Schijnzwangerschap: wat is dat precies?

Bij sommige mensen kan een schijnzwangerschap worden vastgesteld. Vandaag zullen we zien wat het werkelijk is en hoe het kan worden behandeld.
Schijnzwangerschap: wat is dat precies?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen hebben wel eens gehoord van het begrip schijnzwangerschap. Waarschijnlijk zie je dit als iets dat ver van je bed is, een begrip dat je wel eens in een film of documentaire hebt gehoord.

Misschien heb je de term schijnzwangerschap wel eens gehoord omdat je huisdier eraan heeft geleden. Dit gebeurt meestal bij honden.

Mensen kunnen echter ook last hebben van deze vorm van zwangerschap, ook wel pseudocyesis genoemd. In dit artikel zullen we je daarom vertellen over de kenmerken en de meest geschikte behandelingsopties.

Kenmerken van een schijnzwangerschap

Momenteel zijn gevallen van schijnzwangerschap vrij zeldzaam, althans in onze samenleving. De reden hiervoor wordt, zoals sommige onderzoeken aangeven, gevonden in de maatschappelijke betekenis van zwangerschap.

Niet zo lang geleden hadden vrouwen kinderen nodig om te voelen dat ze hun missie hadden vervuld. De biologische aanleg voor zwangerschap, de onmogelijkheid om zwanger te worden en de stress die dit met zich meebrengt, maakten vrouwen vatbaar voor pseudocyesis.

Ochtendziekte komt ook voor bij een schijnzwangerschap

Op dit moment is het echter niet meer zo belangrijk voor de samenleving of vrouwen kinderen krijgen of niet. Nu zijn er andere interesses en moeder zijn is een optie waar veel vrouwen niet voor kiezen. Ze zouden zich er echter niet slecht over hoeven voelen.

Toch gaan we de kenmerken bekijken waarmee je een schijnzwangerschap kunt ontdekken:

  • Verhoogd buikvolume en gewicht.
  • Ochtendmisselijkheid, net als bij een normale zwangerschap.
  • Afwezigheid van menstruatie.
  • De borsten groeien en er is melkproductie.
  • De ‘baby’ voelen bewegen.

Ondanks het feit dat al deze symptomen duidelijk kunnen aangeven dat er sprake is van een zwangerschap, is er in het geval van pseudocyesis geen baby.

Een echt geval van schijnzwangerschap

Dr. Ana Cecilia Márquez schreef over een geval van een echte schijnzwangerschap (Spaanse link). Daarin legde ze uit hoe een 34-jarige patiënt naar haar praktijk kwam met een 28-weken durende zwangerschap. Dat was tenminste wat ze beweerde.

De reden voor het consult was omdat de baby niet bewoog. Haar zwangerschap was gediagnosticeerd vanwege de symptomen die ze vertoonde. Deze waren:

  • Amenorroe of afwezigheid van menstruatie.
  • Melkproductie.
  • Verhoogd buikvolume.
  • Overmatige slaperigheid of hypersomnie.
  • Verhoogde eetlust.
  • Duizeligheid en braken.
  • Veranderingen in de huidpigmentatie.

Nadat deze symptomen waren bevestigd, werd een onderzoek bij de patiënt uitgevoerd, waaruit bleek dat er geen hartslag was. Om dit te controleren, is er een echo gemaakt, maar de beelden gaven geen enkele aanwijzing dat de vrouw zwanger was.

Behandeling van een schijnzwangerschap

Vrouw die denkt dat ze zwanger is heeft psychologische hulp nodig

Zoals we hebben kunnen aantonen, veroorzaakt een schijnzwangerschap enkele echte symptomen die niet overeenkomen met de fysieke toestand van de vrouw die eraan lijdt. Het is geen gemakkelijke situatie, dus de behandeling richt zich meestal op het psychologische aspect.

1. Psychologische zorg

Dit soort zorg is essentieel wanneer artsen een schijnzwangerschap diagnosticeren. Vaak lijden vrouwen eraan als een manier om te ontsnappen aan een emotie die ze niet aankunnen.

Bovendien, het graag een kind willen en het niet kunnen laten gebeuren (door problemen met je partner of onvruchtbaarheid) kan stress en angst veroorzaken die tot pseudocyesis leiden.

Je kunt dit allemaal bespreken met een psycholoog. Normaal gesproken verwerpt de vrouw aanvankelijk de mogelijkheid dat ze niet zwanger is. Zodra ze echter accepteert wat er met haar aan de hand is, verdwijnt dit soort zwangerschap vaak vanzelf.

Ook interessant om te lezen:
Kan je met amenorroe zwanger raken?

2. Psychiatrische zorg

Hoewel het belangrijk is om naar een psycholoog te gaan, heb je misschien ook een psychiater nodig. Deze twee professionals werken in bepaalde situaties meestal samen om tot betere resultaten te komen.

Daarnaast heb je in het geval van een schijnzwangerschap mogelijk ovulatie-inducerende medicijnen nodig, daar de afwezigheid ervan amenorroe veroorzaakt. De terugkeer van de menstruatie kan de patiënt er zo bewust van maken dat haar zwangerschap alleen in haar verbeelding was.

Heeft iemand in jouw omgeving ooit eens een schijnzwangerschap gehad? Of heeft een huisdier van jou het eens meegemaakt? We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om deze situatie die sommige vrouwen doormaken beter te begrijpen.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf in de handen van psychologische gezondheidswerkers te plaatsen. Met hun hulp kun je namelijk niet alleen deze situatie oplossen, maar je kunt zo ook je algehele welzijn verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tarín, J. J., Hermenegildo, C., García-Pérez, M. A., & Cano, A. (2013). Endocrinology and physiology of pseudocyesis. Reproductive Biology and Endocrinology.
  • Campos, S. J., & Link, D. (2016). Pseudocyesis. Journal for Nurse Practitioners.
  • Dafallah, S. E. (2004). Pseudocyesis and infertility. Saudi Medical Journal.
  • Seeman, M. V. (2014). Pseudocyesis, delusional pregnancy, and psychosis: The birth of a delusion. World Journal of Clinical Cases.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.