Bekijk deze 20 eigenaardigheden, rituelen en leuke weetjes over Rafael Nadal

Een serveerceremonie, nauwgezette afspraken op de baan en zijn eigen virtuele universum zijn maar enkele van de vreemde routines van Rafa Nadal, de huidige ATP nummer 4. We onthullen hier enkele van de andere fascinerende gewoonten van de tennisser.
Bekijk deze 20 eigenaardigheden, rituelen en leuke weetjes over Rafael Nadal

Laatste update: 08 oktober, 2022

De routine van een sporter als Rafael Nadal gaat verder dan fysieke en mentale voorbereiding. In zijn specifieke geval begeleidt een reeks ietwat overdreven routines en gewoonten de deelname van de tennisser op de baan.

Het zijn gebaren en routines die sommigen als tics beschouwen. Maar zoals de Clínica Universidad de Navarra uitlegt (Spaanse link), zijn tics neurologische stoornissen. Anderzijds zijn Nadal’s gewoonten een symfonie van eigenaardigheden die de opmaat vormen voor een wedstrijd.

Waarom bestaan deze vreemde gedragingen in de speler? Wat gebeurt er als hij ze niet doet? Zijn er nog andere leuke feiten rond het leven van de atleet? Laten we eens kijken!

De waarheid achter Rafael Nadal’s eigenaardigheden

Rafael Nadal Parera, in het Spaans bekend als La Fiera, El Matador, El Gladiador of El Rey de la Tierra , bezet nu de vierde plaats op de ranglijst van de Association of Tennis Professionals (ATP). Hij is beroemd om zijn palmares en ook om zijn nauwgezette routines bij elk toernooi.

De Mallorcaan zelf schrijft zijn gewoonten vóór het spel toe aan de behoefte om geconcentreerd te blijven, de druk af te voeren en troost te zoeken.

In eerdere verklaringen aan de sportpers bekende Nadal dat er geen absolute formules zijn om zijn prestaties op de tennisbaan beter of slechter te laten zijn. In feite zou hij liever niet zoveel rituelen hebben. De werkelijkheid is echter anders.

De rituelen, routines en eigenaardigheden van Rafael Nadal

Rafael Nadal aan het trainen
Behalve fysieke training volgt de tennisser ook strikte rituelen die hem helpen zijn geest op de wedstrijd te richten.

Tennis is een discipline die maximale mentale beheersing vraagt. De bizarre routines van de Spanjaard helpen hem om zich op het doel te concentreren en zich zelfverzekerd te voelen. Aandacht voor deze aspecten leidt er volgens hem toe dat hij zich afzondert van alles wat hem zou kunnen afleiden.

Geen circuit is vreemd aan de eigenaardigheden en gewoonten van La Fiera. Er zijn ook een paar interessante eigenaardigheden die zijn carrière opvallender maken. Hier vertellen we je erover.

1. Hij zet zijn drinkflessen in een rij

Dit is een klassieke gewoonte van Nadal: hij zet de flessen water en snacks in een rij met het gezicht naar de baan. Ze moeten naast elkaar gaan staan en een rechte lijn vormen. De obsessie is zo groot dat de tennisser ervoor zorgt de flessen met de letters schuin te laten staan.

Behalve dat hij de flessen zo rangschikt, volgt hij een reeks stappen om zichzelf te hydrateren. Hij heeft altijd twee flessen en drinkt uit beide.

Na ze op een rij gezet te hebben, neemt Rafa de fles die verder naar buiten staat, zet hem op zijn rechter dijbeen, opent hem en drinkt eruit. Om het terug te zetten op zijn plaats op de vloer, kijkt hij of het past op de markering die de fles achterliet. Met de tweede fles doet hij precies hetzelfde.

2. Rafael Nadal’s serveerritueel

Telkens als de speler moet serveren, voert hij misschien wel het bekendste van zijn rituelen uit in de volgende volgorde:

  • Hij betast zijn korte broek.
  • Hij wrijft over zijn linkerschouder.
  • Nadal wrijft over zijn rechterschouder.
  • Hij grijpt naar zijn linkeroor.
  • Hij raakt zijn neus aan.
  • Nadal grijpt naar zijn rechteroor.
  • Hij herhaalt de beweging met zijn linkeroor.
  • Hij gaat terug naar het aanraken van zijn neus.
  • Tenslotte eindigt hij met een aanraking van zijn rechteroor.

Als hij de eerste opslag afsluit, herhaalt Nadal gewoon de laatste twee tics.

3. De tennisser leidt zichzelf af met voetbal

Voetbal, vissen, en lezen zijn La Fiera’s favoriete hobby’s. Daarnaast leidt hij zichzelf vaak af met videospelletjes onder vrienden of genietend van films.

