Acne op de rug: hoe er vanaf te komen

Als je last hebt van acne op je rug, dan is het scrubben van je rug essentieel om het vrij te houden van dode huid en onzuiverheden. Dit zal je poriën ontstoppen en puistjes verwijderen.
Acne op de rug: hoe er vanaf te komen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 28 januari, 2021

We hebben het allemaal meegemaakt: een bloes met een blote rug willen dragen, maar dat niet kunnen vanwege die acne op je rug. Hoe kan je ervan af komen?

Vandaag laten we je enkele remedies zien die je zullen helpen om je van acne op je rug te ontdoen. Vergeet niet dat dit soort acne anders is dan gezichtsacne. Hieronder lees je hier meer over.

Hoe van acne op je rug af te komen

Er zijn veel verschillende redenen waarom we last kunnen hebben van acne. De huid produceert te veel talg of vet, of doordat dode cellen, bacteriën en vuil zich de hele dag ophopen. Dit veroorzaakt uiteindelijk puistjes.

Acne op de rug is meestal pijnlijker dan acne op het gezicht en het is vaak ook moeilijker om er vanaf te komen. Het beïnvloedt zowel mannen als vrouwen en, in tegenstelling tot acne in het gezicht, heeft het niets met leeftijd te maken. Mensen kunnen het op elk moment in hun leven krijgen. Laten we enkele tips bekijken.

1. Zorg ervoor dat je je rug goed schoonmaakt

Vrouw reinigt haar rug

We raden aan om tijdens je dagelijkse douche speciale aandacht aan je rug te besteden om ervoor te zorgen dat je deze goed schoonmaakt. Conventionele sponzen werken niet, omdat ze veel bacteriën kunnen ophopen, wat de situatie erger zal maken.

 • Gebruik een doekje of een natuurlijke spons en probeer dan de zelfgemaakte scrubs waarover we je hieronder meer vertellen.
 • Gebruik milde, antibacteriële zeep die zweet, vuil en overtollig talg verwijdert. Dit is vooral na het sporten belangrijk.
 • Gebruik geen zeep die parfum bevat. Het is het beste om iets neutraal te gebruiken.

2. Scrubben is belangrijk

Je moet je rug minstens een keer per week exfoliëren om dode cellen te verwijderen. Een ideale exfoliërende crème kan met yoghurt en citroen worden gemaakt.

Waarom? Dit is, omdat yoghurt melkzuur bevat, een van de belangrijkste ingrediënten in de belangrijkste professionele chemische peelings. Als je daarnaast een natuurlijke stimulant zoals citroensap aan het melkzuur toevoegt, dan kun je meer vet en onzuiverheden verwijderen.

 • Om deze crème te maken, meng je 1/2 kopje natuurlijke magere yoghurt, drie eetlepels citroensap en 1/4 kopje bloem.
 • Meng alles goed en breng het aan op een droge huid.
 • Laat het masker 15 minuten zitten en neem een warme douche om het af te spoelen.

Zout en bruine suiker kunnen ook voor een peeling worden gebruikt. Het is heel gemakkelijk te maken en te gebruiken.

 • Je moet grof zeezout of bruine suiker
 • Doe wat op een exfoliërende handschoen of op een washandje.
 • Daarna masseer je je rug met kleine cirkels, vooral de delen waar je acne hebt.

3. Andere remedies

Dermatoloog bekijkt de huid van iemands rug

Tea tree olie is een van de meest effectieve natuurlijke ontsmettingsmiddelen om acne te behandelen. Je kunt het bij kruidenwinkels, natuurwinkels en ook bij apotheken vinden. Het heeft een wit-gele kleur en een zeer karakteristieke geur.

Het helpt ook om het uiterlijk van onzuiverheden en brandwonden te verminderen. Het is echter het best bekend voor het wegwerken van acne, omdat het helpt om de huid te genezen.

 • Je moet een wattenbolletje in water met een druppel tea tree olie weken en dit overal aanbrengen waar je puistjes of acneplekken hebt.

Honing is ook geweldig voor die momenten waarop je plotseling een uitbraak op je rug hebt. Breng het gedurende 10 minuten aan op het getroffen gebied, neem vervolgens een douche en breng aloëvera aan.

 • Aloëvera is een natuurlijke vochtinbrengende crème en is ook geweldig voor het genezen van littekens.

4. Algemene tips voor een mooie huid

Lichaamsacne komt het meest voor op de rug en borst, waar de talgklieren het meest actief zijn en de poriën vaker verstopt raken met dode huidcellen.

 • Om dit te voorkomen, moet je het dragen van strakke kleding vermijden. Op die manier zal je huid kunnen ademen.
 • Bovendien moet je, wanneer je veel zweet, zoals na het sporten, onmiddellijk douchen en scrubben.

Een goed dieet is ook essentieel om acne te voorkomen.

 • Verhoog je consumptie van fruit en groenten, vooral die met vitamine B, omdat ze helpen ontstekingen te verminderen en wonden te genezen.
 • Vermijd vettig voedsel. Aangezien ze rijk zijn aan vetten, zullen je poriën gemakkelijker verstopt raken.
 • Drink bovendien veel. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft omdat dit helpt om van gifstoffen in het lichaam af te komen.

Als je vragen hebt, of als de acne op je rug niet verdwijnt na het proberen van deze natuurlijke remedies, neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog. Zij kunnen je vertellen welke behandeling voor jou het beste werkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.