Wat te doen als je partner een bipolaire stoornis heeft?

Mensen die lijden aan een bipolaire stoornis kunnen heel goed een normaal leven leiden, zo lang ze hun behandeling maar in stand houden. Als je een relatie hebt met iemand die lijdt aan een bipolaire stoornis, dan is het zeer belangrijk om te weten wat deze stoornis inhoudt en hoe je je partner kunt helpen.
Wat te doen als je partner een bipolaire stoornis heeft?
Lourdes Martínez

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Lourdes Martínez.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 november, 2022

Een bipolaire stoornis heeft invloed op iemands emoties. Hierdoor is het vaak een stoorfactor in relaties, vooral relaties van romantische aard.

Gedurende een relatie kan iemand die last heeft van een bipolaire stoornis positief of negatief worden aangedaan. Als dit in jouw relatie het geval is, dan is het belangrijk om te begrijpen welke rol je hier zelf in speelt, zodat je je partner kunt blijven steunen.

Het is vooral belangrijk om geduld te hebben en de persoon te blijven die emotioneel evenwicht in de relatie brengt. Onthoud dat mensen die last hebben van een bipolaire stoornis onvrijwillig bepaalde gedragspatronen vertonen.

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis is een veelvoorkomende psychische stoornis waarbij iemand af en toe last heeft van zeer ernstige depressieve aanvallen, die bij sommige mensen worden afgewisseld door momenten van extreme blijdschap.

In veel gevallen kunnen deze aanvallen chronisch worden, waardoor de mensen die er aan lijden de rest van hun leven medische behandeling nodig zullen hebben.

Deze stoornis kan erfelijk zijn, hoewel de genetische fout die de stoornis veroorzaakt nog niet achterhaald is. De oorzaken van affectieve stoornissen zijn nog altijd onbekend, maar men gaat ervan uit dat dit soort stoornissen het gevolg zijn van een aantal neurobiologische en psychosociale factoren.

Wat kan ik doen als mijn partner een bipolaire stoornis heeft?

Wanneer je een relatie hebt met iemand die een bipolaire stoornis heeft, dan betekent dit niet dat je altijd voor diegene moet zorgen of dat je je hele leven voor hem aan de kant moet zetten. Er zijn genoeg dingen die je voor je partner kunt doen zonder jezelf te hoeven verwaarlozen.

Het is belangrijk om je partner te helpen om de symptomen te leren kennen

Jij bent degene die voortdurend in zijn buurt is. Wie kan er dus beter in staat zijn om je partner duidelijk te maken wat er gaande is dan jij?

Beetje bij beetje zul je steeds meer ervaring opdoen om te weten wanneer je partner op het punt staat om een aanval te krijgen. Hierdoor zul je beter in staat zijn om vooraf te handelen om de aanval te voorkomen.

Werk samen met de dokter

Jij bent de perfecte bron van informatie voor de dokter van je partner. Dankzij jou kan hij de voortgang van je partner voortdurend beoordelen.

Door goed te communiceren met de dokter, zul je het beste kunnen halen uit elk consult. Probeer geen details te verbergen en schrijf als het nodig is de dingen die jij denkt dat belangrijk zijn even op.

Probeer je partner niet te veel te beschermen

Vastgebonden aan je partner

Overbeschermend zijn zal jullie geen van beiden goed doen. Iemand die last heeft van een bipolaire stoornis gaat grotendeels door het leven alsof hij helemaal nergens last van heeft. Probeer je eigen autonomie of verantwoordelijkheden daarom ook niet te beperken wanneer je partner geheel stabiel is.

Het is echter belangrijk om zo veel mogelijk bij je partner te zijn op momenten dat hij last heeft van een manische of depressieve aanval. Op die manier kun je namelijk zelfdestructief gedrag proberen te voorkomen.

Probeer geen kritiek te leveren

Het kan zijn dat je je partner bekritiseert zonder het zelf door te hebben. Probeer te onthouden dat jij een van de mensen bent die je partner het meeste vertrouwt.

Vergeet nooit dat de symptomen waar je partner last van heeft niet nep zijn. Je partner wil zelf ook helemaal geen last hebben van deze stoornis. Misschien doet hij er wel alles aan om erover heen te komen.

Zorg ervoor dat hij zijn medicijnen inneemt

Medicijnen voor een bipolaire stoornis

Houd in de gaten of je partner zijn medicijnen goed inneemt. Soms heeft een patiënt het gevoel alsof het beter met hem gaat, waardoor hij besluit dat hij niet verder hoeft te gaan met zijn medische behandeling.

Helemaal of gedeeltelijk stoppen met de medicatie zonder hierover met een dokter te overleggen kan er echter voor zorgen dat de patiënt een terugval krijgt, of zelfs nog erger.

Hoe kan ik voor mezelf zorgen als mijn partner een bipolaire stoornis heeft?

Vaak vergeten mensen wiens partner een bipolaire stoornis heeft tijd voor zichzelf vrij te maken om zichzelf te herladen.

Het is heel belangrijk om tijd en ruimte voor jezelf vrij te maken. Misschien kan het zelfs helpen om zelf in therapie te gaan. Een bipolaire stoornis kan niet genezen worden. Onthoud dus dat dit iets is waar je de rest van je leven mee te maken zult hebben.

Je moet ervoor zorgen dat je sterk genoeg bent om op sommige momenten voor jullie beiden te kunnen zorgen. Daarom is het ook van essentieel belang dat je kunt rekenen op de steun van je familie en vrienden. Deze verantwoordelijkheid kan in sommige situaties namelijk zeer zwaar zijn.

Als je het gevoel hebt dat je het steeds moeilijker vindt om goed met de stoornis van je partner om te kunnen gaan, dan is het misschien verstandig om te praten met een psycholoog. Je hoeft je helemaal nergens schuldig over te voelen. Juist in tegendeel.

Het kan heel lastig zijn om door het leven te gaan met iemand die last heeft van deze stoornis. Het is dan ook meer dan redelijk om op zoek te gaan naar steun om vooruit te kunnen blijven gaan.

Wat moet ik doen als mijn partner een crisis heeft?

Het is vooral belangrijk om te achterhalen of je partner in staat is om zichzelf of anderen pijn te doen.

Ga zo snel mogelijk op zoek naar hulp als je het gevoel hebt dat je de situatie niet onder controle kunt krijgen of houden.  Probeer je partner echter nooit alleen te laten tijdens een crisis en probeer zo snel mogelijk zijn dokter te raadplegen.Vraag de dokter of hij jou zijn privé/noodnummer wil geven in het geval je zijn steun nodig hebt wanneer je partner een crisis heeft.

Moedig je partner aan om een dokter te raadplegen wanneer je merkt dat hij last heeft van een of meer van de genoemde symptomen. Hierdoor zullen jullie beiden meer van het leven kunnen genieten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
  • Kara, N., & Einat, H. (2014). Bipolar disorder. In Behavioral Genetics of the Mouse Volume II: Genetic Mouse Models of Neurobehavioral Disorders. https://doi.org/10.1007/CBO9781107360556
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
  • Grunze, H., Vieta, E., Goodwin, G. M., Bowden, C., Licht, R. W., Azorin, J. M., … Kasper, S. (2018). The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World Journal of Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1080/15622975.2017.1384850

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.