4. Het was moeilijk voor hem om uit te rusten

Zich bewust van een veeleisende carrière waarin zijn werkintensiteit opvalt, heeft de Spaanse speler het vaak moeilijk gevonden om uit te rusten. Na verloop van tijd kwam hij tot het inzicht dat hij zijn ritme moest reguleren, beter voor zichzelf moest zorgen en systematisch met zijn rust moest omgaan.

5. Hij was onwillig om goed te eten

Voordat voedingsdeskundigen deel uitmaakten van zijn team, was Nadal een slordige eter. Nu weet hij een evenwicht te vinden tussen gezondheid en pleziertjes, gericht op het ten volle uitvoeren van zijn beroep.

6. Een vliegveld stond op het punt naar hem genoemd te worden

Nadat hij in de finale van de Australian Open zijn 21ste Grand Slam had gewonnen, begonnen fans een Internetcampagne die voorstelt de naam van het Internationale Vliegveld van Palma de Mallorca te veranderen in Rafael Nadal.

De volgelingen van de atleet verkregen in de eerste 24 uur meer dan honderd handtekeningen, waarbij ze onder vele meningen betoogden dat dit “de beste vertegenwoordiging van Mallorca is”.

De tennisser verklaarde dat hij niet op de hoogte was van dit voorstel. Hij beweert echter dat als de beleidsmakers het de juiste beslissing vinden, hij vereerd zou zijn. Het bureau van de Spaanse Luchthavens en Luchtvaart heeft het laatste woord over deze zaak.

7. Hij won meer Grand Slams dan andere tennissers

Nadal is niet geobsedeerd door het opstapelen van prijzen, hoewel hij ze stuk voor stuk met opwinding in ontvangst neemt. Hij heeft nu 22 Grand Slams gewonnen, waarvan de meest recente Roland Garros was, waarmee hij zijn titel als “The King of the Clay” opnieuw bevestigd zag.

8. Hij heeft een paar beslissende blessures gehad

De Spanjaard zag af van de wedstrijd Wimbledon 2022 ten gevolge van een buikspierscheuring. Bij zijn ontmoeting met de media onthulde hij dat hij een moeilijk en verdrietig moment doormaakte. De verwonding zou hem twee tot drie weken van de banen weghouden.

Helaas is dit niet de enige tegenslag in de reis geweest. Er zijn verschillende blessures voor de 36-jarige sporter, sinds 2003 tot vandaag. De lijst omvat onder andere de volgende:

  • Tendonitis
  • Chronische pijn
  • Elleboogbreuken
  • Buikspierscheuringen
  • Ongemak in de knie
  • Lymfatische psoas-verwondingen
  • Problemen in de schouders
  • Polsschede-ontsteking

9. Hij springt om op te warmen

Van de gang naar de baan en zelfs terwijl de loting duurt, warmt Rafael Nadal zich op door te springen. Zo houdt hij zijn lichaam in toom. Hij houdt pas op met springen als de wedstrijd begint.

10. Hij draagt een horloge aanbevolen door de Spaanse koning

Sinds 2010 en op aanraden van koning Juan Carlos I draagt de Mallorcaan om zijn rechterpols een lichtgewicht horloge dat zijn prestaties helemaal niet hindert.

Het is een speciaal model met een waarde van 800.000 euro, waarvan de behuizing van aluminium en silicium is, wat het lichte gewicht van 28 gram ten goede komt. De technologie van het accessoire maakt het bestand tegen stoten van wel 10.000 G-krachten.

Van dit bijna onverwoestbare stuk werden slechts 50 exemplaren gemaakt, gedoopt met de naam van Rafael Nadal. Het model is RM 27-03 Tourbillon en komt overeen met het Zwitserse merk Richard Mille ®.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
De blessures en kwalen die Serena Williams een jaar lang van de velden hielden

11. Hij stapt niet op de lijnen

De Spanjaard stapt nooit op de lijnen van de baan. Zelfs als hij van snelheid moet wisselen, past hij zijn stappen aan om de lijnen over te slaan als hij een vak binnenkomt, als hij er een verlaat, of als hij van kant wisselt.

Hij stapt ook niet met zijn linkervoet op de baan. Bij het betreden raakt Nadal altijd met zijn rechtervoet de grond. Meer dan bijgeloof ziet hij het graag als een gewoonte.

En als het dispuut op klei is, hoort het bij zijn routine om de serveerlijnen schoon te maken en de schoenen met lichte racketstoten te schudden. Van de drie ballen die de ballenjongen aanbiedt, gooit La Fiera er altijd een weg. Dan is hij klaar om te beginnen.

12. Hij is evenzeer een kampioen in beleefdheid

Rafael Nadal is een habituele winnaar. Aan het eind van zijn wedstrijden maakt hij de hoofdband los die zijn haar vasthoudt en schudt zijn hoofd, het zweet wegvegend.

