Cica-crème: wat is het precies en waar is het voor?

Hoewel er veel ingrediënten zijn die je kunt gebruiken om tekenen van veroudering op je huid tegen te gaan, is cica-crème bij veel mensen favoriet geworden. Ontdek hier de natuurlijke bestanddelen ervan!
Cica-crème: wat is het precies en waar is het voor?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 01 november, 2022

Cica-crème wordt gebruikt om rimpels en littekens te behandelen. Dit product is in populariteit toegenomen en is nu een fundamenteel onderdeel van de routines van veel mensen. Dit is te danken aan het feit dat veel mensen het gebruiken om irritaties, gevoelige huid en droogheid te behandelen.

De term cica komt van het Spaanse cicatrice, dat “litteken” betekent, en het zinspeelt op het sterbestanddeel van de crème: Aziatische vonk. Dit is een kruid dat door de geschiedenis heen door veel mensen gebruikt werd om dermatologische problemen te behandelen.

Specialisten hebben deze genezende balsems opnieuw samengesteld met actieve bestanddelen die rimpels fijner verzorgen. In feite is de functie van cica-crème rimpels te behandelen alsof het littekens zijn. Laten we meer over dit product te weten komen!

Wat is cica-crème?

Gerimpelde hals
Rimpels ontstaan gedeeltelijk door het verlies of de breuk van collageenvezels. Daarom willen deze crèmes de aanmaak van dit eiwit door het lichaam stimuleren.

In de winter zijn maskers of algemene stress factoren die de huid kunnen mishandelen, waardoor ze er droog en schraal uitziet. Deze problemen kunnen echter opgevangen worden met cica-crèmes die gemaakt zijn op basis van Aziatische vonk. Dit is een plant die we in Azië en het zuiden van Afrika kunnen vinden. Daar kennen veel mensen het als gotu kola.

De mensen gebruiken dit kruid al 3.000 jaar om wonden te genezen . Ook wreven Bengaalse tijgers volgens de legende na gevechten hun wonden over dit kruid, dat hen hielp te genezen. Daarom wordt het ook wel tijgergras genoemd.

Bovendien, hoewel cica-crèmes oorspronkelijk apotheekproducten waren, zijn de toepassingen tegenwoordig veelzijdiger geworden door de productie van extracten. Een daarvan is madecassoside, dat de collageenproductie van de huid stimuleert.

Hoe werkt cica-crème?

Cica-crème is niet hetzelfde als een genezende balsem die je in een apotheek vindt. Dat komt omdat andere actieve ingrediënten helpen bij het genezingsproces om de huid te hydrateren.

Deze crèmes versterken de huidbarrière en zijn zeer geschikt voor de huid met acne of roodheid. In feite kunnen cica-crèmes antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, en ook de aanmaak van collageen (Engelse link) stimuleren.

Diverse wetenschappelijke studies tonen de voordelen van cica-crèmes aan als het gaat om de bestrijding van andere huidgerelateerde problemen:

  • Eczeem en psoriasis. Een studie uit 2017 (Engelse link) ontdekte dat wanneer deze crèmes hydraterende bestanddelen bevatten die ontstekingen voorkomen, ze heel nuttig zijn bij de behandeling van deze twee huidaandoeningen.
  • Rimpels. Tweederde van de mensen die asiaticoside, een van de extracten van Aziatische vonk, gebruiken, ondervonden tijdens een studie uit 2008 een merkbare verbetering van de rimpels in de zone rond hun ogen.
  • Droogheid en irritatie. Aziatische vonk zorgt voor een diepere hydratatie, wat de principiële werking van de huidbarrière tegen externe agentia, zoals kou of besmetting, helpt.
  • Acne. In een studie uit 2018 gebruikten specialisten een madecassoside-extract, dat als resultaat huidontsteking verminderde.

Hoe gebruik je cica-crème?

Vrouw met acne
Problemen zoals acne en roodheid kunnen de barrière van de huid aantasten. Hydraterende crèmes kunnen helpen de bescherming terug te laten keren.

Mensen met alle huidtypes kunnen cica-crèmes gebruiken omdat ze de celregeneratie bevorderen. Je kunt ze echter beter gebruiken als je een wond hebt, diepe rimpels, of als de beschermende barrière van je huid is aangetast.

De manier waarop je de crème gebruikt hangt af van je huidtype. Als je bijvoorbeeld een droge huid hebt die voorbereid moet worden, moet je elke dag cica-crème gebruiken.

Een ander kenmerk van de crème is dat ze heel nuttig is na een esthetische behandeling, zoals een peeling. In deze gevallen moet je het eenmaal per dag gebruiken als laatste stap in je huidroutine.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
7 fouten in huidverzorging die je moet vermijden

Een nuttige en gevarieerde huidbehandeling

In het algemeen is het belangrijk dat het product dat je gebruikt Aziatische vonk als hoofdbestanddeel heeft. Je kunt dit cosmeticum het beste kopen als serum of als crème omdat deze versies beter in de huid doordringen en geen vette textuur achterlaten.

Een ander aspect dat je niet mag vergeten is dat cica-crèmes dikker zijn dan hydraterende crèmes. Dit heeft echter een groot voordeel: ze zijn niet comedogeen, wat betekent dat ze je poriën niet verstoppen. Daardoor wordt het ontstaan van acne voorkomen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wieslawa Bylka, Paulina Znajdek, Elzbieta Studzinska, Malgorzata Brzezinska. Centella asiatica in cosmetology. Dermatol Alergol [Internet] 2013 [consultado julio 2021]; volumen (30): páginas 46-49. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834700/
  • Park, Ju Ho, et al. “Anti-inflammatory effect of titrated extract of Centella asiatica in phthalic anhydride-induced allergic dermatitis animal model.” International journal of molecular sciences 18.4 (2017): 738.
  • Lee, J., et al. “Evaluation of the effects of a preparation containing asiaticoside on periocular wrinkles of human volunteers.” International journal of cosmetic science 30.3 (2008): 167-173.
  • Shen, Xueqing, et al. “Propionibacterium acnes related anti-inflammation and skin hydration activities of madecassoside, a pentacyclic triterpene saponin from Centella asiatica.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 83.3 (2019): 561-568.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.