De kinderen die met activiteiten overladen zijn

Er zijn veel kinderen die met activiteiten overladen zijn, ondanks het feit dat er veel onderzoeken zijn die het belang van spelen waarderen als het gaat om de ontwikkeling van kinderen.
De kinderen die met activiteiten overladen zijn

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tegenwoordig worden veel kinderen met buitenschoolse activiteiten overladen. Hoewel de meeste van hun helikopterouders het goed bedoelen en ervan overtuigd zijn dat ze het beste voor hun kinderen doen, zijn ze zich niet bewust van de schade die ze aan hun nakomelingen toebrengen.

Meestal komt een overbelasting van activiteiten niet overeen met de interesses en voorkeuren van het kind. Het heeft meer te maken met het onvermogen van ouders om een deel van hun vrije tijd met hun kinderen door te brengen nadat de schooldag voorbij is.

In andere gevallen gaat het ook over de obsessieve wens die sommige ouders hebben om hun kinderen ‘competitief’ te maken en ‘de beste kansen te bieden’. Hoewel dit een mooie wens is, realiseren zulke autoritaire ouders zich niet dat ze veel stress en druk op hun kleintjes uitoefenen.

Verder nemen ze het recht van kinderen weg om vrij te kunnen spelen. Door ze met buitenschoolse activiteiten te overladen, beroven ze hen praktisch van de vrijheid van de kindertijd. Het klinkt misschien hard, maar het is nou eenmaal zo en het moet gezegd worden.

Een schema overladen met activiteiten

Kinderen aan het sporten

met buitenschoolse activiteiten
 • sporttrainingen
 • muziekinstrument leren spelen
 • talen
 • kunst
 • computeractiviteiten
 • et cetera

Wat nog erger is, is dat kinderen – meestal – niet eens in dergelijke bezigheden geïnteresseerd zijn, maar de ouders gewoon niet naar hen luisteren. In sommige trieste gevallen weten de kinderen misschien niet eens wat ze echt willen, omdat ze het gewend zijn dat hun ouders vertellen wat ze moeten doen.

De meeste ouders willen dat hun kinderen hun uiterste best doen om goed te presteren en willen ze een voorsprong in het leven en op de competitieve arbeidsmarkt geven. Helaas is ‘de weg naar de hel geplaveid met goede bedoelingen,’ zoals ze zeggen.

Deze overbelasting van activiteiten strekt zich in veel gevallen ook tot de weekenden uit en er is gewoon geen vrije tijd om met andere kinderen te spelen wat ze willen spelen (naar keuze). Over het algemeen moeten ze op die dagen presentaties en wedstrijden bijwonen, omdat ze onderdeel van buitenschoolse activiteiten zijn.

Kinderen die met activiteiten overladen zijn, hebben vaak geen tijd om relaties aan te gaan en van hun jeugd te genieten.

Dan is hun vakantietijd ook nog vol gepland. Gedurende deze tijd bezoeken veel kinderen allerlei zomerkampen, die om hun uitgebreide activiteitenprogramma bekend staan. Vervolgens nemen ze ook nog deel aan culturele evenementen en presentaties voor kinderen.

Kinderen genieten vaak van veel van de dingen die ze doen, maar de strakke organisatie van hun activiteiten laat hen weinig ruimte om spontaan met andere kinderen om te gaan. Dat maakt het dan moeilijker om spontaan te zijn en vrij te spelen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Zonder vrij spelen is er geen kindertijd

Meisje overladen met activiteiten

kinderen niet overal tijd voor hebben. 

Ondertussen is vrij en spontaan met andere kinderen spelen van vitaal belang voor hun ontwikkeling. De wens van ouders om de vrije tijd van hun kinderen te vullen zorgt er echter voor dat er steeds minder ruimte is om te spelen.

We hebben het hier over het spontane spelen dat geen didactisch, competitief of specifiek pedagogisch doel heeft. Dit is waar de kinderen – en niet volwassenen – de regels definiëren. Dit is niet alleen van fundamenteel belang voor de gezonde groei van kinderen. Het is de perfecte formule om:

Kinderen moeten lekker kunnen spelen om het spelen zelf, niet voor specifieke leerdoeleinden. Dit leren gaat vanzelf, omdat kinderen constant leren.

