De oorzaken van nierkoliek tijdens de zwangerschap

De veranderingen die het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap ondergaat, maken het gemakkelijker voor buikpijn en nierkoliek om te verschijnen.
De oorzaken van nierkoliek tijdens de zwangerschap
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 21 maart, 2021

Nierkoliek tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Je moet dus letten op de intensiteit van de pijn en andere mogelijke symptomen die je kunt ervaren. Het is altijd het beste om je arts te raadplegen, zodat deze de juiste tests kan uitvoeren en je een diagnose kan stellen.

In dit artikel bespreken we de oorzaken van nierkoliek tijdens de zwangerschap, zowel de meestvoorkomende als de meest ernstige. Bij de laatste kan het van alles aangeven, van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot voortijdige bevalling.

De oorzaken van nierkoliek tijdens de zwangerschap

1. Implantatie van de embryo

Om te beginnen is een van de vroege tekenen van zwangerschap nierkoliek, waardoor het embryo zich in de baarmoeder kan nestelen. Dit soort pijn duurt gewoonlijk één tot twee dagen en is vergelijkbaar met menstruatiepijn.

Dit soort kolieken kan in het onderste deel van de buik verschijnen lang voordat de menstruatie had moeten beginnen. Deze pijn kan zich echter herhalen naarmate de baby groeit vanwege de druk die hij op de baarmoeder uitoefent.

2. Gas en obstipatie zijn beide symptomen van nierkoliek tijdens de zwangerschap

Wat als je last hebt van nierkoliek tijdens de zwangerschap

De fysiologische veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap hebben vaak invloed op het spijsverteringsritme, wat buikpijn en krampen veroorzaakt.

Tijdens de zwangerschap treden veel fysiologische veranderingen op, waaronder een langzamere spijsvertering. Dit veroorzaakt zwelling en gasophoping, wat een soort koliek kan beïnvloeden die niet ernstig is.

Ook bewegen de darmen omhoog naarmate de baarmoeder tijdens de zwangerschap groter wordt. Dit vertraagt de darmtransit en kan ook pijn veroorzaken.

3. Braxton Hicks-contracties

Braxton Hicks-contracties, of een harde buik, komen vaak voor bij veel zwangere vrouwen, vooral in het tweede en derde trimester. Ze zijn sporadisch en duiden niet op een naderende bevalling, maar eerder op de voorbereiding van het lichaam voor wanneer de tijd daar is.

4. Spier- en ligamentpijn

Door de extra kilo's gaan spieren en ligamenten pijn doen

Zoals we in het eerste punt hebben besproken, kan nierkoliek tijdens de zwangerschap tussen week 16 en 20 te wijten zijn aan de druk van de baby op spieren en ligamenten. Het gaat hier specifiek om krampen in het ronde ligament, dat verantwoordelijk is voor het ondersteunen van de baarmoeder.

Meer dan 70% van de zwangere vrouwen ervaart dit soort scherpe, stekende pijn in de onderbuik. Het is echter meestal een licht ongemak dat in de meeste gevallen een paar seconden of minuten duurt zonder risico voor de baby.

5. Seks

Geslachtsgemeenschap is in de meeste gevallen veilig. De arts kan echter aanbevelen om ervan af te zien bij risicovolle zwangerschappen.

Er kan ook wat koliekachtig ongemak zijn na seks. Over het algemeen is het mild en levert het geen risico’s op. Raadpleeg echter je arts als het chronisch wordt.

Meer informatie voor zwangere vrouwen:
De beste trainingsvormen voor zwangere vrouwen

Nierkoliek tijdens de zwangerschap als het gaat om risicovolle zwangerschappen

Als er sprake is van een risicovolle zwangerschap moet je je arts raadplegen

Naast de bovengenoemde oorzaken, die in de meeste gevallen niet ernstig zijn, zijn er enkele oorzaken die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals:

  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waarbij het embryo buiten de baarmoeder nestelt, meestal in een van de eileiders.
  • Sommige gevallen van ernstige koliek met bloeding kunnen erop wijzen dat er een miskraam is geweest, maar dit is niet altijd het geval. Een placenta die zich van de baarmoeder scheidt kan ernstig zijn.
  • Het type nierkoliek tijdens de zwangerschap in de bovenbuik is meestal pre-eclampsie. In dit geval kan een zwangere vrouw ook last hebben van een hoge bloeddruk en bevat haar urine meestal eiwitten.
  • Pijn tijdens het urineren is een manier om een urineweginfectie op te sporen.
  • Bij placentaloslating is er sprake van een soort koliek die intens is en aanhoudt. Vroegtijdige bevalling vindt plaats vóór de 37e week van de zwangerschap en omvat verwijding van de baarmoederhals.

Nu ken je de meest voorkomende oorzaken van nierkoliek tijdens de zwangerschap, evenals die met een hoger risico. Aarzel niet om je arts te raadplegen voor symptomen die niet verdwijnen en die gepaard gaan met andere ongemakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.