De oorzaak van vetknobbels op de rug

Vetknobbeltjes op de rug komen vaak voor en baren mensen die eraan lijden zorgen. Het is noodzakelijk ze te onderscheiden van andere pathologieën om een adequate behandeling toe te passen.
De oorzaak van vetknobbels op de rug

Laatste update: 04 september, 2020

De ontdekking van vetknobbels op de rug baart de persoon die ze aantreft meestal zorgen. Soms is er niet één, maar één die gepaard gaat met andere, kleinere knobbels, die de persoon nog meer zorgen baren.

In ieder geval is het belangrijk om een differentiële diagnose van de laesie vast te stellen. Met andere woorden, hoewel het eruit kan zien als een vetknobbel, kan het een andere pathologie zijn, zoals een talgcyste of een steenpuist.

Hoewel het waar is dat vet de meestvoorkomende oorzaak van dit symptoom is, kan het geen kwaad om het door een arts te laten controleren om de echte oorzaak van het probleem te achterhalen. Soms is een onderzoek alleen voldoende om de oorzaak van de knobbel te bepalen, zonder dat er verder onderzoek nodig is.

Om precies te zijn wordt een ophoping van vet op de huid een lipoom genoemd. De naam verwijst naar de conformatie, die bestaat uit adipocyten, wat vetcellen zijn.

Lipomen zijn niet kwaadaardig en zijn over het algemeen beperkt tot een grootte die geen invloed heeft op andere lichaamsstructuren. Gigantische lipomen en interne lipomen kunnen echter leiden tot onverwachte complicaties, waardoor de werking van andere organen wordt onderbroken.

Differentiële diagnose van vetknobbels

Zoals we hierboven vermeldden, vereist het bestaan van een vetknobbel op de rug een differentiële diagnose. Je moet ontdekken of je te maken hebt met een lipoom of een andere huidlaesie met vergelijkbare symptomen. Hieronder beschrijven we de drie meestvoorkomende.

Vrouw met vetknobbels op de rug

1. Lipoom

Dit is een klassieke vetknobbel. Het groeit langzaam en geleidelijk en valt op wanneer de patiënt het ontdekt, soms per ongeluk. Het is niet pijnlijk en bereikt een evenwichtspunt waar het stopt met groeien, met de uitzonderingen die we noemden.

Als het klein is, raden we aan om niets te doen. Als het echter groot of esthetisch hinderlijk is, kun je het met een plaatselijke operatie verwijderen.

2. Steenpuist

Een steenpuist is een infectie van een haarzakje. Het kan op je rug verschijnen, vooral in het lagere gebied, maar meer haar is. Soms doet het pijn, maar soms niet. De pijn wordt meestal geassocieerd met een infectie.

Als er zo’n complicatie is, verschijnt er pus, die er met druk uit probeert te komen. Dit is waarom het verschilt met een lipoom, dat geen afscheidingen heeft. Behandeling van steenpuisten bestaat uit antibiotica als er een infectie is, drainage als er pus is en wondspoelingen met antiseptica.

3. Talgcyste

Deze laesie lijkt erg op lipomen, omdat het ook vet bevat. Het histologische verschil is echter dat het een cyste-laag heeft met vloeistof van binnen. Hoewel talgcysten zelden pijn doen, kunnen ze net als een steenpuist geïnfecteerd raken.

Ze bewegen en gaan zelfs een stukje naar beneden als je ze indrukt. Net al bij een lipoom is de behandeling gebaseerd op de grootte en het ongemak dat het veroorzaakt. Als de patiënt besluit het te laten verwijderen, heeft hij daarvoor een plaatselijke operatie nodig.

Symptomen en risicofactoren van vetknobbels

Vetknobbels of lipomen komen vaak voor op de rug. Toch kunnen ze ook op de bovenste ledematen en nek voorkomen. Het is niet gebruikelijk dat ze op de onderste ledematen verschijnen.

Wanneer je een lipoom aanraakt, beweegt het een beetje en voelt het zacht aan. Het kan naar beneden verdwijnen als je erop drukt, maar het is niet zo vloeibaar als een cyste. Het biedt dus enige weerstand als het betast wordt. Vanwege deze kenmerken is het voor artsen meestal gemakkelijk om ze te identificeren.

De meeste vetknobbels zijn niet groter dan 2,5-5 cm. Als het groter is, is het waarschijnlijk een gigantisch lipoom, dat een entiteit op zich is. Het vereist een andere aanpak omdat het diepere structuren binnendringt en het niet gemakkelijk te verwijderen is, zoals in andere gevallen.

Deskundigen weten de exacte oorsprong van lipomen niet. Ze gaan ervan uit dat er een soort genetische link is, aangezien vetknobbels herhaaldelijk voorkomen in familiegroepen met deze neiging. Maar tot nu toe zijn er geen sluitende studies.

Wat de leeftijd betreft zijn volwassenen tussen de 30 en 60 jaar de meest getroffen groep. Er is ook geen duidelijke informatie over waarom ze vooral volwassenen treffen.

Lipoom op de rug

Wanneer moet je je arts raadplegen bij een vetknobbel in je nek?

Als je een vetknobbel op je rug opmerkt, moet je naar je arts gaan voor een differentiële diagnose. De medische professional zal snel kunnen onderscheiden of het om een lipoom of een andere aandoening gaat. Hij zal ook aanvullende methoden aangeven of niet, afhankelijk van de ernst.

Enkele symptomen waarschuwen voor de noodzaak om snel naar je arts te gaan, zoals:

  • Als de vetknobbel groter wordt.
  • Aanwezigheid van pus die uit de knobbel lekt.
  • Verharding van de veronderstelde lipoom, met verlies van mobiliteit en zachtheid.
  • Gezwollen klieren in de buurt van de knobbel.

Besteed aandacht aan vetknobbels

Hoewel lipomen goedaardig zijn, hebben ze aandacht nodig. Het is beter om je arts te raadplegen voor een differentiële diagnose dan om te blijven twijfelen. Zeker als je symptomen ertoe leiden dat je een infectie, compressie van aangrenzende structuren of vergroting van de omvang vermoedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Laín, Alberto Lozano, and José Alberto Codina Silva. “Enucleación quirúrgica de quiste sebáceo en la región mandibular.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 37.
  • Monsel, G., V. Pourcher, and E. Caumes. “Infección cutánea bacteriana.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-7.
  • Michal, Michael, et al. “Dysplastic Lipoma.” The American journal of surgical pathology 42.11 (2018): 1530-1540.
  • Lipoma, Endobronchial. “Endobronchial lipoma.” Singapore Med J 58.8 (2017): 510-511.
  • Shanks, John A., W. Paranchych, and J. Tuba. “Familial multiple lipomatosis.” Canadian Medical Association Journal 77.9 (1957): 881.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.