Dan wendt hij zich tot zijn tegenstander en begroet hem met een paar woorden. Hij herhaalt het tafereel met de scheidsrechter voor hij met zijn rechterhand de snaren van het Babolat AeroPro Drive GT racket aanslaat. Het is een teken van applaus voor de toeschouwers.

Het is elke keer hetzelfde – een streng ritueel van begin tot eind, geschraagd door het comfort en de concentratie die de tennisser nodig heeft.

13. Een stier ontbreekt bijna nooit in de kleding

Nike ® sponsort de tennisster. Rafa Nadal’s combinaties delen het logo van het merk en dat van de atleet: een felle stier die staat voor zijn onvermoeibare persoonlijkheid, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen.

14. Hij wisselt om de 8 games van racket

Na 8 games gebruikt Nadal een ander racket. Een nieuw instrument biedt hem een optimale bespanning, want hij gelooft dat het na drie of vier sets zijn eigenschappen verliest. Bovendien valt de verwisseling samen met de wisseling van de ballen.

15. Nadal’s academie is een wereldreferentie

The Rafael Nadal sports center
Het door Rafael Nadal opgerichte centrum ontvangt jonge tennisspelers om ze volgens de hoogste opleidingsnormen op te leiden.

Sinds 2016 is een wereldwijd erkend sportcentrum in gebruik: de Rafa Nadal Academie door Movistar ® ( Engelse link ). De leider is Antonio “Toni” Nadal, de ex-tennisspeler oom van de “Koning van de Klei”.

De in Manacor gevestigde instelling beschikt over avant-gardistische voorzieningen en geniet het prestige van een school van winnaars, die sportonderwijs samenvoegt met uitmuntende studies binnen de klaslokalen van de Rafa Nadal Internationale School (Engelse link).

16. De Rafa Nadal academie heeft zijn eigen 3D virtuele rondleiding

De Rafa Nadal Academie van Movistar heeft een virtuele versie van het centrum, een metaverse die Telefónica ® speciaal voor de atleet creëerde. In deze virtuele ruimte kan iedereen met internettoegang de school in 3D bekijken.

De gids? Logisch, het is een avatar van Nadal! De figuur vergezelt je tijdens de rondleiding en leert je hoe je prijzen kunt winnen met de applicatie.

17. Hij houdt van wat hij doet

De grootste motivatie voor Nadal is dat hij werkt aan wat hij graag doet. Hij geniet evenveel van de training als van de wedstrijden en geeft niet zoveel ronden om aan pensionering te denken. De atleet bevestigt dat zolang hij de capaciteit heeft om door te gaan, hij dat met veel enthousiasme zal doen.

18. Hij is goed bevriend met Rod Laver

Een van de vriendschappen met wie Rafa Nadal een goede relatie heeft is Rod Laver, die door velen beschouwd wordt als de beste speler in de geschiedenis van het tennis.

Nadal zegt dat Laver altijd aanwezig is bij de Australian Open en de deelnemers feliciteert. Bij een gelegenheid spraken de Spanjaard en de Australiër af elkaar weer te ontmoeten op de Indian Wells Masters, een gebeurtenis die de Spanjaard in vervoering bracht.

19. Tegenstanders hebben geklaagd over Rafael Nadal’s rituelen

Sommige rivalen van de tennisser hebben geklaagd over Nadal’s rituelen. Het argument is dat ze opzettelijk gedaan worden om zijn tegenstanders te ergeren of af te leiden.

Ter verdediging antwoordt de Spanjaard dat het gewoon dingen zijn die hij doet om zich te concentreren. Zijn coaches hebben echter geprobeerd hem van bepaalde gedragingen af te helpen, maar dat is nooit gelukt.

20. Nadal debuteert als vader

Rafael Nadal en zijn vrouw, Maria Francisca Perello, zullen in oktober 2022 debuteren als ouders. Het paar maakte de zwangerschap bekend tijdens hun vakantie na de triomf van de atleet op Roland Garros.

Wat betreft de wending die zijn leven zal nemen, is de atleet er zeker van dat de vreugde over het ontvangen van zijn eerste kind zijn kalender niet te veel zal conditioneren. Daarom heeft hij professionele veranderingen uitgesloten.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Ontdek hoe je met een tennisbal peesplaatontsteking kan verlichten

Extra rituelen

De tennisser uit Mallorca voert een warming-up uit die meestal meer dan een half uur duurt. Vóór de wedstrijden neemt hij altijd een koude douche en daarnaast deelt hij de kleedkamer niet; hij is liever alleen, met muziek naar zijn zin.

Nadal gaat altijd met 6 rackets op pad en loopt van de gang naar de baan achter zijn rivaal aan, tenzij zijn tegenstander Roger Federer is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.