette of gevoelige huid.

Misschien ook interessant:
Natuurlijke middelen tegen striae

8. Rozenbottel

Rozenbottel regeneratieve eigenschappen

Rozenbottels hebben herstellende eigenschappen heeft. Toch moet je er zeer voorzichtig mee zijn als je het op je huid wilt gebruiken.

Heb je namelijk een vette huid – het huidtype dat meestal ook last heeft van acne – dan kan rozenbottel een averechts effect hebben op je huid. Dat wil zeggen dat het nóg meer puistjes kan veroorzaken. Wil je van je acne afkomen, gebruik dan liever jojoba olie, of een product waarin vitamine C is verwerkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.