De behandeling van tenosynovitis

Tenosynovitis is pijnlijk en kan tot bewegingsverlies leiden. Lees in dit artikel meer over de behandeling van tenosynovitis!
De behandeling van tenosynovitis

Laatste update: 09 oktober, 2021

De behandeling van tenosynovitis is een veelvoorkomende taak in de traumatologie. Samen met tendinitis is het een van de meestvoorkomende aandoeningen van de pezen.

Een pees is een soort bindweefsel dat de spieren en botten van het lichaam met elkaar verbindt. Ze zijn essentieel om de beweging van verschillende delen van het lichaam te beheersen.

Deze pathologie heeft een hoge prevalentie, niet alleen bij sporters, maar bij de hele bevolking. De tijdige behandeling van tenosynovitis is essentieel om te voorkomen dat de aangedane pees in de toekomst zijn nut verliest.

Wat is tenosynovitis?

Tenosynovitis bestaat uit de ontsteking van de synoviale schede, een gebied dat de pezen bedekt en beschermt. Onder normale omstandigheden produceert deze structuur de synoviale vloeistof die de pees gesmeerd houdt.

Wanneer zich in dit gebied een blessure voordoet, dan kan dit de productie van de vloeistof veranderen (Spaanse link). De schede zelf raakt ook ontstoken. Beide gebeurtenissen, die samen tenosynovitis vormen, leiden er dus toe dat de pees niet naar behoren functioneert en zijn mechanische bruikbaarheid verliest.

Schade aan een pees kan zich in een mobiliteitsprobleem vertalen. Als bijvoorbeeld een pees die deel uitmaakt van het schoudergewricht geblesseerd is, dan zal de arm waarschijnlijk niet kunnen bewegen. Tegelijkertijd kan het individu tijdens het bewegen hevige pijn ervaren.

De oorzaken van tenosynovitis

Verstuikte enkel

De waarheid is dat deze pathologie talloze etiologieën of veroorzakers heeft. Over het algemeen maken artsen onderscheid tussen acute en chronische tenosynovitis (Spaanse link), afhankelijk van de duur ervan. Ze veroorzaken allemaal pijn bij palpatie en bewegingsbeperking.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, zoals we in het begin al aangaven, het geen aandoening is die alleen bij sporters voorkomt. In feite kan dus iedereen aan deze pathologie lijden. Een groot deel van de gevallen komt echter wel voor bij mensen die constant repetitieve bewegingen uitvoeren.

Hetzelfde gebeurt als het om langdurige houdingen gaat, zoals lang staan. In een aantal gevallen kan tenosynovitis het gevolg van kalkaanslag, jicht of zelfs grote hoeveelheden cholesterol zijn.

De Quervain tenosynovitis is een van de bekendste soorten. Het beïnvloedt de pezen van de pols die bij de beweging van de duim betrokken zijn. Bij een aantal mensen kan deze aandoening het gevolg van een infectie zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Advies over slapen met tendinitis in je schouder

Wat houdt de behandeling van tenosynovitis in?

De behandeling van tenosynovitis varieert voornamelijk afhankelijk van de oorzaak die erachter zit. Het doel is om pijn en ontstekingen te verminderen. De eerste maatregel is daarom dat patiënten rust moeten nemen.

Het is het beste om het getroffen gebied zo min mogelijk te bewegen. In een aantal gevallen immobiliseren artsen het gebied door middel van afgietsels, spalken of verbanden. Medische behandeling omvat ook vaak het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen, zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomende vorm van behandeling. Als de pijn weggaat, dan kunnen artsen zelfs hun toevlucht tot een infiltratie van corticosteroïden nemen.

Het aanbrengen van koude kompressen op het gebied helpt de ontsteking te verminderen. Tegelijkertijd, wanneer de oorzaak een infectie is, omvat de behandeling van tenosynovitis ook specifieke antibiotica.

