Advies over slapen met tendinitis in je schouder

Slapen met tendinitis in je schouder kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Daarom is het belangrijk om te weten welke positie je moet innemen en hoe je de pijn kunt verminderen. In dit artikel gaan we enkele aanbevelingen met je delen
Advies over slapen met tendinitis in je schouder

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Proberen te slapen als je tendinitis of peesontsteking in je schouder hebt, kan erg ongemakkelijk zijn. Deze aandoening gaat gepaard met pijn, ontsteking en een gevoel van zwakte, waardoor het vermogen om alledaagse taken uit te voeren wordt verminderd. Meteen wanneer je naar bed gaat, nemen de symptomen toe en kunnen ze je rust onderbreken.

Wat kun je eraan doen? Hoe kun je voorkomen dat het ongemak de slaapkwaliteit beïnvloedt? Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om deze toestand te verminderen. In dit artikel kijken we kort naar de oorzaken en ontdekken we hoe we de symptomen kunnen verlichten om je te helpen een goede nachtrust te krijgen.

Wat is tendinitis in je schouder? Wat zijn de oorzaken?

Tendinitis in je schouder is de ontsteking van de pezen in de schouder (Engelse link). Het wordt vaak veroorzaakt door repetitieve bewegingen of overbelasting van de schouderspieren. Het komt vaak voor bij mensen die sporten beoefenen, zoals tennis, honkbal en zwemmen.

Het kan echter ook gevolgen hebben voor mensen die een baan hebben waarbij deze verbinding te zwaar wordt belast, zoals het geval is bij timmerlieden of schilders. Over het algemeen zijn er twee soorten tendinitis in de schouder:

  • In de rotatorenmanchet, die de supraspinatus of bovendoornspier, infraspinatus of onderdoornspier, kleine ronde armspier en de subscapulaire spieren omvat.
  • In de brachiale biceps.

Het belangrijkste symptoom (Engelse link) is een gevoel van pijn dat toeneemt met de beweging van de bovenste extremiteit of de palpatie van het gewricht. Er is ook een verzwakking van de arm, moeite met het optillen van voorwerpen en ongemak gedurende de nacht.

Tendinitis in je schouder door sporten

Hoe kun je goed slapen als je last hebt van tendinitis in je schouder?

Om slaapproblemen veroorzaakt door tendinitis in je schouder te voorkomen, moet je een arts raadplegen. Hoewel er algemene tips zijn om een gevoel van verlichting te bieden, zal je arts de ernst van de verwonding moeten bepalen en kijken of je medicijnen nodig hebt.

Vaak stellen ze voor (Engelse link) om vrij verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen te nemen, zoals paracetamol of ibuprofen. Tegelijkertijd raden wij je echter aan om ook samen met een fysiotherapeut te werken om oefeningen en therapie uit te voeren om de spierkracht in dit gebied te verbeteren.

Als dit niet genoeg is om de symptomen en pijn onder controle te houden, kan een injectie met corticosteroïden of zelfs een operatie nodig zijn. In elk geval, terwijl de blessure beter wordt, kun je deze specifieke tips voor het slapengaan toepassen. Houd ze in gedachten!

Breng ijs aan voor het slapengaan

Voordat je naar bed gaat, moet je een icepack of koud kompres aanbrengen op de schouder die is aangetast door tendinitis. Zoals Edward R. Laskowski (MD) in een Mayo Clinic-publicatie uitlegt (Engelse link), verlicht kou de pijn en zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken. Op deze manier worden ontstekingen verminderd.

Koudetherapie moet 15 tot 20 minuten duren. Het is essentieel om het ijs in een zak of handdoek te wikkelen. Een directe toepassing kan namelijk de huid beschadigen.

Zoek een alternatieve slaaphouding

De slaaphouding speelt een grote rol bij hoe snel je schouderpeesontsteking zal verbeteren. Er is echter geen standaard slaaphouding die de conditie helpt verbeteren. Daarom raden we je aan om verschillende posities uit te proberen en de meest comfortabele te kiezen.

  • Achteroverzittende positie. Er zijn verschillende mogelijkheden om achteroverzittend te slapen. Allereerst kunnen er in bed meerdere kussens achter de rug worden gelegd. Je kunt ook een comfortabele ligstoel of een verstelbaar bed gebruiken. Voor extra comfort kan het kussen onder de geblesseerde arm worden geplaatst.
  • Met je gezicht omhoog. Op je rug liggen met je geblesseerde arm op een kussen is een andere optie. Deze ondersteuning vermindert de druk op de schouder en verlicht zo de pijn.
  • Op de niet-geblesseerde kant. Een andere positie die je zal helpen om goed te rusten, is door op de niet-aangedane zijde te gaan liggen. Met andere woorden, als de linkerschouder pijn doet, kun je op je rechterzij slapen. Dit is echter wat moeilijk voor mensen die niet de hele nacht in dezelfde houding kunnen slapen.
Man kan niet slapen door pijn in zijn schouder

Zorg voor goede slaapgewoonten

Om het herstelproces van tendinitis in je schouder te bevorderen, is slaap van levensbelang. Een slechte slaapkwaliteit (Engelse link) verhoogt de stress en maakt revalidatie moeilijk. Daarom moet je, naast het in praktijk brengen van het bovenstaande advies, ook andere gezonde slaapgewoonten toepassen. In het bijzonder raden we het volgende aan:

  • Handhaaf regelmatige slaapschema’s. Ga naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op.
  • Vermijd het gebruik van mobiele apparaten, computers en televisie voordat je gaat slapen.
  • Beperk de consumptie van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine en alcohol, vooral na 4 uur ‘s middags.
  • Eet minimaal 2 uur voordat je naar bed gaat een gezonde avondmaaltijd.

Kun je niet goed slapen vanwege tendinitis in je schouder?

Niet alleen zijn de symptomen van een peesontsteking in je schouder de hele dag invaliderend, maar ze kunnen ook de slaapkwaliteit verminderen. Daarom is het een goed idee om deze aanbevelingen in de praktijk te brengen. Als de pijn nog steeds niet verbetert, kun je het beste een arts raadplegen.

Zoals we al zeiden, vereist het letsel in sommige gevallen een farmacologische of chirurgische aanpak. Dus als de symptomen ernstig zijn en niet verbeteren met zelfzorgmaatregelen, dan moet je tijdig professionele hulp zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.