Spot corrector crèmes: alles wat je moet weten

Vlekken verschijnen meestal op de huid van het gezicht, de nek of de handen. Naast het gebruik van corrigerende crèmes, is het een goed idee om het hele jaar door sunblock te gebruiken om ze te bestrijden.
Spot corrector crèmes: alles wat je moet weten
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Is het je ooit overkomen dat de vlekken op je huid de zomeroutfit die je echt wilde dragen verpesten? Geloof het of niet, dit is een van de meestvoorkomende cosmetische problemen. Om deze vreselijke vlekken te bestrijden, kun je je toevlucht nemen tot spot corrector crèmes. Maar hoe kunnen deze crèmes je helpen?

De effecten van crèmes voor het corrigeren van vlekken zijn afhankelijk van het type vlek dat je behandelt. Om goede resultaten te behalen moet je consistent zijn en onthouden om ze te combineren met het gebruiken van sunblock.

Sommige soorten mogen echter alleen ‘s nachts worden gebruikt. Dit soort crèmes bevatten depigmenterende middelen die de aanmaak van melanine vertragen en celregeneratie stimuleren.

Soorten hyperpigmentaties of vlekken

Een vrouw met vlekken op haar huid

Zoals een artikel van de Mayo Clinic uitlegt (Engelse link), verschijnen zonnevlekken wanneer melanine klontert of in hoge concentraties wordt geproduceerd. Melanine is een natuurlijk pigment dat de huid zijn kleur geeft. Er zijn twee soorten hyperpigmentaties:
 • Melanisch. Zoals we hierboven vermeldden, verschijnen ze als gevolg van een verhoogde melanineproductie. Deze groep omvat sproeten, melasma of hyperpigmentatie als gevolg van een ontsteking. Spot corrector crèmes kunnen deze vlekken verminderen.
 • Melanocytisch. Ze zijn te wijten aan een lokale proliferatie van pigmentcellen (melanocyten). Dit omvat ouderdomsvlekken, eenvoudige lentigos en moedervlekken. Spotcorrectors werken niet om deze vlekken te verminderen.

De meest voorkomende vlekken

De vlekken die het meeste voorkomen op de huid zijn:

 • Zonne-lentigos. Het zijn zonnevlekken die platte plekken vormen die groter zijn dan sproeten.
 • Sproeten. Het zijn kleine, onregelmatige bruine vlekjes.
 • Chloasma of zwangerschapsmasker. Het verschijnt meestal aan de zijkanten, het voorhoofd, het bovenste deel van de lippen en de wangen. Het is ook bekend als chloasmagravidarum of melasma.
 • Berloque dermatitis. Volgens een artikel gepubliceerd in Family Medicine (Spaanse link) zijn dit vlekken die in de nek verschijnen door het gebruik van bepaalde parfums, vooral wanneer ze in contact komen met ultraviolette stralen.
 • Littekens of post-inflammatoire hyperpigmentatie na acne-laesies, herpes zoster of allergische contactdermatitis.

De ingrediënten spot corrector crèmes bevatten

Een spot corrector crème op een handdoek

Spot corrector crèmes zijn er in verschillende vormen: serum, gel, emulsie, hydroalcoholische oplossing en masker. Zo passen ze zich aan alle huidtypes aan.

Spot corrector crèmes bevatten verschillende actieve ingrediënten. Om te ontdekken welke je spotcorrector bevat, hoef je alleen maar het etiket te lezen. Deze omvatten vaak:

 • Antioxidanten, zoals 5% -15% vitamine C.
 • Mequinol. 2% -10% concentraties. Deze stof zorgt voor een omkeerbare depigmentatie van de huid, door de metabole processen van melanocyten te voorkomen. Een studie gepubliceerd door Therapeutics for the Clinician bevestigt de werkzaamheid voor zonne-lentigos.
 • Azelaïnezuur. Bij 10% tot 20% concentraties. Volgens een publicatie in MedlinePlus is het antibacterieel (Engelse link).
 • 5% niacinamide
 • Kojiczuur
 • Plantenextracten. Denk hierbij aan beredruif, arbutine, zoethout, kamille of moerbei.
 • Zuren. Zoals fytisch, met 1% tot 2%, alfa-liponisch, met 2% tot 8% en ellagic met 1%.
 • Alfa hydroxy zuren. Zoals een NIH-publicatie stelt, hebben ze de functie om de huid te exfoliëren om het verschijnen van vlekken te minimaliseren.
 • Keratolytica, zoals salicylzuur.

Naast de hierboven genoemde ingrediënten kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd waarvoor een medisch recept nodig is, zoals retinoïnezuur en hydrochinon. Vanwege de verschillende toepassingen die ze kunnen hebben, moet een dermatoloog het gebruik van het ene product boven het andere adviseren.

Combineer spot corrector crèmes met zonnebrandcrème

Een vrouw die zonnebrandcrème aanbrengt

Vlekken zijn een chronisch proces dat door blootstelling aan de zon kan verergeren. Zoals het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen adviseert (Spaanse link), moet je in het voorjaar en de zomer een half uur voor blootstelling zonnebrandcrème aanbrengen en deze om de twee uur opnieuw aanbrengen.

Het is ook raadzaam om je opnieuw aan te brengen na het zwemmen en als een intensieve sportactiviteit beoefent. Onthoud hoe belangrijk het is om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken. Zonnebrandcrème is onder andere een geweldige anti-verouderingscrème, omdat het de huid beschermt tegen de schade die UVA-stralen kunnen veroorzaken.

Hoe spot corrector crèmes aan te brengen?

De algemene richtlijn is om het een of twee weken ‘s nachts te gebruiken, totdat de huid eraan gewend is. Het is normaal als je bij de eerste toepassingen een licht prikkelend gevoel opmerkt. Als de irritatie echter aanhoudt, moet je stoppen met het gebruik en de dermatoloog raadplegen die je het heeft voorgeschreven.

Hoewel voor sommige crèmes voor het corrigeren van vlekken geen recept nodig is, is het erg belangrijk om een arts te raadplegen, omdat dit een grotere veiligheid en effectiviteit van de behandeling garandeert. Ook zijn bepaalde producten meer irriterend en lichtsensibiliserend, daarom raden artsen over het algemeen aan om deze ‘s nachts toe te passen.

Zodra je de gewenste resultaten hebt bereikt, is het een goed idee om je zonbeschermingsregime voort te zetten volgens de instructies van je dermatoloog. Daarnaast kan de dermatoloog voedingssupplementen aanbevelen die kunnen helpen het verschijnen van nieuwe vlekken te voorkomen en bestaande vlekken te verminderen.

Spot corrector crèmes: gewoontes maken het verschil

Spot corrector crèmes kunnen helpen om vlekken te verminderen en de huidtint te egaliseren. De resultaten die je van de behandeling kunt bereiken zijn echter sterk afhankelijk van het feit of je in je dagelijks leven zonnebrandcrème gebruikt.

Het is ook belangrijk om de vlekken correct te laten identificeren. Sommige vlekken zullen niet verbeteren door het aanbrengen van spot corrector crèmes, maar anderen doen dat wel. Om deze reden is het altijd het beste om professioneel advies in te winnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.