Een artikel gepubliceerd door de Manuela Bertrán University (Spaanse link) legt uit dat transcutane elektrische zenuwstimulatie een optie is voor de behandeling van de pathologie in gevallen van Quervain tenosynovitis. Het is dus een techniek die zich op pijnverlichting richt.

Een andere studie van de Frontera University (Spaanse link) stelt dat het gebruik van extracorporale schokgolven de ontsteking verbetert die daarbij optreedt. Beide zijn nieuwe technieken die in de behandeling van tenosynovitis een vooruitgang betekenen.

Andere aanbevelingen voor de behandeling van tenosynovitis

Immobilisatie van het ellebooggewricht

De basisbehandeling van tenosynovitis kan de situatie verbeteren, maar het herstel is mogelijk niet volledig. In veel gevallen zijn revalidatie en fysiotherapie nodig om het gebied te verbeteren en opnieuw te versterken.

Zwakke punten die kunnen aanhouden, zijn schadelijk, vooral bij atleten die weer moeten gaan trainen en aan activiteit deel moeten nemen. In feite helpen revalidatie en fysiotherapie ook om toekomstige blessures te voorkomen. In een aantal gevallen kan de pathologie recidiverend worden en is het enige alternatief een operatie.

De chirurgische benaderingen variëren en het hangt van de orthopedisch chirurg af om de methode te kiezen die het beste bij elk geval past. Over het algemeen is er een neiging tot artroscopieën (Spaanse link) op basis van kleine incisies die een minimaal litteken achterlaten en een zeer lage impact op de weefsels hebben.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke oplossingen voor een peesontsteking

Tenosynovitis voorkomen

Hoewel de oorzaken variëren, zijn er algemene maatregelen om tenosynovitis te voorkomen. Het belangrijkste is om repetitieve bewegingen in ons dagelijks leven te vermijden. Het is ook belangrijk om de spieren te versterken om de stabiliteit van de gewrichten te verbeteren.

Opwarmen tijdens sportactiviteiten en het aanpassen van de training aan de individuele capaciteiten zijn essentieel om de kans op toekomstige blessures te verkleinen. Het lichaam te ver duwen is namelijk vaak een verborgen factor achter veel van de trauma’s die tot pijnlijke gevolgen leiden.

Om te voorkomen dat de pees een infectie krijgt, is het dus essentieel om rekening te houden met hygiëne en een correcte wondgenezing. Als er echter tekenen van microbiële kolonisatie zijn, dan moet je een arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • HOSPITAL PRÍNCIPE DE ASTURIAS. ALCALÁ DE HENARES. MADRID. (n.d.). Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Retrieved August 30, 2020, from https://d-nb.info/1180450094/34
    Tenosinovitis. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from http://stjosepheureka.myhospitalwebsite.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=121150
  • Bielefeldt Astudillo, D., & Bascour-Sandoval, C. (2019). Application of extracorporeal shock waves in stenosing tenosynovitis: Case report. Fisioterapia, 41(5), 299–302. https://doi.org/10.1016/j.ft.2019.07.001
  • MANEJO FISIOTERAPEUTICO DEL DOLOR POR MEDIO DE MODALIDADES TERAPEUTICAS EN TENOSINOVITIS DE QUERVAIN. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/304/30415059006.pdf
  • Pérez Apaico, Greith Leisdy. “Tenosinovitis de estiloides radial (de quervain): enfoque en terapia física.” (2018).
  • Martín, Dr Fernando Romero, CA Móstoles ASEPEYO, and Av de Portugal. “Determinación de la Contingencia en la Tenosinovitis de Quervain.” (2009).
  • Oñate, A. Castel. “Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano.” Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 38.02 (2010): 185-189.
  • Botero, Lucas Giraldo, and Laura Vásquez Salinas. “Aproximación artroscópica de tenosinovitis traumática de la vaina sinovial tarsiana: reporte de caso.” Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia 5.1 (2010): 77-84.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.