Buikvet bestrijden in 60 dagen: we geven je 7 tips

Als je regelmatige beweging combineert met een evenwichtig dieet, dan zal je het vet rond de taille doen verdwijnen en tegelijkertijd zorg dragen voor je algemene gezondheid. Lees er meer over in dit artikel!
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 20 maart, 2023

Buikvet verdwijnt niet na een paar dagen en zelfs niet na een maand. Wat je nodig hebt, is een duidelijk plan. Voer elke stap correct uit. Zo zal je zorg dragen voor je gezondheid, terwijl je je doel voor ogen houdt: buikvet bestrijden.

Dit doel overstijgt volledig de zuiver lichamelijke aspecten. Wat we hier vooral bedoelen, is de zorg voor je hart en het vermijden van elk risico dat het hart kan belasten, zoals hartaanvallen, diabetes, een grote hoeveelheid triglyceriden enzovoort.

Het is dus tijd dat je actie onderneemt. Hoe kan je dit doen? We stellen je in dit artikel zeven methoden voor. Je zal na twee maanden al resultaten zien.

Ben je klaar om deze voorstellen vandaag in de praktijk om te zetten?

7 tips om buikvet te bestrijden

1. Doe dagelijks een aantal bewegingsoefeningen met twee tussenpozen

Als je in zestig dagen overtollig buikvet wil bestrijden, dan zullen aerobicsoefeningen zoals wandelen niet voldoende zijn. Je hebt ook weerstandsoefeningen nodig om de buik en de rug op een correcte manier te trainen. Daarom is het een goed idee om de twee te combineren.

We geven je een aantal voorbeelden.

Touwtjespringen en push-ups

Touwtjespringen

Probeer om toch twee keer per dag de oefeningen uit te voeren. Een half uur is voldoende, op voorwaarde dat de oefeningen een hoge intensiteit hebben.

Pas de oefeningen wel aan aan je niveau zonder over je grenzen te gaan en dan volledig uitgeput te raken.

  • Start de oefening eerst met het touwtjespringen. Spring dan op een traag tempo gedurende vijf minuten.
  • Doe daarna vijf push-ups.
  • Herhaal dan deze combinatie van de twee oefeningen terwijl je langzaam de intensiteit verhoogt.
  • Begin ook met enkele buikoefeningen. Focus eerst op het opspannen van dit deel van het lichaam.
  • Spendeer daarna een half uur aan deze oefeningen. Dat is de beste manier om resultaten te behalen.

Fietsen en zwemmen

Wanneer je in de namiddag stopt met werken, probeer dan eens om te gaan zwemmen of een fietstocht te maken.

Je hoeft niet naar een sportzaal te gaan als je daar geen zin in hebt. Het voornaamste is dat je de wilskracht hebt en dat je je verbeelding gebruikt om bewegingsoefeningen te combineren.

2. Het belang van een goede houding

Goede Houding

De volgende goede raad betreft eigenlijk niet echt een oefening. Het is iets wat we aanbevelen om je buik steviger te maken en te houden.

  • Als je zit, houd dan steeds je rug recht.
  • Terwijl je loopt, moet je vermijden dat je schouders naar voren hangen of dat je nek kantelt.
  • Til de kin op, houd de schouders en de rug recht. Je zal vaststellen dat deze houding je een positiever en energiek gevoel geeft.

Ook je buik zal de voordelen ervaren van deze betere lichaamshouding.

3. Yogahouding ‘downward dog’

Yoga

Dit is een eenvoudige en doeltreffende oefening. Je zal je bij deze oefening niet uitgeput voelen. De oefening is bovendien niet zwaar. Als je het dagelijks uitvoert, zal je vanaf het begin de ontelbare voordelen ervaren.

  • Wat is de ‘downward dog’ in de yoga? Je zet eerst je handen en je voeten op de grond en ondersteunt zo je gewicht.
  • Bij deze oefening dwing je dus de buik om jou stabiel te houden. Zo veroorzaak je dus spanning en weerstand in de buikzone. Je houdt de pose vervolgens twee minuten aan.
  • Probeer om tot drie keer per dag deze houding uit te voeren.

Dit artikel is ook interessant:
9 redenen om dagelijks komkommerwater te drinken

4. Met ananas en papaja kan je buikvet verminderen

Papaja

Nu weet je al welke lichamelijke oefeningen je nodig hebt om gewicht te verliezen, maar het loont echter ook de moeite om een aantal voedingsmiddelen te leren kennen die je kan toevoegen aan je dieet.

Begin je dag met een natuurlijke salade van ananas, papaja en chiazaden. Dit is namelijk een heel lekkere en gezonde combinatie. Het bevordert de spijsvertering, bestrijdt ontstekingen en stimuleert het bestrijden van buikvet.

5. Zeg ‘ja’ tegen paarse vruchten en rode groenten

Alle voedingsmiddelen die paars of rood zijn, bevatten veel anthocyanen. Dat is een fantastische antioxidant, die het metabolisme stimuleert en helpt om het vetpeil onder controle te houden.

We geven je een aantal voorbeelden:

6. Denk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren

Voeding met een hoog gehalte aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren is geweldig om buikvet te bestrijden.

Het bevordert niet alleen de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Het is bovendien erg vullend en verschaft veel energie. Wil je er graag enkele leren kennen?

  • Avocado’s
  • Olijfolie, kokosolie en kabeljauwleverolie
  • Zalm
  • Noten en pistaches
  • Sardines
  • Tofu

7. Eet voeding die veel onoplosbare vezels bevat

Asperges

Plantaardige vezel geeft je een vol gevoel, waardoor je minder tussendoortjes zal nemen tussen de maaltijden. Het helpt ook om de slechte cholesterol te verlagen en het bestrijdt constipatie.

Het is eigenlijk altijd een goed idee om iets meer onoplosbare vezel toe te voegen aan je dieet. Aarzel dus niet om de volgende voedingsmiddelen uit te proberen:

  • Groenten (broccoli, snijbiet, rauwe wortelen, rauwe spinazie, asperges, bieten, artisjok, pompoen)
  • Peulvruchten (linzen, kikkererwten)
  • Granen (haver, rogge)
  • Mais
  • Fruit (appels, bananen) 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • McGlory C., Calder PC., Nunes EA., The influence of omega 3 fatty acids on skeletal muscle protein turnover in health, disuse, and disease. Front Nutr, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.