Buikgriep bij baby’s, wat moet je doen?

Gastro-enteritis bij baby’s is een aandoening die extra zorg en follow-up vereist om complicaties te voorkomen.
Buikgriep bij baby’s, wat moet je doen?
María Cantos

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige María Cantos.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Buikgriep bij baby’s, of gastro-enteritis, is een ziekte die tot ernstige problemen kan leiden. Om deze reden is het belangrijk om het vroeg te ontdekken en het juiste actieplan te volgen.

Om complicaties te voorkomen, is het van fundamenteel belang om te weten wat de waarschuwingssignalen zijn. Er zijn ook specifieke dingen die je kunt doen om voor de baby te zorgen, zodat de toestand verbetert. Je moet ook de noodzaak van een rotavirusvaccinatie evalueren wanneer de baby nog jong is is en altijd de aanbevelingen van de kinderarts opvolgen.

Wat houdt buikgriep bij baby’s in?

Buikgriep is een inflammatoire spijsverteringsziekte die meestal de maag of darmen aantast. Het begint meestal met de volgende tekenen en symptomen:

  • Diarree: normale stoelgang van baby’s is zacht of vloeibaar. Dit maakt het moeilijk om diarree te identificeren. Als je echter veranderingen in de stoelgang opmerkt of er lijken veel meer poepluiers te zijn, moet je je kinderarts raadplegen.
  • Overgeven: het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen braken en spugen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te weten dat overgeven optreedt met een krachtige gedwongen uitwaartse beweging, terwijl spugen bestaat uit een makkelijk naar buiten komen van vloeistoffen, dat meestal gepaard gaat met boeren.
  • Koorts: externe temperatuur (gemeten onder de oksel of in de lies) hoger dan 37,5 ºC.
  • Buikpijn: dit is het moeilijkste symptoom om te identificeren, omdat de enige aanwijzing een baby is die huilt.

Wat veroorzaakt buikgriep bij baby’s?

De belangrijkste oorzaak van deze aandoening is een besmetting die kan optreden als gevolg van virussen, bacteriën of parasieten. Wat betreft virussen, is rotavirus het meest frequent en het belangrijkst in ontwikkelde landen.

Deze ziekte kan ook te wijten zijn aan niet-intestinale infecties, zoals otitis of aan urineweginfecties. Het kan zelfs voorkomen bij niet-besmettelijke kwalen door veranderingen in het dieet of door andere meer systemische aandoeningen.

Wat veroorzaakt buikgriep bij baby's

Wat kan ik doen om deze aandoening te voorkomen?

Om buikgriep bij baby’s te voorkomen, moet je rekening houden met de belangrijkste oorzaak. Zoals we eerder vermeldden, zijn ziektekiemen de belangrijkste oorzaken en moeten we overdracht en besmetting voorkomen.

Je kunt daarom de volgende reeks acties ondernemen om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig je handen. Dit is een van de belangrijkste stappen om de besmettingsketen van de ziektekiemen te doorbreken.
  • Volg de aanbevelingen voor het bewaren van babymelk nauwgezet op, of het nu om flesvoeding of om moedermelk gaat.
  • Vermijd contact met volwassenen of kinderen die symptomen van ziekte vertonen. Als je niet zeker weet of de persoon op dit moment besmettelijk is of niet, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen: beperk of annuleer het bezoek.
  • Kus baby’s niet op de mond of handen als een mogelijke infectie wordt vermoed. Speeksel is namelijk drager van veel ziekteverwerkers.
  • Zorg voor goede hygiëne van drink- en fopspenen. Reinig alle speentjes iedere dag.
  • Je vaccinatie-kalender is up-to-date en nagekomen. Vraag je kinderarts of kinderverpleegkundige ook om informatie over het rotavirusvaccin.

Wanneer moet ik met mijn baby naar de dokter?

Buikgriep bij baby’s is een ziekte die extra controle door ouders en/of familie vereist. Tussen de meestvoorkomende complicaties bevinden zich:

  • Uitdroging door overmatig verlies van water en elektrolyten.
  • Hypoglykemie, als gevolg van verlaging van de bloedsuikerspiegel.
  • Tijdelijke lactose-intolerantie, vanwege het verlies van enzymen in de darmwanden.
Deze baby is ziek

Om deze situaties te voorkomen, is het raadzaam om naar de kinderarts of de afdeling spoedeisende hulp te gaan wanneer een van de volgende waarschuwingssignalen verschijnt:

  • Als diarree optreedt bij baby’s jonger dan 6 maanden oud.
  • Als de baby koorts heeft van 38 ºC of hoger.
  • Wanneer de baby braakt of weigert te worden gevoed.
  • Wanneer gewichtsverlies is vastgesteld.
  • Als de ontlasting bloed of slijm bevat.

De kinderarts kan een diagnose van buikgriep stellen na het beoordelen van de toestand van de baby en de symptomen. Naar aanleiding van de beoordeling kun je een ontlastingstest aanvragen om de kiem te identificeren die de gastro-enteritis heeft veroorzaakt.

Behandeling van buikgriep bij baby’s

Wanneer een baby begint met mogelijke symptomen van buikgriep te krijgen, moeten ouders en verzorgers de toestand nauwlettend volgen en aandacht besteden aan de tolerantie van voedingsmiddelen:

  • Blijf borstvoeding geven. Dit is een van de belangrijkste stappen die je moet nemen als je te maken hebt met buikgriep bij baby’s of zuigelingen. Flesvoeding mag echter niet worden verdund. Je moet dezelfde doses aanhouden bij het bereiden van de flesvoeding.
  • Na een evaluatie kan de kinderarts de behoefte aan aanvullende behandeling vaststellen op basis van de toediening van orale supplementen om hydratatie terug te krijgen.
  • Als je baby vloeistoffen niet binnen kan houden kan de arts evalueren of er noodzaak is tot behandeling met IV-vloeistoffen om het herstel te bevorderen en ernstige complicaties te voorkomen.

Vermoed jij dat jouw baby last van deze aandoening heeft? Als je de symptomen hebt vastgesteld, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Deze kan de beste behandeling bepalen op basis van de behoefte van het kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casado Dones, M. J. (2010). Diarrea aguda infantil. Cuidados enfermeros. Revista de Enfermería (Barcelona, Spain).
  • Spain. Ministerio de Sanidad y Consumo., Á., Godoy, P., Torner, N., Cardeñosa, N., & Martínez, A. (2009). Revista española de salud pública. In Revista Española de Salud Pública.
  • Lucrecia, S. C., & Blanca, C. G. (2009). Manejo actual de la gastroenteritis aguda (GEA) con soluciones de rehidratación oral. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria.
  • Giménez Sánchez, F., Martinón Torres, F., Bernaola Iturbe, E., Baca Cots, M., de Juan Martín, F., Díez Delgado, J., … Pineda Solas, V. (2006). El papel de la vacuna frente a rotavirus en los calendarios de vacunación infantil. Anales de Pediatría. https://doi.org/10.1157/13089923

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.