De behandeling van een nierbekkenontsteking

Vandaag zullen we het over de symptomen en behandeling van een nierbekkenontsteking hebben, een infectie die de bovenste urinewegen en de nieren aantast en die acuut of chronisch kan zijn.
De behandeling van een nierbekkenontsteking
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Over het algemeen wordt de term nierbekkenontsteking gebruikt om naar een aandoening te verwijzen die de bovenste urinewegen aantast. De infectie vindt dus plaats in dit gebied en bereikt normaal gesproken het bekken en de nierstreek. Vandaag we naar de symptomen en behandeling van een nierbekkenontsteking kijken.

Het ontwikkelt zich bovendien meestal in de urinebuis of blaas en het breidt zich later naar de nieren uit. Tegelijkertijd komen infecties in de onderste urinewegen meestal vaker voor dan deze klasse van aandoeningen.

Bij veel medische problemen kunnen we een classificatiecriterium op basis van hun duur toepassen. Een nierbekkenontsteking kan plotseling en in een kortere tijd optreden. De infectie kan echter na verloop van tijd aanhouden, waardoor de behandeling en de kwaliteit van leven van de patiënt moeilijker worden.

In ieder geval is het de arts die de meest kenmerkende symptomen van dit probleem moet identificeren. Op deze manier kan de professional, door de omstandigheden van de patiënt en de aandoening zelf te controleren, voor elk geval de meest geschikte behandeling kiezen.

Wat veroorzaakt een nierbekkenontsteking?

Aangezien dit een infectie is, vindt deze zijn oorsprong in de proliferatie van pathogene micro-organismen. In dit geval hebben de meeste klinische gevallen met een infectie van bacteriële oorsprong te maken.

Aan de andere kant kan de aanwezigheid van micro-organismen die resistent zijn tegen bepaalde soorten medicijnen of andere minder voorkomende soorten ook een nierbekkenontsteking veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
De diagnose en symptomen van chronisch nierfalen

Wat zijn de meestvoorkomende symptomen van een nierbekkenontsteking?

Man houdt pijnlijke onderrug vast

Normaal gesproken, wanneer een patiënt een soort verandering of medisch probleem ontwikkelt, ervaren ze bepaalde symptomen. De analyse van deze symptomen zal het team van experts begeleiden om de oorzaak van de aandoening correct te identificeren.

In ieder geval kunnen we onder de meestvoorkomende symptomen van een nierbekkenontsteking onder andere de volgende kenmerkende symptomen benoemen:

 • Koorts die in intensiteit kan variëren.
 • Rillingen of trillingen in verschillende delen van het lichaam.
 • Misselijkheid en braken.
 • Gebrek aan eetlust – we hebben het over een afname van de eetlust die onbedoeld in een kortere tijd gewichtsverlies kan veroorzaken.
 • Hoofdpijn of ernstige hoofdpijn.
 • Sterk ongemak in het lumbale gebied dat zich tot andere gebieden kan uitstrekken, zoals de buik en zelfs de lies.
 • Jeuk en ongemak bij het urineren, bovendien verdrijven patiënten een kleinere hoeveelheid urine dan normaal. Ze kunnen ook het
 • gevoel hebben dat ze niet klaar zijn met plassen of dat ze dringend naar de wc moeten.
 • Veranderingen in de kenmerken van de urine. Het bevat bijvoorbeeld bloed of etter of verschilt van kleur of geur, enz.

Wat is de juiste behandeling voor een nierbekkenontsteking?

Vrouw met een nierbekkenontsteking

Tegenwoordig voeren specialisten meestal een reeks medische tests uit om de trigger te identificeren (Engelse link). Onder hen zullen ze de symptomen bekijken die de patiënt heeft ontwikkeld.

In elk geval plannen de professionals de meest geschikte behandeling op basis van elke patiënt en elke klinische casus (Spaanse link). Onder de richtlijnen of aanbevelingen voor de behandeling van een nierbekkenontsteking, kunnen we het volgende benadrukken:

 • Antibiotica. Deze vallen de bacteriën aan die deze veranderingen veroorzaken. In de meest gecompliceerde gevallen moet de patiënt mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen om herstel te garanderen. Dit is nodig als de ziekte verergert of als orale antibiotica geen haalbare optie zijn, enz…
 • Rust of een tijdelijke vermindering van intense fysieke activiteit.
 • Gebruik van andere soorten medicijnen met als doel om de gerelateerde symptomen op te lossen. Dit is het geval bij hevige koorts en frequente misselijkheid.
 • Het consumeren van een uitgebalanceerd en gezond dieet met de juiste hoeveelheid vocht.

Het is belangrijk om de aanbevolen richtlijnen en behandelingen te volgen om het herstel te versnellen. Op deze manier hebben patiënten bovendien een grotere kans om mogelijke complicaties te vermijden. Dit is echter niet altijd mogelijk.

We hopen in ieder geval enkele twijfels over het onderwerp weg te hebben genomen. Als je echter een symptoom ervaart of vermoedt dat je aan een nierbekkenontsteking lijdt, acuut of chronisch, dan is het essentieel dat je onmiddellijk naar de dokter gaat voor een controle.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.