Boezemflutter: symptomen en oorzaken

Boezemflutter kan zwakte, duizeligheid en hartkloppingen veroorzaken. Lees meer in dit artikel.
Boezemflutter: symptomen en oorzaken

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Boezemflutter is een vorm van een hartritmestoornis. Het manifesteert zich als abnormale en snelle elektrische ontladingen in de hartboezem. Deze ontladingen veroorzaken een snellere samentrekking van de atria. Slechts enkele van deze elektrische impulsen bereiken de hartkamers. Hierdoor trekken ze onregelmatig, sneller en minder efficiënt samen dan normaal.

Boezemflutter is vergelijkbaar met boezemfibrilleren. Het ritme is echter meer georganiseerd tijdens de flutter dan tijdens fibrillatie. Het is een relatief veelvoorkomende aandoening. Het komt het meest voor bij mannen van middelbare leeftijd (60 jaar). In dit artikel leggen we uit wat boezemflutter is en wat de symptomen en oorzaken ervan zijn.

Hoe ontstaat boezemflutter?

Onder normale omstandigheden trekken de hartholtes (atria en ventrikels) ritmisch en synchroon samen, door een elektrische impuls. Deze impuls vindt zijn oorsprong in de hartboezem en gaat dan naar de hartkamer. Dit is een hartslag.

De normale frequentie ligt tussen 50 en 100 slagen per minuut. Het mechanisme verandert echter tijdens een hartritmestoornis. Het hart stopt dan regelmatig met samentrekken. Is het ritme hoger dan 100 slagen per minuut, dan spreken we van tachyaritmie.

De activiteit van de atria blijft gecoördineerd als het gaat om boezemflutter. Het probleem is dat de atria meer dan 250 keer per minuut samentrekken. Daarom kunnen de impulsen de hartkamers niet goed bereiken. In feite worden de hartkamers slechts bij één op de twee impulsen bereikt.

Dit veroorzaakt een hartslag van ongeveer 150 slagen per minuut. In medische termen is boezemflutter een soort van tachyaritmie, die wordt veroorzaakt door een macro re-entry-circuit.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Boezemflutter is een frequente ritmestoornis bij patiënten met een fundamenteel hartprobleem. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij mensen met een hoge bloeddruk, ischemische hartziekte of cardiomyopathie. Het kan echter ook voorkomen bij mensen met een gezond hart.

Enkele oorzaken van deze aandoening zijn:

  • eventuele eerdere hartziekten, zoals ziekten van de hartkleppen en coronaire hartziekten
  • cardiomyopathie (veranderingen van de hartspier zijn)
  • arteriële hypertensie
  • alcoholgebruik (met name overmatige consumptie in korte tijd)
  • andere ziekten zoals longaandoeningen of hyperthyreoïdie
  • een eerder hartinfarct
  • een revascularisatie van de kransslagaders
  • sommige medicijnen
  • pericarditis

De symptomen van een boezemflutter

De symptomen zijn afhankelijk van de snelheid waarmee de hartkamers samentrekken. Het vermindert het vermogen van het hart om bloed rond te pompen. De symptomen kunnen plotseling beginnen en ook weer stoppen.

De meest typische symptomen zijn duizeligheid en ademnood. Andere symptomen zijn:

  • zwakte
  • pijn op de borst, vooral bij mensen die eerder hartproblemen hebben gehad
  • versnelde polsslag, kloppend en onregelmatig
  • hartkloppingen
  • verwarring of flauwvallen
  • verlies van capaciteit voor beweging

Ook kan boezemflutter gecompliceerd raken, als er bloedstolsels in de boezems ontstaan. Dit kan gebeuren, omdat de boezems niet leeglopen en het stilstaande bloed stolsels vormt bij snel kloppen.

Fragmenten van de stolsels kunnen ook afbreken en door de bloedbaan bewegen. Als deze fragmenten een slagader verstoppen, kunnen ze leiden tot ischemische problemen, zoals longembolie of beroertes.

Hoe stellen artsen de diagnose?

Boezemflutter

De dokter zal eerst naar de hartslag luisteren en de snelheid meten. De frequentie daarvan, de symptomen en elektrocardiogrammen vormen de basis van een diagnose.

Boezemflutter kan echter onregelmatig zijn. Daarom zijn er andere methoden die de hartslag voor een langere periode registreren. Dit zijn onder andere de volgende:

  • eventrecorder (drie tot vier weken)
  • holteronderzoek (24-uurstest)
  • implanteerbare hartmonitor (uitgebreide monitoring)

Zoals we eerder ook hebben gezegd, treft boezemflutter meestal mensen die al een onderliggende hartaandoening. Daarom voeren artsen meestal tests uit zoals echocardiografie en angiografie. Op dezelfde manier doen ze ook bloedtesten waarmee ze ook de activiteit van de schildklier beoordelen.

Tot slot

Boezemflutter is een relatief veelvoorkomende hartritmestoornis. Daarom moet je de symptomen kennen en contact opnemen met de huisarts als je iets verdachts opmerkt. Dit is de beste manier om eventuele hartproblemen op te sporen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.