De oorzaken van acanthosis nigricans
Vandaag gaan we het over de oorzaken van acanthosis nigricans hebben. Acanthosis nigricans is een huidaandoening die door donkere delen van de huid, met fluweelzachte kleurveranderingen in de plooien en rimpels wordt gekenmerkt.
Tegelijkertijd kan de aangetaste huid ook dikker worden. In de meeste gevallen heeft het invloed op de oksels, lies en nek. Huidveranderingen door acanthosis nigricans komen vaak bij mensen met obesitas of diabetes voor. Kinderen met deze ziekte lopen bovendien een groter risico om diabetes type 2 te ontwikkelen.
In zeldzame gevallen kan acanthosis nigricans een waarschuwing voor een kankergezwel in een inwendig orgaan zijn, zoals de maag of lever.
Er zijn geen specifieke behandelingen voor deze ziekte. De behandeling van niet-gediagnosticeerde aandoeningen kan echter een deel van de normale kleur en textuur van de aangetaste delen van de huid herstellen.
Symptomen van acanthosis nigricans
Huidveranderingen zijn de enige tekenen van de ziekte. Een donkerdere, dikkere en fluweelzachte huid is in de plooien en rimpels van het lichaam te zien. Deze symptomen treden meestal op in de oksels, de lies en ook de achterkant van de nek.
Meestal verschijnen huidveranderingen langzaam. Tegelijkertijd kan de aangetaste huid ook een geur of een prikkelend gevoel hebben. Raadpleeg je arts als je huidveranderingen opmerkt, vooral als deze plotseling optreden. Misschien heb je een niet-gediagnosticeerde aandoening die behandeld moet worden.
De oorzaken van acanthosis nigricans
Insulineresistentie
Veel mensen met acanthosis nigricans zijn ook resistent tegen insuline geworden. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt uitgescheiden waardoor het lichaam suiker kan verwerken en insulineresistentie is wat uiteindelijk type 2 diabetes veroorzaakt.
Hormonale aandoeningen
Acanthosis nigricans komt vaak voor bij mensen met hormonale stoornissen. Bijvoorbeeld cysten in de eierstokken, een traag werkende schildklier of problemen met de bijnieren.
Bepaalde medicijnen en supplementen
Er is een aantal medicijnen die een van de oorzaken van acanthosis nigricans kan zijn. Een hoge doses niacine, anticonceptiepillen (Engelse link), prednison en andere corticosteroïden kunnen bijvoorbeeld acanthose veroorzaken.
Kanker
Acanthosis nigricans kan ook bij lymfoom optreden of wanneer een kankergezwel in een inwendig orgaan begint te groeien, zoals bijvoorbeeld de maag, de dikke darm of de lever.
Lees ook:
Waarschuwingstekens van huidkanker
Risicofactoren
- Obesitas: hoe hoger je gewicht, hoe groter het risico om deze ziekte op te lopen.
- Ras: Studies tonen aan dat in de Verenigde Staten acanthosis nigricans vaker voorkomt.
- Familiegeschiedenis: Een aantal soorten acanthosis nigricans lijken in families voor te komen.
De diagnose van deze huidaandoening
Dermatologen gebruiken meestal een huidtest om acanthosis nigricans op te sporen. In zeldzame gevallen zal een specialist een klein stukje huid voor biopsie verwijderen en dit voor analyse naar een laboratorium sturen.
Als de oorzaak onduidelijk is, dan kan je arts je aanraden om bloedonderzoeken, röntgenfoto’s of andere onderzoeken te laten doen. Het doel van deze onderzoeken is dan om naar mogelijke niet-gediagnosticeerde oorzaken te zoeken.
Behandeling voor acanthosis nigricans
In veel gevallen kan het behandelen van de onderliggende ziekte de kleurveranderingen helpen verdrijven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn onder andere de volgende:
- Gewicht verliezen. Als de oorzaak van acanthosis nigricans zwaarlijvigheid is, dan kan afvallen nuttig zijn.
- Stop met medicijnen of supplementen. Als de aandoening te maken lijkt te hebben met de medicatie of het supplement dat je gebruikt, dan kan je arts je aanraden om ermee te stoppen.
- Een operatie ondergaan. Als de oorzaak van de aandoening een kankergezwel is (Engelse link), zorgt chirurgische verwijdering van de tumor er meestal voor dat de verandering in huidskleur verdwijnt.
Hoe het uiterlijk van de huid te verbeteren
Als je je zorgen maakt over het uiterlijk van je huid of als je laesies ongemakkelijk worden of vies beginnen te ruiken, dan kan je arts onder andere het volgende aanbevelen:
- Crèmes die op recept verkrijgbaar zijn om aangetaste gebieden lichter of zachter te maken.
- Het voorzichtige gebruik van antibacteriële zeep, omdat wrijving de aandoening kan verergeren.
- Topische antibiotica.
- Orale acnemedicijnen.
- Lasertherapie om de huid te verdunnen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om huidaandoeningen te voorkomen
Tests en onderzoeken
Je arts kan acanthose meestal diagnosticeren door naar je huid te kijken. In zeldzame gevallen kan ook een huidbiopsie nodig zijn. Als er geen duidelijke oorzaak is, dan kan de specialist om andere tests vragen. Daarbij kan het gaan om:
- Bloedonderzoeken om de bloedsuikerspiegel of insulinespiegels te controleren.
- Endoscopie als diagnostische methode.
- Röntgenfoto’s.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Del Castillo A., L., & De Bernard, C. (1997). Acantosis nigricans. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(11)70198-0
-
González Fernández, P., Cabrera Rode, E., & Oti Gil, M. A. (2011). Resistencia a la insulina e historia familiar de diabetes en niños y adolescentes obesos con acantosis nigricans y sin ella. Revista Cubana de Endocrinología.
-
Gagnon, B., Lalande, R., & Fahmy, S. H. (2001). Organic matter and aggregation in a degraded potato soil as affected by raw and composted pulp residue. Soil Biology and Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s00374-001-0428-2