Antidiarreemiddelen: alles wat je moet weten

Antidiarreemiddelen worden toegediend als symptoombestrijding, want diarree is een symptoom en geen ziekte op zich. In elk geval zijn er algemene richtlijnen bij de behandeling van diarree.
Antidiarreemiddelen: alles wat je moet weten
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 februari, 2023

Antidiarreemiddelen worden, zoals de naam al zegt, voorgeschreven voor de behandeling van diarree. Afhankelijk van de oorzaak van de ziekte en de symptomen die het veroorzaakt, zal het precieze middel variëren.

Diarree is een veelvoorkomende reden om naar de dokter te gaan, zowel in de eerstelijnszorg als direct bij de apotheek. Om beter te begrijpen hoe deze medicijnen werken, is het essentieel om een beter begrip te hebben van de spijsverteringsstoornis waarvoor artsen deze medicatie voorschrijven.

Wat is diarree en waarom komt het voor?

Diarree is een aandoening die het spijsverteringsstelsel aantast, in het bijzonder de doorvoer van de ontlasting, waardoor deze versnelt en de ontlasting vaker voorkomt en een slechte consistentie heeft.

De oorzaken van deze aandoening zijn meestal onevenwichtigheden tussen de stoffen die in de darm worden opgenomen en uitgescheiden. Diarree is echter ook een veelvoorkomende bijwerking van veel geneesmiddelen.

Infecties veroorzaakt door bepaalde pathogene micro-organismen kunnen dit symptoom ook veroorzaken. Aan de andere kant is het belangrijk om te weten dat men diarree, in algemene zin, in twee soorten kan indelen: acute diarree en chronische diarree.

Wat de eerste betreft, deze treft jaarlijks meer dan een miljard mensen in de wereldbevolking, vooral in ontwikkelingslanden. Ze wordt meestal veroorzaakt door een infectie en vereist meestal geen behandeling met medicijnen, en gaat vanzelf over.

Chronische diarree treedt op als de diarree na twee tot drie weken behandeling aanhoudt. Deze term gebruikt men als een patiënt er langer dan twee maanden last van heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, hoewel het meestal te wijten is aan een maag-darmziekte.

Nog een artikel speciaal voor jou geselecteerd:
3 huismiddeltjes van wortel tegen diarree

Welke antidiarreemiddelen zijn er?

Iemand met diarree
Diarree is een spijsverteringssymptoom dat kan optreden als gevolg van een infectie of als een bijwerking van bepaalde medicijnen.

Antidiarreemiddelen worden toegediend als symptoombestrijding, omdat diarree een symptoom is en geen ziekte op zich. In ieder geval zijn er algemene richtlijnen voor de behandeling van diarree:

  • Rehydratie. Als een patiënt aan diarree lijdt, verliest hij veel water en elektrolyten die belangrijk zijn om te vervangen.
  • Toediening van prebiotica. Het is heel gebruikelijk dat de darmmicrobiota tijdens diarree wordt aangetast.
  • Antidiarreemiddelen. Deze zijn echter niet altijd nodig.

De farmacologische behandeling van diarree zal variëren naargelang de intensiteit, de duur en de oorzaak van de diarree. Dit is gericht op het verminderen of onderdrukken van de symptomen van diarree. Hier volgen enkele van de meestgebruikte middelen tegen diarree.

Geactiveerde houtskool of albumine tannaat

Deze middelen hebben een plaatselijke werking. Specifiek werken ze in op de binnenwand van de dikke darm. Het zijn zeer veilige opties, met ook nauwelijks bijwerkingen volgens de uitgevoerde onderzoeken.

In het algemeen hebben ze weinig effect op het verminderen van de hoeveelheid en de frequentie van de ontlasting. Ze beïnvloeden wel op de consistentie van de ontlasting.

Loperamide

Schrijvende dokter
Artsen schrijven antidiarreemiddelen alleen in bepaalde gevallen  voor. De arts kan de ene of de andere optie voorstellen, afhankelijk van de oorzaken en de ernst van de diarree.

Dit antidiarreemiddel beïnvloedt de anale sluitspiertonus en verbetert de ontlastingscontinuïteit. Het is dus een geneesmiddel dat de gastro-intestinale motiliteit beïnvloedt en vertraagt. Dit effect versterkt de reabsorptie van water en elektrolyten in de darm. Daardoor neemt de consistentie van de ontlasting toe.

Antibiotica

Deze medicijnen worden niet aanbevolen als eerste keus behandeling. De reden hiervoor is dat bijna alle vormen van diarree ontstaan door een virale, niet door een bacteriële infectie.

Als de diarree echter wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, is het raadzaam een antibiogram uit te voeren om de gevoeligheid van de ziekteverwekker te kennen. Op die manier kan de arts een geschikt antibioticum voorschrijven.

Een antibiogram is een techniek die onderzoekers in het laboratorium uitvoeren. Daarbij kweekt men een geïnfecteerd monster. Vervolgens probeert men verschillende antibiotica uit om uit te zoeken welke het meest effectief is.

Conclusie

Gelukkig hebben we tegenwoordig een breed scala aan antidiarreemiddelen. Die zorgen er namelijk voor dat diarree niet een van de belangrijkste doodsoorzaken is in ontwikkelde landen.

Om te weten welke antidiarreemiddelen je moet gebruiken, is het essentieel om te weten wat de aanleiding is geweest voor deze onaangename aandoening. We raden je aan je arts of apotheker te raadplegen als je vragen hebt over dit type medicatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barreiro de Acosta, M., & Domnguez Muoz, J. E. (2004). Tratamiento de la diarrea. Medicine – Programa de Formaci?N M?Dica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0211-3449(04)70013-2
  • del Arco, RT Sánchez, JM Machín Lázaro, and P. Checa Díaz. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de la diarrea aguda.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.87 (2019): 5135-5139.
  • Di John, D. “Tratamiento farmacológico de la diarrea aguda.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 17.2 (2017): 59-64.
  • Inhibición del tránsito intestinal por el extracto metanólico de las hojas de Annona muricata L (guanábana) en ratones. (2011). Ciencia e Investigación.
  • Román, E., María, Y., & Cilleruelo, L. (2003). Ensayos clínicos y práctica clínica Racecadotrilo en la gastroenteritis aguda infantil. An Pediatr Contin.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.