De tijd dat een kind vrijelijk met andere kinderen speelt, wordt echter steeds minder frequent – vooral in stedelijke gebieden. Dit omvat zowel buurten zonder recreatieruimtes als plaatsen waar kinderen in hun huizen ‘gevangen’ zitten terwijl beide ouders werken.

Kinderen worden tegenwoordig geconfronteerd met iets dat hun ouders of grootouders waarschijnlijk niet hoefden te doen, en het is wat de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden beïnvloedt.

Jonge kinderen moeten met oudere kinderen spelen, omdat het hun hersenontwikkeling bevordert. Ook moeten ze allemaal buiten spelen om te te leren creëren en te delen zonder de opgelegde aanwijzingen van volwassenen.

Stop met het overladen van je kind met activiteiten

Ouders proberen de dagen van hun kinderen te vullen, omdat ze hoogstwaarschijnlijk geen andere keuze hebben of omdat ze dat ‘voor het welzijn van hun kind’ willen doen. Het is echter nog steeds mogelijk om kinderen bezig te houden zonder hun schema te overladen.

Hier zijn enkele tips om dit te doen:

 • Houd rekening met de interesses en het temperament van het kind. Als je hun vrije tijd moet invullen, doe dat dan met activiteiten die ze leuk vinden en waarmee ze gemakkelijk kunnen integreren. Sla alle activiteiten over die schoolinhoud versterken, want daar is school voor.
 • Overlaad hun agenda niet. Kinderen hebben veel tijd nodig om huiswerk te maken, te ontspannen, tijd met hun gezin door te brengen en gelegenheid hebben om te praten. Ze hebben ook de mogelijkheid nodig om zich te vervelen. Het kind moet minstens twee dagen per week geen buitenschoolse activiteiten hebben.
 • Als ze een activiteit niet leuk vinden, dwing ze dan niet om het te doen. Er moet een evenwicht zijn tussen hen aanmoedigen om ergens mee door te gaan en weten wanneer je je terug moet trekken. Voordat ze zich voor een bepaalde activiteit vastleggen, moeten ze het eerst een paar sessies proberen. Een kind moet ervan genieten om er zijn tijd mee door te brengen.
 • Word geen bron van stress voor je kind. Als ze symptomen van vermoeidheid, slapeloosheid of algemene ellende vertonen, kunnen ze het misschien beter niet meer doen. Je moet ze de ruimte geven die ze nodig hebben om gewoon te relaxen en te niksen als ze dat willen.
 • Organiseer speelafspraken. Help je kinderen om mogelijkheden te vinden om andere kinderen te ontmoeten, met vrij spelen als doel. Je hebt niet veel planning nodig, het gaat gewoon om het bevorderen van tijd met andere kinderen, zodat zij zelf kunnen beslissen wat ze willen doen.

Spelen is net zo belangrijk als ademen en eten

Kinderen springen blij het zwembad in
de sleutel die de deuren opent naar hun relatie met de wereld om hen heen.

De organisatie van buitenschoolse activiteiten sluit vooral aan bij de belangen en behoeften van ouders. In plaats daarvan moet het over het kind gaan. Hun schema moet ruimte voor ze laten om gewoon te kunnen spelen. Gewoon voor het plezier van het spelen zelf.

Kinderen die met activiteiten overladen zijn, zijn niet gelukkig en bloeien ook niet op. Stop met het overbelasten van je kind met je hoge verwachtingen voor hun succes. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je je kind helpen bij schoolmoeheid?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Hoe kun je je kind helpen bij schoolmoeheid?

Leer hoe je kunt helpen bij schoolmoeheid. Het schaadt te educatieve ontwikkeling van kinderen evenals het uitvoeren van allerlei schoolse activite...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Acuña, Marciano, and María José Rodrigo. “La organización de las actividades cotidianas de los niños. Un análisis del currículum educativo familiar.” Cultura y educación 8.4 (1996): 19-30.
 • Feldman, Jean RAutoestima para niños: juegos, actividades, recursos, experiencias creativas. Alfaomega, 2002.
 • Fernández, Isabel Castillo, and Isabel Balaguer Sola. “Patrones de actividades físicas en niños y adolescentes.” Apunts. Educación física y deportes 4.54 (1998): 22-29.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.